Po Europos Parlamento rinkimų „Lemiamą šuolį“ vejasi skolos

Europos Parlamento (EP) rinkimuose Pauliaus Kunčino vedamas komitetas „Lemiamas šuolis“ nenurodė dešimčių tūkstančių eurų kampanijos išlaidų, didžiąją dalį liko skolingas, o kelias sąskaitas už 8 tūkst. eurų apmokėjo verslas, nustatė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

„Lemiamo šuolio“ padarytus kampanijos finansavimo pažeidimus VRK antradienį pripažino šiurkščiais, priimtas sprendimas taikyti administracinę atsakomybę, o surinktą medžiagą perduoti Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Generalinei prokuratūrai.

Visuomeninio rinkimų komiteto „Lemiamas šuolis“ rinkimų finansavimo ataskaitas palyginusi su reklamos skleidėjų pateiktais duomenimis, VRK rado nedeklaruotų išlaidų už daugiau kaip 50 tūkst. eurų.

Taip pat paaiškėjo, kad kelios komunikacijos agentūros „Bosanova“ sąskaitos apmokėtos bendrovės „Oxon Capital LTD“, nors įstatymai draudžia juridinių asmenų paramą politinėms kampanijoms.

P. Kunčinas antradienį į VRK posėdį neatvyko, kaip informavo pažymą pristačiusi VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė, su buvusiu komiteto lyderiu buvo sudėtinga susisiekti ir elektroniniu paštu.

„Pažyma buvo siųsta, negautas joks atsakymas iš sąrašo lyderio, į mūsų laiškus jis irgi nelabai atsakinėjo“, – per posėdį sakė L. Petronienė.

Iš viso VRK pažymoje nurodo keturias „Bosanova“ sąskaitas už 9 tūkst eurų – vieną jų, siekiančią 1,1 tūkst. eurų apmokėjo pats P. Kunčinas, o likusias tris už 8,2 tūkst. eurų – „Oxon Capital LTD“.

Pažyma buvo siųsta, negautas joks atsakymas iš sąrašo lyderio, į mūsų laiškus jis irgi nelabai atsakinėjo.

VRK pažymoje teigiama, kad visos sąskaitos faktūros buvo išrašytos komiteto vardu, pirkėja įvardyta visuomeninio rinkimų komiteto koordinatorė Nijolė Steponkutė.

„Už „Bosanova“ suteiktas paslaugas visuomeniniam rinkimų komitetui „Lemiamas šuolis“ sumokėjo trečiasis asmuo „Oxon Capital LTD“, kuris neturėjo teisės finansuoti politinės kampanijos. Visuomeninio rinkimų komiteto „Lemiamas šuolis“ finansavimas per juridinį asmenį laikytinas neteisėtu“, – nurodoma pažymoje.

VRK duomenimis, „Lemiamas šuolis“ finansavimo ataskaitoje nenurodė išlaidų už politinę reklamą, skelbtą daugiau nei 10 viešosios informacijos rengėjų ar skleidėjų, taip pat kitų politinei kampanijai skirtų išlaidų.

Nedeklaruotos kampanijos išlaidos siekia 54,8 tūkst. eurų, iš jų 38,5 tūkst. eurų liko neapmokėtos.

Atsakymuose dėl nedeklaruotų išlaidų P. Kunčinas dažniausiai VRK nurodė, kad išlaidos neįtrauktos, nes sąskaitos buvo gautos jau pateikus ataskaitą, arba tokių sąskaitų iš viso negavęs, tačiau tai neigia viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai.

Pvz., delfi.lt pateiktoje deklaracijoje nurodoma, kad „Lemiamo šuolio“ politinės reklamos sklaida atsiėjo 17,9 tūkst. eurų. Komiteto „Lemiamas šuolis“ politinės kampanijos finansavimo ataskaitoje ši suma mažėja iki 11,4 tūkst. eurų.

Anot VRK, lapkritį iš P. Kunčino gautas atsakymas, kad delfi.lt komitetui pateikė vieną 11,4 tūkst. eurų sąskaitą, o kitos sąskaitos nėra pateikusi.

Delfi.lt tuo tarpu VRK pateikė informaciją, kad „Lemiamas šuolis“ balandį ir gegužę užsakė reklamos už 14,8 tūkst. eurų be PVM, užsakovui buvo pateiktos dvi sąskaitos, sutartį nuo kliento pasirašė judėjimo koordinatorė N. Steponkutė.

Delfi.lt taip pat informuoja, kad užsakovas laiku neatsiskaitė už reklamą, tad su juo buvo suderintas mokėjimų grafikas, „tačiau ir pagal paties patvirtintą grafiką užsakovas pinigų nemoka“.

„Skola šiuo momentu – 8 tūkst. eur be PVM. Pinigus veda judėjimo lyderis p. Paulius Kunčinas“, – VRK nurodo bendrovė.

Bendrovei „Baltic Digital Printing“ komitetas liko skolingas 36,6 tūkst. eurų – šios išlaidos irgi nebuvo nurodytos politinės kampanijos ataskaitoje. Ši bendrovė rūpinosi reklaminio žurnalo „Šuolis“ spausdinimu, lauko reklama, kitais darbais.

„Lemiamas šuolis“ ataskaitoje nurodė vieną „Baltic Digitas Printing“ 8 tūkst. eurų sąskaitą už platinimo bei lauko reklamos paslaugas, plakatų, skrajučių spaudą.

P. Kunčinas teikdamas atsakymus VRK tvirtino, jog už visas kampanijos metu suteiktas paslaugas bendrovė išrašė vieną sąskaitą, tačiau „Baltic Digital Printing“ pateikė duomenis, kad sąskaitos buvo dvi – viena nurodyta ataskaitoje, ir dar viena, už 36,6 tūkst. eurų, kuri dar neapmokėta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių