Opozicija kreipėsi į premjerą: šis chaosas turi būti sustabdytas nedelsiant

Reikšdami susirūpinimą dėl koronaviruso plitimo, bet kartu ir vertindami, kad krizės valdymas virsta vis labiau chaotišku, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas ir opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė prašo, kad ministras pirmininkas Saulius Skvernelis nedelsiant prisiimųi asmeninę atsakomybę už situacijos valdymą.

Pasak trijų opozicinių frakcijų seniūnų, priverstinis grįžusių asmenų karantinavimas, vienoje patalpoje izoliuojant galimai sveikus ir sergančius asmenis, yra netinkamas, todėl Vyriausybė turi skubiai atšaukti privalomą grupinį nuo vakar dienos grįžtančiųjų karantinavimą, pradėti testuoti visus grįžtančius asmenis ir, pasitelkus elektronines priemones, kontroliuoti visus, kurie privalo laikytis karantino, o ne tik grįžtančius nuo kovo 24 dienos.

„Karantinas Lietuvoje tęsiasi jau antra savaitė. Nuo to momento kiekvieną dieną į Lietuvą iš užsienio šalių grįžo šimtai ir tūkstančiai žmonių, kurie turėjo privalomai saviizoliuotis. Tačiau tūkstančiai karantino nesilaikančių asmenų nevaržomai galėjo platinti virusą. Jų laisvės neapribojamos lyginant su tais, kurie privalomai izoliuojami nuo vakar. Kuo šie žmonės skirtingi ir ką tai iš esmės pakeis? Nuo pat pradžių Lietuvoje nebuvo pakankamai testuojama žmonių, medicinos darbuotojai neturėjo tinkamų apsaugos priemonių, o problemos neigtos ir menkintos. Privalomas visų grįžusiųjų – tiek sveikų, tiek galimai infekuotų asmenų – izoliavimas tinkamai neparuoštose, perpildytose patalpose pirmiausia kuria sąlygas sveikiems užsikrėsti. Kartu izoliuojamos šeimos su mažamečiais vaikais, asmenys, esantys rizikos zonoje, su asmenimis, patiriančiais ligos simptomus. Šis chaosas privalo būti sustabdytas nedelsiant“, – į premjerą kreipiasi G. Landsbergis, V. Čmilytė-Nielsen ir R. Budbergytė.

Šis chaosas privalo būti sustabdytas nedelsiant.

Pasak parlamentinių partijų atstovų, grįžę asmenys pirmiausia turėtų būtų tinkamai testuojami, o visų privaloma saviizoliacija būtų kontroliuojama pasitelkiant išmaniuosius sprendimus, elektronines stebėjimo priemones. Taip pat siūloma stiprinti kontrolę, pasitelkiant policijos ir savivaldybių pagalbą.

„Krizės valdymas apima gausybę visuomenės sričių: ne tik sveikatos, bet ir socialinių, saugumo, švietimo, ekonomikos ir t. t. Todėl mes, opozicinių frakcijų atstovai, siūlome koordinavimą ir krizinės situacijos valdymą pakelti į Vyriausybės lygmenį ir, jums, premjere, pačiam tiesiogiai imtis vadovavimo pandeminės situacijos suvaldymui Lietuvoje. Laikas negailestingas, todėl dar kartą kreipiamės imtis tiesioginio situacijos koordinavimo. Visi esame suinteresuoti, kad mūsų šalis kuo efektyviau tvarkytųsi su užklupusia krize, išgelbėtume kuo daugiau gyvybių ir patirtume kuo mažesnius nuostolių“, – kreipimesi ragina G. Landsbergis, V. Čmilytė-Nielsen ir R. Budbergytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senis

Senis portretas
Ka tas Lietuvos ožys su ožių partija lenda vyriausybe dirba gerai daro viska o tas šūda mala kaip visad jau baisu nuo juo snukio. Lietuvos mulkis.

Anonimas

Anonimas portretas
Nejaugi manai kad kritikuodamas igausi populiarumo? vietoj to, geriau darytu bendrus pasitarimus ir ieskotu is esamos padeties sprendimus.

Ką gi

Ką gi portretas
ne visiems "reikalautojams" užtenka supratimo, kad lėktuve išbūti nuo 2 iki 5 val. grįžtantiems "nepavojinga", o patalpoje, erdvesnėje negu lėktuve pabūti kol bus paskirstyti, jau pavojinga. Kuo jūs mąstote ponai?
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių