Opozicija: D. Grybauskaitė nurodė gaires ir būsimajam prezidentui

Paskutiniame metiniame pranešime prezidentė Dalia Grybauskaitė nurodė tam tikras gaires būsimajam šalies vadovui, sako Seimo opozicijos atstovai.

„Stipri kalba. Pirmiausia, man atrodo, kad tai yra tam tikrų gairių nubrėžimas būsimai Prezidentūrai ir prezidentui“, – BNS sakė opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis.

Anot jo, bene ryškiausiai nuskambėjo užsienio politikos gairės.

„Labai stiprios formuluotės dėl Rusijos. Prezidentė akivaizdžiai nemano, kad buvo kokia nors klaida jos pasakytos formuluotės – aštrios, griežtos. Jos kaip tik parodė, kad Lietuva yra reikšmingas žaidėjas užsienio politikoje. Tą reikia pripažinti, taip ir buvo“, – teigė G. Landsbergis.

D. Grybauskaitė antradienį sakė, kad gebėjimas atsakingai veikti, atvira ir tiesi laikysena, o ne pataikavimas, vertybėmis ir pasitikėjimu, o ne baime ir nuolankumu grįsta užsienio politika daro Lietuvą matomą geopolitinėje erdvėje.

Stipri kalba. Pirmiausia, man atrodo, kad tai yra tam tikrų gairių nubrėžimas būsimai Prezidentūrai ir prezidentui.

Konservatorių vadovas taip pat atkreipė dėmesį į D. Grybauskaitės žodžius apie Baltarusijoje baigiamą statyti Astravo atominę elektrinę. G. Landsbergio teigimu, kadenciją baigianti prezidentė įspėjo, kad dėl to negali būti jokių atsitraukimų.

„Būtina toliau siekti Astravo elektrinės uždarymo apskritai. Nesidairykime atgal, o galvokime apie Lietuvą po dar 30 metų“, – antradienį Seime tvirtino D. Grybauskaitė.

Konservatorių vadovas pabrėžė ir prezidentės žodžius apie tylintį prezidentą. „Nors kai kurių politikų svajonė – tylintis ir su viskuo sutinkantis, „dyrpt“ netrukdantis prezidentas, žmonės nori jų interesus, konstitucines ir žmogiškąsias vertybes ginančio vadovo. Tikiuosi, kad naujasis prezidentas pateisins Lietuvos žmonių lūkesčius“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

„Prezidentas turi ginti Konstituciją, žodžio laisvę, žiniasklaidos laisvę. Tokia labai stipri raudona linija, nuo ko atsispirti būsimajam prezidentui“, – sakė G. Landsbergis.

Seimo opozicijos lyderė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen savo ruožtu atkreipė dėmesį į gana optimistinį prezidentės požiūrį, vertinant Lietuvos situaciją.

„Aš išgirdau keletą pagrindinių dalykų, kad pirmiausia prezidentė pasidžiaugė bendra valstybės kryptimi, pasiekimais per pastaruosius dešimt metų, kad esame europietiška, demokratiška valstybė“, – BNS sakė ji.

„Aišku, buvo pastabų ir kritikos, ir apie tijūno bizūną kalbėta. Suprantama, kam tai adresuota – į valstiečių veiksmus, tačiau bendra nuotaika tokia gana optimistinė, bet su tam tikru perspėjimu, kad naujajam prezidentui reikia parodyti tvirtumą ateities iššūkiams“, – pridūrė opozicijos lyderė.

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko Gintauto Palucko nuomone, D. Grybauskaitė išliko nuosekli vertindama „tiek dabartinių valdančiųjų pasiekimus, tiek tradicinių partijų reikšmę politinės sistemos stabilumui ir politinių procesų kokybei apskritai“.

Paskutiniame D. Grybauskaitės metiniame pranešime jis sakė išgirdęs ir tam tikrų susitaikymo gaidų.

„Tačiau pati kalba, kaip paskutinė, tikrai skambėjo kaip tam tikras susitaikymas, matyt, ir su oponentais“, – svarstė G. Paluckas.

Jis taip pat akcentavo D. Grybauskaitės „užsienio politikos bėgių tam tikrą tiesimą, tiek performuotai Vyriausybei, tiek ateinančiam prezidentui, tiek santykiuose su artimiausiais kaimynais, Rusija ir Baltarusija, tiek Lietuvos vaidmens formuojant ES politinę darbotvarkę“.

„Tai ir įpareigojimas neplaukti pasroviui, neplūduriuoti, ir palinkėjimas išlaikyti kietą poziciją, be aktyvių santykių aukščiausiam politiniam lygmeny su Rusija ir Baltarusija, kol nepasikeis šių šalių pozicija demokratijos klausimais“, – sakė socialdemokratų vadovas.

Prezidentė D. Grybauskaitė antradienį Seime perskaitė savo paskutinį, dešimtąjį, metinį pranešimą.

Prezidente ji išrinkta 2009 metų gegužę, o 2014 metų birželį perrinkta antrai penkerių metų kadencijai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Italas

Italas portretas
"Sėdėjo ant palangės. Ir atsisakė užleisti vietą mokytojai".

jonas apsukragalvis

jonas apsukragalvis portretas
stogas isvaziuoja bet nurode gaires

deinis

deinis portretas
Ką ten pežda Gabrielis ,ne prezidentė o kažkoks simonko nurodė kaip turi elktis Nausėda ir davė jam 100 dienų kol prims į gėjus o dabar valstybėje didžiausias ŠAKTARPIS ,daroma kažkokia koalicija ,niekas nedirba ,prejeras sutiks nesutiks,Paluckas neis įkualiciją ,Gabrielis ištraukis korteles,žodiu politiniai ledainelais pasiekti Rusnės nei pėščiomis ,nei valtele ar kektu ,tai tikrasis politikoje ŠAKTARPIS NE TIK RUSNĖJE
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių