Politologai: antrame ture geresnes starto pozicijas turi G. Nausėda

Politologai sako, kad antrajame prezidento rinkimų ture geresnes starto pozicijas turi ekonomistas Gitanas Nausėda, bet daug kas priklausys nuo rinkimų kampanijos ir rinkėjų aktyvumo.

Ekspertų teigimu, konservatorių remiamai Ingridai Šimonytei gali būti sudėtinga sulaukti paramos iš žmonių, balsavusių už kitus kandidatus.

„Žiūrint į tai, kas kieno balsų galėtų pritraukti, jei rinkėjų aktyvumas būtų panašus, tokiu atveju turbūt G. Nausėdos galimybės yra geresnės“, – BNS pirmadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas.

„Jo rinkimų kampanija ekonomine ir socialine prasme buvo nukreipta į kairią nuo centro pusę, kultūrine prasme – labiau į dešinę, šitaip mėginant aprėpti kuo daugiau rinkėjų. Jis turi daugiau šansų pritraukti už kitus kandidatus balsavusiųjų balsus, ypač kairiųjų kandidatų“, – pridūrė jis.

Jis turi daugiau šansų pritraukti už kitus kandidatus balsavusiųjų balsus, ypač kairiųjų kandidatų.

Anot R. Vilpišausko, I. Šimonytės naudai galėtų suveikti mažesnis rinkėjų aktyvumas, be to, daug lems kandidatų kampanija artimiausias dvi savaites.

„Svarbus veiksnys – tai, kas vyks per sekančias dvi savaites, nes G. Nausėda padarė ne vieną klaidą savo kampanijos metu, kuri galėjo dalį didmiesčių rinkėjų pastūmėti balsuoti ne už jį, o už I. Šimonytę, ir klausimas ar jis panašių klaidų nedarys per artimiausias dvi savaites“, – kalbėjo politologas.

Panašios pozicijos laikosi Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto docentas Gintaras Šumskas – anot jo, G. Nausėda turi potencialo perimti kai kurių iš rinkimų iškritusių kandidatų paramą, bet jo rinkėjai pasižymi žemesne motyvacija balsuoti.

„Gali būti, kad antrame ture G. Nausėdos elektoratas nebus toks drausmingas ir ta intriga išliks“, – BNS sakė politologas.

Jo teigimu, rezultatai parodė, jog I. Šimonytę labiau remia miestų gyventojai bei emigrantai, tačiau G. Nausėda turi platesnę rinkėjų bazę.

G. Šumskas neatmetė tikimybės, kad dalis rinkėjų antrajame ture nebalsuos išvis, nematydami potencialaus savo pažiūras atitinkančio kandidato.

„Protesto balsuotojai gali neturėti nė vieno pasirinkimo. Gali atsitikti ir taip, kad jie visai neateis ir turėsime gerokai mažesnį aktyvumą antrame ture“, – sakė jis.

Antras prezidento rinkimų turas vyks gegužės 26 dieną su Europos Parlamento rinkimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Geriausia tai Nausėda,o jau tikrai ne už Šimonytę kuri su gėjais einanti iš vien,tai kokia bus mūsų šalis gėjų prieglauda,pensijas atėmė,praskolino Lietuvą o mes ir mūsų vaikaičiai turime ir turės mokėti.Amžini skolininkai.Tai visai nuskekens šalį.Baisu.

antrame tūre

antrame tūre portretas
teks balsuoti ne už, o prieš kažką.

Q

 Q portretas
Daugelis runkeliu tiesiog bijo konservatoriu , vien tik praėjes Kauno meras kraupu šiurpa kelia , o bankininkas , - velniai ji žino ...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių