Opozicija neeilinę sesiją inicijuoja be „valstiečių“, siūlo ją rengti kitą ketvirtadienį

Seimo opozicinės frakcijos nusprendė inicijuoti neeilinę sesiją kitos savaitės ketvirtadienį siekiant išsiaiškinti, ar buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui nebuvo nutekinta informacija apie jo atžvilgiu atliekamą tyrimą, nors iniciatyvos neparėmė „valstiečiai“.

„Valstiečiai“ nemano, kad tikslinga sušaukti neeilinę sesiją, tačiau visų kitų opozicinių frakcijų atstovai sutarė, kad prasminga būtų sušaukti neeilinę sesiją kitą savaitę ketvirtadienį“, – BNS po opozicinių frakcijų vadovų pasitarimo penktadienį sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Lukas Savickas.

Pasak jo, darbotvarkėje būtų numatyti klausimai generalinei prokurorei Nidai Grunskienei, Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen, sprendimas dėl laikinosios tyrimo grupės sudarymo, aukų apsaugos pataisų paketas.

Didžiausia opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) penktadienį paskelbė neprisidėsianti prie iniciatyvos šaukti neeilinę sesiją, nors pritaria parlamentiniam tyrimui dėl galimai nutekintos informacijos K. Bartoševičiui, bet jį siūlo pradėti eilinę pavasario sesiją kovo 10 dieną.

„Nenorime, kad galimos pedofilijos tyrimas virstų tik politikavimu prieš rinkimus. Šiuo metu labiausiai reikėtų nepakenkti tyrimui ir kiek įmanoma padėti teisėsaugai išaiškinti visas aplinkybes,“ – penktadienį paskelbtame pranešime cituojama LVŽS seniūnė Aušrinė Norkienė.

Norint inicijuoti neeilinę sesiją reikia surinkti ne mažiau kaip 47 Seimo narių parašus. Be 20 narių frakciją turinčių „valstiečių“ opozicija turi 45 atstovus, dar trys Seimo nariai priklauso Mišriai grupei.

Opozicinės socialdemokratų frakcijos seniūnė Orinta Leiputė sako, kad iniciatyva dėl neeilinės sesijos elektroniniu būdu bus pateikta pasirašyti visiems parlamentarams, tad tikisi, kad ją gali paremti ir atskiri „valstiečių“ ar valdančiųjų frakcijų atstovai.

Tą pačią dieną, kuomet generalinė prokurorė informavo tik Seimo pirmininkę, K. Bartoševičius staiga atsisakė Seimo nario mandato.

„Opozicinės frakcijos inicijuoja, tame nedalyvauja „valstiečių“ frakcija, bet mes kviečiame Seimo narius pasirašyti, kiekvienas Seimo narys laisvas parodyti požiūrį į šį kausimą“, – BNS sakė O. Leiputė.

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija taip pat penktadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą siekiant išsiaiškinti, kas galėjo nutekinti K. Bartoševičiui informaciją apie jo atžvilgiu vykdomą tyrimą.

Socialdemokratai pareiškime prokuratūrai remiasi Baudžiamojo kodekso 247 straipsniu: „Ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimas be leidimo“. Už tokį nusikaltimą baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, pranešė partija.

Socialdemokratų partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir konservatorių partijos vadovybė neišsklaidė abejonių dėl galimo slaptos informacijos nutekinimo.

„Klausimas, kaip K. Bartoševičius sužinojo apie vykdomą ikiteisminį tyrimą, lig šiol lieka neatsakytas. Tą pačią dieną, kuomet generalinė prokurorė informavo tik Seimo pirmininkę, K. Bartoševičius staiga atsisakė Seimo nario mandato – kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją būdamas komandiruotėje Čilėje. Taip jis išvengė Seimo Statute numatytos teisinės neliečiamybės panaikinimo procedūros. Matyt, buvo siekiama, kad informacija apie skandalingą tyrimą dėl galimo vaikų prievartavimo išvis nepasiektų nei Seimo, nei visuomenės“, – pranešime cituojama V. Blinkevičiūtė.

Generalinė prokuratūra praėjusią savaitę pranešė, jog generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę V. Čmilytę-Nielsen, kad būtina spręsti leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti Seimo nario K. Bartoševičiaus teises klausimą.

Prokuratūros pranešimas paskelbtas porą valandų po to, kai K. Bartoševičius patvirtino atsisakantis Seimo nario mandato, bet šį žingsnį aiškino asmeninėmis priežastimis.

Prokuratūra trečiadienį paskelbė apklaususi K. Bartoševičių ir pareiškusi jam įtarimus dėl galimo nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo prieš keturis asmenis, kurie, kaip įtariama, įvykdyti jam esant Seimo nariu.


Šiame straipsnyje: Seimasneeilinė sesijaopozicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

to Nebėr kantrybės

to Nebėr kantrybės  portretas
Asile jeigu tavo makaulė prišikta tai ne visi taip masto Tai ne politiku reikalas o prokuratūros Tikrai labai gabus pedofilus gelbėti Skvernas Ruošiasi iki rinkimu išteisinti ir šita prezo landsbergo partijos nari tyčia dergia Karbauski Skverne fare sažine prarades ne Karbauskis o tu puolei landzberga rinkti prezidentu visus ir tauta apgaves niekšelis dabar mat išsproktakis ant kitu dergia tu tqai tikrai jauū esi politinis lavonas Niekas nerizikuos su sukčium parsidavėliu susidėti nebent liberastai

QWX

QWX portretas
Įdomu, kada Skvernelis sės į teisiamųjų suolą dėl išvogtų Igničio akcijų?

Kažin

Kažin portretas
ar daug naudos duos tas "paspartintas" tyrimas, kol didžioji dalis teisėsaugos ir tarnybų yra valdomi per statytinius "iš po kilimo".....
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių