Po nuvilnijusio skandalo V. Čmilytė-Nielsen iš prezidento laukia telkiančios pozicijos

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad iš prezidento Gitano Nausėdos tikisi telkiančios pozicijos po to, kai Vyriausybę sukrėtė skandalas dėl „Belaruskalij“ trąšų tranzito.

„Labai svarbu nekelti papildomų įtampų ten, kur ir taip jų pakanka. Šioje vietoje iš prezidento aš laukčiau ir tikėčiausi telkiančios pozicijos. Ypač turint galvoje, kad Lietuvoje šiuo metu yra nepaprastoji padėtis, kad mes patiriame hibridinę ataką. Tik atrodo, kad ji nuėjo į antrąjį planą – ji, žinoma, niekur nedingo“, – LRT radijui trečiadienį teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkės teigimu, tiek Prezidentūra, tiek krizės epicentre atsidūrusi Vyriausybė turėtų kalbėti apie bendrą atsakomybę po to, kai pastarąją savaitę įsigaliojus JAV sankcijoms baltarusiškų trąšų tranzitas per Lietuvą nesustojo.

Labai svarbu nekelti papildomų įtampų ten, kur ir taip jų pakanka. Šioje vietoje iš prezidento aš laukčiau ir tikėčiausi telkiančios pozicijos.

„Aš manau, kad Prezidentūros vaidmuo yra, žinoma, šioje istorijoje. Kalbėti apie atsakomybę, matyt, tai yra bendra atsakomybė pozicijų derinimo prasme“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Premjerė antradienio vakarą pareiškė, kad po skandalo, kilusio dėl „Belaruskalij“ trąšų tranzito, Vyriausybės sudėtis nesikeis. Pasak jos, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir susisiekimo ministras Marius Skuodis liks užimamuose postuose, o Vyriausybė toliau tęs darbus, nes, akcentavo premjerė, šiuo metu Seime nėra matoma jokia reali alternatyvi dauguma, kuri galėtų imtis lyderystės ir iniciatyvos.

Poziciją dar prieš priimant sprendimą išsakė prezidentas

Kritiką Vyriausybei dėl nesustojusio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą penktadienį išsakė prezidentas Gitanas Nausėda. Jis teigė, kad apie pasiruošimą trauktis paskelbę ministrai kitose šalyse jau būtų pasitraukę, o ne lauktų premjerės įvertinimo.

Tačiau premjerei pirmadieni pareiškus, kad gali trauktis ir visa Vyriausybė, prezidentas antradienį pažymėjo, kad nereikia skubotų sprendimų.

„Svarbiausia, kad nebūtų daromi karštligiški ar skuboti sprendimai, kurie komplikuotų situaciją, kai mums to mažiausiai reikia, įvertinus visas tarptautines aplinkybes“, – portalui 15min sakė G. Nausėda.

Baltarusiškų trąšų skandalas pareikalavo „Lietuvos geležinkelių“ vadovo kėdės

Antradienio vakare „Lietuvos geležinkelių“ valdyba pranešė nutarusi, kad įmonės direktorius Mantas Bartuška pasitrauks iš posto po pereinamojo laikotarpio.

Anot valdybos pirmininko Kęstučio Šliužo, šis bendras valdybos ir M. Bartuškos sprendimas priimtas, „siekiant deeskaluoti situaciją ir minimizuoti reputacines rizikas, susijusias su įmone, visų suinteresuotų šalių labui ir verslo tęstinumui“.

ELTA primena, kad Vyriausybėje krizė kilo kai pastarąją savaitę įsigaliojus Jungtinių Amerikos Valstijų sankcijoms Baltarusijos valstybinei kalio trąšų gamintojai „Belaruskalij“, šios įmonės produkcijos tranzitas per Lietuvą nesustojo.

Kaip atskleidė M. Bartuška, Baltarusijos bendrovė „Lietuvos geležinkeliams“ pervedė avansinį mokėjimą už trąšų tranzitą už lapkritį, gruodį ir pusę sausio mėnesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ka bedarytu jo Ekselencija Prezidentas, valdancios sutves pi

Ka bedarytu jo Ekselencija Prezidentas, valdancios sutves pi portretas
Prezidentas yra pateikes visa eile pasiulymu, bet si glusiu vyriausybe juos ignoruoja, kaip ir tautos reikalavima palikti postus ir uzleisti pozicijas mastantiems ir atsakingiems uz Lietuvos zmones.

Pil.

Pil. portretas
Visa vyriausybė privalo trauktis, neturi būti net kalbų.Kas vyksta Lietuvoje ,apsurdas.

Jo

Jo portretas
Turėtų trauktis ir Klaipėdos uosto vadovas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių