Po žiauraus smurto protrūkio prieš vaiką Seime siūloma šaukti neeilinę sesiją

  • Teksto dydis:

Po smurto protrūkio prieš mažametį Seime siūloma šaukti neeilinę sesiją, kad būtų priimtos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos.

Parašus dėl neeilinės sesijos rinkti ketina konservatorius Mantas Adomėnas, teigdamas, kad turi būti svarstomas ir skubos tvarka priimamos pataisos, aiškiai apibrėžiančios smurto prieš vaikus sąvokas.

Neeilinė sesija šaukiama ne mažiau kaip trečdalio Seimo narių siūlymu, t.y. teikimą savo parašais turi paremti ne mažiau kaip 47 parlamentarai.

„Lietuvą sukrėtusios tragedijos akivaizdoje, kai Kėdainių daugiabutyje buvo žiauriai sumuštas keturmetis, negalime delsti laukdami eilinės Seimo sesijos“, – M.Adomėnas cituojamas jo biuro išplatintame pareiškime.

Seimo Savižudybių prevencijos komisija yra parengusi ir Seimui pateikusi minėto įstatymo pataisas, kad visų formų – fizinis, emocinis, seksualinis – smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, būtų draudžiamas. Kaip smurtas būtų apibrėžiama ir nepriežiūra – nuolatinis nepakankamas pagrindinių vaiko fizinių, emocinių, socialinių poreikių tenkinimas ar netenkinimas, keliantis grėsmę vaiko sveikatai, raidai ar orumui.

Tačiau sausio viduryje šis projektas buvo išimtas iš Seimo posėdžio darbotvarkės, teigiant, kad reikia sulaukti naujos redakcijos įstatymo, kur ir būtų nustatyta reikalinga vaiko teisių apsauga. Dalis parlamentarų priešinasi siūlymui uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes argumentuodami, kad tai būtų kišimasis į šeimos gyvenimą, neleisiantis tėvams savo nuožiūra auklėti vaikų.

Konservatorius M.Adomėnas bei jo frakcijos kolegos Rimantas Jonas Dagys, Laurynas Kasčiūnas,Paulius Saudargas bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai Agnė Širinskienė, Povilas Urbšys, Eugenijus Jovaiša minimam projektui siūlo savo pataisas – fizinių bausmių draudimas dingtų iš įstatymo, o smurtas būtų siejamas su vaiko patirima realia žala ir pavojumi.

Pagal Savižudybių prevencijos komisijos variantą, murtas prieš vaiką apibrėžiamas kaip „kito asmens veikimas ar neveikimas, darantys vaikui fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį ir kitokį poveikį ar pasireiškiantys nepriežiūra, dėl kurių vaikas patiria žalą ir pavojų savo gyvybei, sveikatai, raidai, garbei ir orumui, įskaitant smurtą artimoje aplinkoje ir fizines bausmes“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ar reikėjo vaiko žūties, kad būtų sušaukta ta sušikta sesija? LUZERIAI...........

skirkit smurta

skirkit smurta portretas
ir berzine kose...

Ne Balvonams

Ne Balvonams portretas
Ka tu cia vebleni Adomenai , pats pasirasei kad smurtas pries vaikus galimas net tavo partieciai kai kurie taip pat tam pritaria kas jus antzmogiai ar su protu jums gerai, dar uz jus balsavau bet matau kad jus kaskokiu nemastanciu gauja nuvylete ziauriai...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių