Per pavasario sesiją Seimas priėmė beveik 400 teisės aktų

  • Teksto dydis:

Seimas pasibaigusioje pavasario sesijoje rinkosi į 50 plenarinių posėdžių ir priėmė beveik 400 teisės aktų.

Pavasario sesijoje parlamentarai, atsižvelgdami į geopolitinę situaciją, pagrindinį dėmesį skyrė nacionalinio saugumo ir krašto gynybos klausimams, taip pat apsvarstė nemažai teisėtvarkos, savivaldos, ekonomikos, sveikatos ir socialinės apsaugos ir kitų sričių aktualių klausimų, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Tarp svarbiausių darbų nacionalinio saugumo srityje – penkeriems metams grąžinta privalomoji pradinė karo tarnyba. Nuspręsta ir šiais, ir kitais metais principinės kariuomenės struktūroje didinti bendrą ribinį krašto apsaugos sistemos karių skaičių.

Skatindamas savanorišką privalomąją karo tarnybą Seimas patvirtino karo prievolės atlikimą skatinsiančias priemones. Šauktiniams nutarta mokėti pinigines išmokas, priklausančias nuo atliktos tarnybos vertinimo rezultatų.

Priimtomis Visuomenės informavimo įstatymo pataisomis nuspręsta sustiprinti informacinės erdvės apsaugą nuo Lietuvos nacionalinio saugumo interesams kenkiančios informacijos.

Seimas ratifikavo susitarimą dėl bendro Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karinio vieneto įsteigimo.

Socialinės apsaugos ir darbo srityje reglamentuota kompensacijų išmokėjimo dirbusiems pensininkams tvarka, nuspręsta per penkerius metus grąžinti dėl ekonomikos krizės sumažinto darbo užmokesčio patirtus praradimus valstybės tarnautojams, prokurorams, teisėjams ir kitiems pareigūnams.

Seimo sprendimu didesnes algas gaus naujai išrinkti merai ir jų pavaduotojai, prailgintas pareigūnų ir karių darbo stažas, o asmenims, sužalotiems sovietų karinėje tarnyboje, skirta vienkartinė 835 eurų dydžio išmoką.

Baigdami pavasario sesiją parlamentarai priėmė Vidaus tarnybos statutą, kuriame numatytos geresnės socialinės garantijos statutiniams pareigūnams, nauja jų tarnybos vertinimo ir apmokėjimo tvarka.

Taip pat nutarta iki kitų metų pabaigos pratęsti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos taikymą šilumos energijai ir karštam vandeniui.

Pavasario sesijoje parlamentarai priėmė naują Administracinių nusižengimų kodeksą, kuris pakeis dar nuo sovietmečio galiojantį Administracinių teisės pažeidimų kodeksą. Patvirtintas ir naujos redakcijos Bausmių vykdymo kodeksas.

Seimas sudarė galimybę žvalgybos institucijoms gauti informaciją ne tik apie dabartinius finansinius sandorius, bet ir apie praeityje įvykusias ūkines finansines operacijas iš finansų įmonių ir įstaigų, taip pat iš kitų juridinių asmenų. Nustatyta administracinė atsakomybė už kontrabandinių prekių įsigijimą.

Leista registruoti santuokas bet kuriose Lietuvos civilinės metrikacijos įstaigose ir konsulinėse įstaigose.

Kitąmet įsigalios griežtesni ženklinimo reikalavimai tabako gaminiams, bus uždrausti žoliniai rūkomieji gaminiai. Įtvirtintas draudimas asmenims iki 18 metų rūkyti tabako gaminius ar jų turėti ir nustatyta administracinė atsakomybė už šį pažeidimą. Nuo liepos 1-osios jau draudžiama rūkyti transporto priemonių salonuose, jeigu juose yra nepilnamečių, nėščių moterų.

Taip pat nuspręsta 2016-uosius paskelbti Prezidento Kazio Griniaus metais, Vietos bendruomenių metais, 2017-uosius – Piliakalnių metais, 2018-uosius – Vydūno metais.

Šioje sesijoje darbą pradėjo ir keturi nauji parlamentarai: liberalai Šarūnas Gustainis ir Viktorija Čmilytė-Nielsen, „Drąsos kelio“ atstovas Audrius Nakas bei socialdemokratas Vidas Mikalauskas.

Seimas kasmet renkasi į dvi eilines sesijas - pavasario ir rudens. Pavasario sesija prasideda kovo 10 ir baigiasi birželio 30 dieną, rudens sesija analogiškai - rugsėjo 10 ir gruodžio 23 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių