Pereiti į pagrindinį turinį

Paaiškėjo, kas vadovaus Seimo komisijai dėl V. Uspaskicho neliečiamybės

2014-03-20 10:13
Panaikinta europarlamentaro V.Uspaskicho neliečiamybė
Panaikinta europarlamentaro V.Uspaskicho neliečiamybė / Roko Medonio nuotr. V.Uspaskich

Seimo komisijai dėl Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho neliečiamybės panaikinimo, nepaisant opozicijos priekaištų, vadovaus „tvarkietis“ Petras Gražulis.

Seimas ketvirtadienį 63 balsais už, 21 - prieš, 18 parlamentarų susilaikius priėmė nutarimą, kuriuo sudarė 12 narių komisiją ir jos vadovu patvirtino P.Gražulį.

Už nutarimą dėl komisijos neliečiamybės klausimu sudarymą vieningai balsavo konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai, išskyrus vienintelę susilaikiusią Orintą Leiputę. „Darbiečiai“, „tvarkiečiai“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai balsavo prieš arba susilaikė.

Savo siūlymą Seimui, ar tenkinti generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą leisti patraukti V.Uspaskichą baudžiamojon atsakomybėn, komisija turės pateikti iki balandžio 4 dienos. V.Uspaskichą traukti baudžiamojon atsakomybėn prašoma dėl teismo įžeidimo, kuomet teisėjus išvadino nusikaltėliais.

Nutarimo svarstymas virto žodžių karu tarp P.Gražulio ir kitų kelių valdančiųjų atstovų bei opozicinių parlamentarų. Pristatydamas projektą P.Gražulis apkaltino konservatorius dėl esą iššvaistytų lėšų vykdant energetinius projektus, sakydamas, jog tai svarbesnis klausimas ir dėl to reikėtų sudaryti komisiją.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas pažymėjo, kad net pateiktamas projektą dėl V.Uspaskicho neliečiamybės P.Gražulis kalbėjo ne ta tema ir klausė, ar nevertėtų deleguoti kito vadovo.

„Jūs pristatinėjote ne tą klausimą, kalbėjote ne į temą, radot progą „pavaryti“ ant konservatorių, dėl dujų terminalo ir taip toliau. Tiesiog vykdote savo politiką, tai yra įprasta, tačiau jūs skiriamas vadovauti šitos komisijos pirmininku, ar jūs negalvojate kitą žmogų pasiūlyti komisijos pirmininku, nes jūsų angažavimasis kalbėti net ne apie V.Uspaskichą, o konservatorius, dujų terminalus, rimtai rodo, kad jūs nebūtumėte bešališkas, taikdariškas komisijos pirmininkas“, - sakė E.Gentvilas.

„Seimo narys gali kalbėt kokia nori tema ir net liberalai burnos neužriš man“, - atsakė P.Gražulis. Konservatorius Kęstutis Masiulis P.Gražuliui pasiūlė prieš einant kalbėti į tribūną susidaryti grafiką, pasitikrinus kalendoriuje mėnulio fazę, P.Gražulis jam atsakė siūlydamas „persirašyti lenininę disertaciją“.

„Darbiečių“ atstovas Saulius Bucevičius konservatorius kaltino dvejopų standartų taikymu, nes savo frakcijos kolegos Manto Adomėno, Konstitucinį Teismą pavadinusio „chunta“, atsakomybės klausimo jie nekelia.

„M.Adomėno pavyzdys, kaip jis pasakė apie Konstitucinį Teismą, ir jūs sėdite ir nepasakote savo nuomonės, tai atsistokit ir paprašykite M.Adomėno, kad jis taip pat padėtų mandatą ir eitų kartu su V.Uspaksichu, duotų savo parodymus, vienokius ar kitokius. Tai jūs pasakykite tai savo kolegai, ar jis tai padarys? Ir netaikykit dvejopų standartų, niekam“, - sakė S.Bucevičius.

Seimui sudarius komisiją dėl jo neliečiamybės panaikinimo V.Uspaskichas sakė besiviliantis, kad Seimo nariai prokuratūros prašymo netenkins. „Gal Seimo nariai sąžiningai išnagrinės visą mano pateiktą medžiagą, informaciją, sąžiningai priims sprendimą nepatenkinti prokuroro prašymo. Aš turiu pagrįsti, kodėl taip pavadinau. Manau, kad jie padarė nusikaltimą prieš teisingumą, ir turiu tam nemažai įrodymų. Jeigu Seimo nariai yra sąžiningi, susipažins su mano informacija, gal ir priims kitokį sprendimą“, - žurnalistams sakė V.Uspaskichas.

„V.Adamkus savo knygoje teisėjus pavadino klanu, kažkas - chunta. Mano žodis daug švelnesnis. Bet kažkodėl skaudžiai skamba iš mano lūpų“, - pridūrė Darbo partijos įkūrėjas.

Socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad socialdemokratai pasisakys už neliečiamybės panaikinimą. „Mes pozicijos nekeičiame. Ne vieną kartą esame pasakę viešai, kad Seimas negali trukdyti teisėsaugos institucijoms atlikti savo darbą iki pabaigos. Šiandien ryte frakcijoje tas klausimas dar kartą buvo iškeltas, ir niekam nekilo minčių turėti kitą nuomonę“, - sakė A.Butkevičius.

Generalinio prokuroro D.Valio prašymas leisti Darbo partijos frakcijos narį patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seime guli nuo praėjusių metų spalio pradžios. Spalio 3 dieną prokuroras atsiuntė savo kreipimąsi, bet parlamento vadovė Darbo partijos pirmininkė Loreta Graužinienė tik lapkričio 19 dieną įtraukė šį klausimą į darbotvarkę.

Tuomet Seimas nepritarė siūlymui sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, kuri turėjo nagrinėti generalinio prokuroro kreipimąsi dėl minėto „darbiečio“ imuniteto. Komisijos sudarymui pasipriešino „darbiečiai“ ir opozicija, kuriai neįtiko „tvarkiečio“ P.Gražulio kandidatūra į komisijos pirmininko postą.

Prokurorai nori Darbo partijos įkūrėjui pateikti įtarimus dėl teismo įžeidimo. Jis teisėjus yra viešai išvadinęs nusikaltėliais. Pagal Konstituciją, Seimo narys be Seimo leidimo negali būti patraukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų