Pereiti į pagrindinį turinį

Po L. Anušauskienės komentarų A. Širinskienė turi klausimų ir G. Landsbergiui

2022-10-18 08:27
DMN inf.

Opozicinės Seimo Regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė antradienį feisbuko paskyroje informavo, kad su paklausimu kreipėsi į užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį ir krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską.

L. Balandžio, Ž. Gedvilos, T. Biliūno / BNS nuotr.

Politikė kelia klausimą, kada informacija apie neišvengiamą Rusijos agresiją pasiekė Lietuvos ambasados Ukrainoje darbuotojus.

„Turiu keletą esminių klausimų užsienio reikalų ministrui G. Landsbergiui ir krašto apsaugos ministrui A. Anušauskui. Tad šį rytą juos pasiekė mano paklausimas.

Visi atsimenam ministro Anušausko žmoną Liną, užtikrintai glamūrinėje laidoje tvirtinusią, kad dar „kol niekas net negalvojo ir nekalbėjo“ vyras ją jau buvo informavęs apie galimą plataus masto karą Ukrainoje. Taigi, žmona sužinojo privilegijuotai anksti“, – feisbuke apie L. Anušauskienės komentarus televizijos laidoje rašo A. Širinskienė.

Laiške ministrams A. Širinskienė uždavė klausimus, o kada apie galimą karą buvo informuoti visi Lietuvos ambasados Ukrainoje, Kijeve, darbuotojai.

„Tad klausimas, o kada apie galimą karą buvo informuoti visi Lietuvos ambasados Ukrainoje, Kijeve, darbuotojai, nes būtent jiems grėsė tiesioginė grėsmė žūti nuo karo veiksmų. O būtent jie, jei tikėsime žiniasklaida, galutinai visi buvo evakuoti iš Kijevo tik pirmąją rusijos agresijos prieš Ukrainą dieną“, – paklausimo ministrams turinį komentavo Seimo narė.

 

 

Dėl L. Anušauskienės interviu kreipėsi į NSGK

Praėjusį penktadienį A. Širinskienė pranešė, kad dėl krašto apsaugos ministro A. Anušausko žmonos Linos kreipėsi į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK).

„Krašto apsaugos ministro žmona glamūrinėse laidose pasakoja valstybės paslaptis? Ar toks ministras gali dirbti toliau? Šįryt kreipiausi į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Seimo narį Lauryną Kasčiūną bei šio komiteto narius prašydama išsiaiškinti, kokia apimtimi krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas atskleidė savo sutuoktinei įslaptintą informaciją“, – penktadienio rytą feisbuke rašė Seimo Teisės ir teisėtvarkos vicepirmininkė A. Širinskienė.

Tad klausimas, o kada apie galimą karą buvo informuoti visi Lietuvos ambasados Ukrainoje, Kijeve, darbuotojai, nes būtent jiems grėsė tiesioginė grėsmė žūti nuo karo veiksmų.

Spalio 11 d. duodama interviu LNK televizijos laidai „Bus visko“ krašto apsaugos ministro A. Anušausko žmona nurodė apie karo Ukrainoje pradžią sužinojusi keliomis savaitėmis anksčiau, nei dauguma Lietuvos žmonių ar net Seimo narių, turinčių leidimą dirbti su įslaptinta informacija. Lina Anušauskienė teigė: „Kol niekas net negalvojo ir nekalbėjo, kad čia bus tikrai karas, tai jisai, atsimenu, gal net pora savaičių iki to prasidėjusio karo man pasakė. Sako, žinok, čia bus labai rimti dalykai, žodžiu, kad ne tik ten pasienyje kažkoks galbūt ten konfliktas, bet bus realūs karo veiksmai.“

Keltinas klausimas ir dėl to, ar tai vienkartinis veiksmas, kada ministras nenulaikė liežuvio už dantų, ar įslaptinta informacija ministras su sutuoktine dalijasi pastoviai.

„Iš šios citatos akivaizdu, kad krašto apsaugos ministras savo sutuoktinei atskleidė valstybės paslaptį sudarančią informaciją, gautą iš NATO partnerių, nors žmona teisės susipažinti su valstybės paslaptimis neturi. Toks informacijos nutekėjimas ministro sutuoktinei, kuri vėliau gali ją paskleisti žiniasklaidoje, kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, žemina Lietuvos patikimumą NATO partnerių akyse, kelia pavojų tiek mūsų, tiek NATO partnerių žvalgybos saugumui. Keltinas klausimas ir dėl to, ar tai vienkartinis veiksmas, kada ministras nenulaikė liežuvio už dantų, ar įslaptinta informacija ministras su sutuoktine dalijasi pastoviai. Tą, tikiuosi, taip pat išsiaiškins NSGK“, – rašė Lietuvos regionų frakcijai priklausanti Seimo narė.

Anot jos, krašto apsaugos ministro atsiprašymo po tokio sutuoktinės interviu jau nepakanka.

„Labai raginu jį pasitraukti iš užimamų pareigų dar iki NSGK tyrimo pradžios. Ministras padarė viską, kad save diskredituotų  ir parodytų kaip neatsakingą ir nepatikimą žmogų, kuris įslaptinta informacija žarstosi į visas puses ir painioja savo asmeninį bei tarnybinį gyvenimą. P.S. Ministre, o Zelenskio žmona pasakoja, kad nežinojo“, – rašė A. Širinskienė.

Seimo NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas praėjusį penktadienį BNS sakė nematantis pagrindo tokiems kaltinimams.

„Prieš prasidedant karui Ukrainoje mes jau prieš 90 dienų žinojome, kad jis prasidės. Tuomet pirmą kartą amerikiečiai apie tai buvo pasakę viešai. Tokiu būdu Amerika bandė atgrasyti Rusiją nuo šito veiksmo ir jau lapkritį–gruodį mes girdėjome viešai aiškius amerikiečių pasakymus, kad tai yra įmanoma“, – tvirtino NSGK vadovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų