A. Navalno atstovu apsimetęs asmuo vykdė provokacines atakas prieš Baltijos šalių politikus

Rusijoje kalinamo opozicionieriaus Aleksejaus Navalno štabo vadovu, Lietuvoje gyvenančiu Leonidu Volkovu įtikinamai apsimetęs asmuo vykdė informacines provokacijas prieš Baltijos šalių, Ukrainos politikus.

Apie tai BNS patvirtino Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Užsienio reikalų ministerija ketvirtadienio pavakare išplatintame pranešime tvirtino, kad pastaruoju metu „įvykdytos kelios informacinės provokacinės atakos prieš Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybių politikus“.

„Koordinuotų atakų metu buvo siekiama manipuliuoti ir skleisti melagingą informaciją bei bandoma diskredituoti Rusijos opozicijos bei ją palaikančių Baltijos šalių atstovų santykius“, – teigia URM.

Ž. Pavilionis: apsimetėlis imitavo A. Volkovo veidą

Tuo metu Žygimantas Pavilionis BNS patvirtino, kad apsimetėlis aktyviai prašė jo pagalbos tarpininkauti siekiant kontaktų su aukšto rango Jungtinių Valstijų politikais.

Anot jo, vadinamąją „deepfake“ technologija, leidžiančia vaizdo pokalbyje ar įraše imituoti kito asmens veidą, pasinaudojęs asmuo su juo susisiekė prieš mėnesį ir prašė galimybės dalyvauti URK posėdyje, bet kilus įtarimams dėl apgavystės, tokia galimybė jam nebuvo suteikta.

Ž. Pavilionis BNS taip pat patvirtino, kad, kaip įtariama, tas pats asmuo sugebėjo įtikinti, jog yra A. Volkovas, Latvijos, Estijos, Ukrainos parlamentarus, pasinaudodamas apgavyste, bandė susisiekti ir su aukšto rango Jungtinės Karalystės, Kanados politikais, Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja, tarptautinėmis organizacijomis.

Taip, man paskambino žmogus, prisistatęs Volkovu, buvo individualus pokalbis su manimi. Mes trumpai, vos vos pamatėme jo vaizdą.

„Prie komiteto jis nebuvo prisijungęs. Taip, man paskambino žmogus, prisistatęs Volkovu, buvo individualus pokalbis su manimi. Mes trumpai, vos vos pamatėme jo vaizdą ir pokalbis buvo apie tai, kad, žinant mano ryšius su JAV Kongresu, ypač pamačius JAV Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininką Robertą Menendezą mano Kalinausko konferencijoje, tas žmogus, apsimetęs Volkovu, manęs labai prašė jį sujungti su Senato Užsienio reikalų komitetu, kad būtų galima padaryti tam tikrus klausymus“, – BNS sakė Ž. Pavilionis.

Politikas tvirtino, jog toks prašymas pasirodė įtartinas, todėl jis paprašė šio asmens elektroniniu paštu atsiųsti detalesnius paaiškinimus, bet paties laiško JAV atstovams nebepersiuntė.

Provokacija išaiškėjo Ukrainos parlamente

„Taip viskas ir baigėsi. Bet tuo pat metu sužinojau iš kolegų Latvijoje ir Estijoje, kad pas juos tie susitikimai vyko su Užsienio reikalų komitetų nariais. Tada, kai jau pradėjome pastebėti, kad čia apsimetęs, jis pakalbėjo ir su Ukrainos komiteto nariais, pradėjo iš jų atvirai tyčiotis pokalbio metu. Sutikrinome duomenis su tikruoju Volkovu, pasirodė akivaizdu, kad tai nėra tikras žmogus“, – tvirtino Ž. Pavilionis.

Jis pabrėžė, jog vaizdo pokalbio su juo metu A. Navalno atstovu apsimetęs asmuo tik trumpam parodė veidą ir vėliau vaizdo kamerą išjungė skųsdamasis ryšio sutrikimais, tuo metu su Latvijos, Estijos ir Ukrainos parlamentarais bendravo „gyvai“, su vaizdu, ir sugebėjo įtikinamai pamėgdžioti A. Volkovą, įskaitant ir jo balso tembrą.

 

 

„Tada supratome, kad yra galimybės vadinamosios „deepfake“ technologijos, kur nuotrauka uždedama ant gyvo veido ir jis kalba. Tos technologijos yra tikrai aukšto lygio, jos buvo naudojamos ne kartą, net ir prezidento Obamos rinkimų laikais ant jo veido buvo įvairūs žodžiai uždedami. Kai tai, kai visą vaizdą išsiaiškinome su įvairiomis tarnybomis ir kitais, supratome, kad tų skambučių buvo daug: ir į ESBO, ir į Europos Tarybą, ir Josepui Borrelliui, ir Sviatlanai Cichanouskajai, Kanados premjerui“, – teigė Ž. Pavilionis.

Jis sako įspėjęs Latvijos ir Estijos kolegas, kad šie „kalbėjo su kažkuo ne tuo“, tačiau šie apie susitikimus spėjo išsiplatinti ir pranešimus spaudai.

„Tai rodo, kad mes turime būti budrūs, kad Kremlius naudoja aukščiausio lygio technologijas. Ypač kai mes esame tame „online“ amžiuje, žinant, kad tos technologijos yra įgalios ir jas gali panaudoti tikrai ne bet kas, tiesiog reikia būti labai atsargiems ir pasitikrinti. Ačiū Dievui, pas mus yra žmonės, kurie tą greitai padarė ir mes tą operaciją kažkiek pristabdėme, paprašėme paties Volkovo, kad jis tą viešai paskelbtų“, – tvirtino A. Pavilionis.

Jis žadėjo penktadienį surengti bendrą nuotolinį tikrojo A. Volkovo susitikimą su Baltijos šalių komitetų atstovais, kurie, jo nuomone, „iki šiol nelabai tiki, kad tai įvyko su jais“.

Latvijos atstovas: tai – apmaudi pamoka

Latvijos Saeimos URK vadovas Rihardas Kolsas savo „Facebook“ paskyroje ketvirtadienį taip pat paskelbė, jog kovo 23-iąją, po pirminių kontaktų, nieko neįtarus įvyko toks minėto apsimetėlio vaizdo pokalbis su komiteto nariais, kur šis „dėkojo Latvijai už palaikymą ir tvirtą poziciją ES sankcijų klausimais“ ir akcentavo, kad tarptautinis spaudimas paleisti A. Navalną bei kitus politinius kalinius „buvo svarbus“.

Pasak R. Kolso, įtarimų sukėlė tik ganėtinai trumpas „A. Volkovo“ pasirodymas komitete, o apgavystė paaiškėjo tik po to, kai apsimetėlis sudalyvavo Ukrainos Užsienio reikalų komiteto posėdyje, kur perėjo į atviras provokacijas.

„Gana skaudi pamoka, bet gal ir už šią pamoką galime padėkoti netikram Volkovui ir mums, ir Lietuvos bei Estijos kolegoms“, – savo įraše skelbė Latvijos atstovas.

A. Volkovas: operacijų mastas – įspūdingas

Apie šią provokaciją Feisbuke ketvirtadienį pranešė ir pats Leonidas Volkovas, pavadinęs tai „įspūdingo masto operacijomis“.

Jis taip pat įsitikinęs, kad šias provokacijas vykdė žinomi interneto provokatoriai „Leksusas ir Vovanas“.

„Leksuso ir Vovano nuotykiai tęsiasi. Šįkart jie mano vardu pakalbėjo su Užsienio reikalų komitetų atstovais visose trijose Baltijos valstybėse, taip pat su pačiu Tomu Tugendhatu (JK parlamentaru – BNS), jo kolegomis Britanijoje. Įspūdingas operacijų mastas!“, – rašė L. Volkovas.

Bet, įdomiausia – „mano“ veidas vaizdo pokalbyje su Baltijos šalių parlamentarais. Man atrodo, tai tikras atvaizdas, vadinasi, jiems pavyko jį panaudoti „Zoom“ pokalbyje? Sveika, „deepfake“ era“, – stebėjosi jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>pastebejimas

>pastebejimas portretas
sovietmeciu sis komentaras nebutu buves paskelbtas, o pats kita diena jau sedetumete pas kgb tardytoja "ant kilimelio".

www

www portretas
Na Volkuvu apsimesti ir nereikia. Juk toks ir yra šlykštus tipelis, provokatorius,sukčius ir vagys.

Morgana

Morgana portretas
Paprasti žmonės įžvelgiam rusišką grėsmę ir propagandą ,o kai kurie politikai miego stadijoje. Atsibuskit, visokio plauko įsileidžia į Lietuvą
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių