N. Puteikis siūlo naikinti Konstitucinį Teismą ir daugiamandates apygardas rinkimuose

Būtina atsisakyti partinių sąrašų rinkimuose, naikinti Konstitucinį Teismą, jo funkcijas perduodant Aukščiausiajam Teismui, tvirtina kandidatas į prezidentus Naglis Puteikis.

Pirmadienį spaudos konferencijoje pristatydamas savo rinkimų programą N.Puteikis kritikavo dabartinę šalies prezidentę, Vyriausiąją rinkimų komisiją, teismus.

N.Puteikis tikino, kad D.Grybauskaitės prieš penkerius metus išsakyta kritika, jog valstybę valdo partijų vadovai ir monopolijos, yra teisinga, tačiau rezultatų sprendžiant problemą nėra: partijos esą veikia kaip bendrovės, į sąrašus įrašydamos svarbiausius partijos rėmėjus.

Priežastis, anot jo – arba prezidentei tiesiog nepasisekė įgyvendinti pažadų, arba ji „tapo sudėtine nomenklatūros dalimi“.

Jis tikino radęs sprendimą bei žadėjo siekti, kad būtų pereita prie Seimo ir savivaldos rinkimų vienmandatėse apygardose.

„Ką gi daryti? Grįžti prie išbandytų metodų: Aukščiausioji taryba buvo išrinkta vienmandatėse apygardose (…). Jei norime sugrąžinti piliečių teises ir Konstitucijos veikimą, turėtumėme pirmiausia panaikinti sąrašinius rinkimus į Seimą ir savivaldybių tarybas ir sugrąžinti vienmandatinį principą“, - sakė jis.

N.Puteikis tvirtino, kad kai kurie teismai varžo gyventojų demokratines teises. Kaip pavyzdį jis pateikė sekmadienį Vyriausiojo administracinio teismo priimtą sprendimą kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo, ar Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) turėjo teisę atmesti euro referendumo iniciatyvą. Jam taip pat kliuvo ir tai, kad pati VRK sprendimą priėmė remdamasi Konstitucinio teismo (KT) doktrinomis.

„Todėl prie vienmandatės rinkimų sistemos atkūrimo reikėtų pridėti ir Konstitucinio Teismo funkcijų perdavimą Aukščiausiajam Teismui. Nes šalys, kuriose Konstitucinio Teismo nėra, pavyzdžiui, Estija, ten gyventojų savijauta, laimės indeksas, netgi ekonomistų mėgstamas terminas BVP, yra aukštesni“, - dėstė N.Puteikis.

Paklaustas, kaip įgyvendintų pertvarkas tapęs prezidentu, nes minėtoms permainoms reikėtų Konstitucijos keitimo, N.Puteikis sakė, kad prezidentas vidaus politikoje turi didesnes galias, nei įprasta tvirtinti. Pavyzdžiui, jis gali pats siūlyti įstatymų pataisas, o jas Seimui atmetus, gali pasinaudoti moraliniu autoritetu bei kreiptis į tautą, kad ši inicijuotų referendumą svarbiu klausimu.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną, juose dėl šalies vadovo posto iš viso varžysis septyni kandidatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mes

mes portretas
visi balsuosime uz N.Puteiki!

Antanas Monkeliūnas

Antanas Monkeliūnas portretas
Pastaba komentatoriams, kurie prisimena Puteikio žvilgsį pro grotas. Jeigu tai būtų buvę vakar, gal prieš mėnesį, gal netgi ir prieš metus, tai ir aš nebalsuočiau už jį. Bet gi tai įvyko maždaug prieš 10 metų ir per tą laiką N.Puteikis sugebėjo ne tik atsikratyti šio žalingo įpročio, bet ir antrą kadenciją patekti į seimą. Manau tai pavyzdys visiems lietuviams, turintiems žalingų įpročių, kad galima save suvaldyti ir gyvenimą skirti Lietuvai ir jos žmonėms.

Jau buvau

Jau buvau portretas
užkibęs ant šio masalo, kol reikėjo A. Matulevičiui sukurti LAF, o vėliau jo veikla susmulkėjo (švelniai tariant). Vienmandates seime prakišti l. sunku, nes pusė jų iš sąrašų, be kurių gyvenime ten nepatektų. Vieną kartą reikia tai padaryti - grąžinti pamatinę, konstitucinę piliečių teisę, valdyti valstybę ir taip susilpninti įsitvirtinusius klanus. Bet kurį, kas tik ketiną ir turi galimybę tai padaryti, reikia remti. O tas davatkiškas "gėrimo" eskalavimas labai jau pritemptas - visas kraštas prasigėręs, apie tai kalbėkit - gelbėt šalį reikia, o ne blevyzgot apie kažkokį "žvilgsnį per grotas"
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių