Opoziciniai „valstiečiai“ nedalyvaus P. Gražulio apkaltos procese

Didžiausia opozicinė frakcija Seime – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) – nutarė nedalyvauti parlamentaro Petro Gražulio apkaltos procese.

„Nemanome, kad tai yra pažeidimas. (...) Manome, kad tai yra valdančiųjų noras visas problemas valstybėje užglaistyti šiuo spektakliu. Visą rudens sesiją faktiškai kalbame tik apie Petrą Gražulį, jo apkaltas, todėl tame nedalyvausime“, – pirmadienį BNS sakė LVŽS frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

„Valstiečiai“ Seime turi 19 narių.

Kitos opozicinės frakcijos slaptame balsavime dėl P. Gražulio mandato panaikinimo ketina dalyvauti, tačiau tik socialdemokratai teigė, kad tikrai palaikys apkaltą, kitų atstovai balsuos laisvai.

Tam, kad P. Gražulio mandatas būtų panaikintas, už tai per slaptą balsavimą privalo balsuoti ne mažiau kaip 85 parlamentarai iš 141.

Jei Seimas panaikintų P. Gražulio mandatą dėl sulaužytos priesaikos, jam dešimčiai metų būtų užkirstas kelias kandidatuoti į Seimą ar prezidentus.

Konstitucinis Teismas pripažino, kad P. Gražulis sąmoningai balsavo už kitą Seimo narį ir tokiu būdu šiurkščiai pažeidė Konstituciją bei sulaužė priesaiką.

Pasak teismo, tokiu savo veiksmu P. Gražulis nesilaikė iš Konstitucijoje nustatytos Seimo nario priesaikos ir konstitucinio Seimo nario statuso kylančios pareigos gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai vykdyti tautos atstovo pareigas.

Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad net ir vienkartinis Seimo nario balsavimas už kitą parlamentarą Seimo posėdyje sudaro prielaidas iškreipti Seimo valią.

P. Gražuliui yra pradėtas dar vienas apkaltos procesas – pagal įsiteisėjusį teismo nuosprendį dėl piktnaudžiavimo.

Dėl to balsavimą Seimas numatęs antradienį, tačiau jis nevyks, jeigu parlamentaro mandatas bus panaikintas pirmadienį.

Panaikinus mandatą dėl įsiteisėjusio nuosprendžio apribojimai kandidatuoti P. Gražuliui nebūtų taikomi.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas lapkritį paskelbė, kad politikas 2015–2017 metais veikė Kaune registruotos šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ interesais, neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą ir tokiu būdu piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi, padarė didelę neturtinę žalą valstybei.

Be to, prokurorai P. Gražuliui yra pateikę įtarimus dėl homoseksualių asmenų viešo niekinimo ir tyčiojimosi iš jų, byla perduota teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tam ir ką Rasa

Tam ir ką Rasa portretas
Apsiverksi pats,neišrinks tavo teisinio minedo.

jau

jau portretas
seniai reikejo tą artistą snarglius valantį į palangę vyti ,paprastesnių darbų dirbti.

Ir ką rasa ?

Ir ką rasa ?  portretas
Ir aš būsiu Vėgėlės rinkėjas :) Apsiverkite ...
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių