Panevėžio politikai paragino Vitebską imtis veiksmų nutraukiant prievartą prieš gyventojus

Panevėžio savivaldybės taryba pirmadienį vienbalsiai priėmė rezoliuciją, raginančią savo miestą partnerį Baltarusijoje Vitebską imtis veiksmų, jog būtų nutraukta prievarta prieš taikius piliečius, taip pat kad būtų paleisti visi politiniai kaliniai.

Dokumente, kuriuo kreipiamasi į Vitebsko valdžią, pažymima, kad po pernai vykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarai laiko suklastotais, prasidėję taikūs gyventojų protestai Minske ir kituose miestuose buvo malšinami smurtu, taip „pažeidžiant pamatines žmogaus teises, demokratiją ir teisės viršenybę“.

„Panevėžio miesto savivaldybės taryba (...) ragina imtis veiksmų, kad būtų nutrauktas prievartos naudojimas prieš taikius Baltarusijos piliečius, užtikrintos teisės laisvai reikšti įsitikinimus, rengti susirinkimus, mitingus, eitynes, demonstracijas ir piketus, stabdyti bet kokį valstybinių jėgų struktūrų smurtą prieš taikius gyventojus tiek savo veiksmais, tiek reikalaujant to iš nacionalinių valdžios institucijų“, – rašoma rezoliucijoje.

Taip pat Vitebsko valdžios atstovai raginami „imtis veiksmų, kad būtų nedelsiant paleisti visi kalinami opozicijos ir pilietinės visuomenės atstovai“, skatinami išreikšti palaikymą Vitebsko gyventojams, reikalaujantiems „Laisvų, skaidrių ir demokratinių rinkimų“.

Rezoliucija taip pat pabaigiama žodžiais baltarusių kalba „Tegyvuoja Baltarusija!“ (Žive Belarus!). Vis dėlto atsisakyta opozicinių konservatorių siūlymo įtraukti ir konkretų politinių kalinių sąrašą – meras Rytis Račkauskas ir kiti valdantieji motyvavo, kad tam reikėtų turėti pačius naujausius duomenis, nes dalis politinių kalinių gali likti neįtraukti.

Reaguoti nuspręsta gavus kreipimąsi iš Baltarusijos miestų partnerių solidarumo judėjimo pirmininko Aleksandro Ivanchou „dėl visiško teisinio įsipareigojimų nevykdymo šalyje“.

„Dėl šios priežasties ir dėl sufabrikuotų bylų šimtai baltarusių šiuo metu yra kalėjimuose ir ikiteisminio kalinimo centruose. Kaltinamieji beveik neturi vilties būti išteisinti. Jie kali, nes užima kitokią poziciją nei šalies vadovybė“, – teigiama savivaldybės pranešime, kurį parengė Komunikacijos skyrius.

Pažymima, kad politinių kalinių šeimos prarado galimybę bendrauti su artimaisiais, daugelis jų nebegali išmaitinti savo vaikų.

„Kaliniai ir jų šeimos yra sunkios psichologinės būklės, tačiau jie nenustoja tikėti. Politiniams kaliniams tarptautinis palaikymas yra labai svarbi parama. Taip jie tiki, kad nėra vieniši ir viliasi pergalės“, – pabrėžia savivaldybės atstovai.

Savivaldybė BNS informavo, kad rezoliucija parengta vadovaujantis Lietuvos užsienio politikos gairėmis, savivaldybės poziciją palaiko ir Užsienio reikalų ministerija.

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka per prezidento rinkimus pernai pasiskelbė nugalėtoju ir vėliau buvo prisaikdintas šeštajai kadencijai, nors balsavimą kritikavo tarptautinė bendruomenė, o šalies opozicija laiko suklastotu.

Valstybės institucijos jėga atsakė į po rinkimų prasidėjusias demonstracijas ir skyrė griežtas įkalinimo bausmes šimtams žmonių. Tikrąja rinkimų nugalėtoja save laikanti Sviatlana Cichanouskaja pasitraukė į Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

123

123 portretas
O kur ta Tichanovskaja ? Seniai jau nei girdėti, nei matyt. Gal Petrovas su Baširovu aplankė ? Ar jau išmesta į istorijos šiukšlyną kaip niekam nebereikalinga ?

Vitebsko gyventojas

Vitebsko gyventojas portretas
Panevežio politikus raginu užsičiaupti ir spresti savo miesto ir rajono reikalus. Vitebskas, tai ne Lietuvos ir ne Panevežio rajono miestas.

Anonimas

Anonimas portretas
Pasiūlykit jankiams išsinešdint iš Irako ir paleisti Gvantanamo kalinius.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių