Politologas: G. Landsbergis – prastas ministras, vertas interpeliacijos

  • Teksto dydis:

Opozicinės frakcijos Seime rudenį ketina inicijuoti interpeliaciją užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui. Anot jų, tai būdas užduoti klausimus ir gauti atsakymus dėl tranzito į Kaliningradą, už kuri ministras turi prisiimti politinę atsakomybę. Valdantieji atkerta, kad tai duoda peno propagandai, o užsienio reikalų ministras neturėtų atsakyti dėl Europos Komisijos sprendimų taikymo.

Ar turėtų prisiimti politinę atsakomybę, ar G. Landsbergis nusipelno interpeliacijos, Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ svarstė politologas Kęstutis Girnius. Pasak jo, G. Landsbergis per per dvejus metus įrodė, kad yra prastas ministras.

Pasak K. Girniaus, opozicijos noras skelbti interpeliaciją užsienio reikalų ministrui – natūralus sprendimas.

„G. Landsbergis jau dvejus metus dirba užsienio reikalų ministru, per dvejus metus labai mažai ką pasiekė, labai daug kas pasuko blogu keliu. Tokioje jautrioje padėtyje mes turime teisę į kompetentingą užsienio reikalų ministrą, o ne mėgėją. Deja, turime mėgėją“, – kalbėjo politologas.

Jis pridūrė, kad G. Landsbergis daro vieną klaidą po kitos. Pirmoji klaida – Taivaniečių atstovybės klausimas.

G. Landsbergis jau dvejus metus dirba užsienio reikalų ministru, per dvejus metus labai mažai ką pasiekė.

„Jis leptelėjo: Kinijos vertinimas yra stipriai per griežtas. Gal tavo nuomone stipriai per griežtas, bet reikėjo tą numatyti. Man susidaro įspūdis, kad jis keliauja po Europą, vaizduoja, lyg yra didelės šalies atstovas, o konkrečius, sudėtingus klausimus, pavyzdžiui, dėl tranzito suderinimo, kur jo ministerija tarp kitko turėtų turėti didesnį vaidmenį, jis palieka kitiems. Tada tie klausimai nėra sprendžiami ir gauname tą, ką dabar turime“.

Vis dėlto jis pridūrė, kad nepasitenkinimas dėl  Kaliningrado nėra visiškai pelnytas, mat sprendimą priėmė ir JAV bei Vokietija.

„Viešai skelbti, kad mes nepatenkinti, tai irgi yra toks vaikiškas žaidimas“, – tikino jis.

Anot politologo, G. Landsbergio kalti prie kryžiaus dėl Kaliningrado tranzito neverta. Vis dėlto reikia pripažinti, kad jis visada buvo prastas ministras.

„Jis nesupranta, kad mes esame maža šalis be jokių ypatingų savybių, faktiškai Vakarų Europos didmiestis, ir reikia tenkintis atitinkamu vaidmeniu. Mes nebūsime regiono lydere, kaip jis mėgina tą vaidinti – tai bus Lenkija. Kišasi, kur nereikia, kur Lietuva neturi jokio vaidmens“, – teigė jis.

 

 

K. Girnius įvertino ir G. Landsbergio kalbas apie tai, kad esą buriama koalicija Odesos uosto atblokavimui ir grūdų išgabenimui.

„Lietuva nebūrė jokios koalicijos. Lietuva toje koalicijoje nedalyvauja, mes neturime nei naikintuvų, nei lėktuvų, nei karinių jūros laivų, tai kam kalbėti apie tai? Tie, kurie atblokuos Odesos uostą, jie tą padarys, bet ne mes“, – sakė jis.

K. Grinius pabrėžė, kad didžiojoje politikoje Lietuva nevaidina jokio vaidmens.

„Tada, kai iššokame, moralizuojame ir pasakojame – mes drąsesni, mes tauresni, mes nusivylę, kad kiti nerodo principo, mes rodome principus – tai čia yra vaidyba, gryna vaidyba ir ganėtinai neskoninga“, – teigė jis.

K. Girniaus nuomone, vokiečiai pagalvoti apie Lietuvą turėjo pagalvoti neką, kai G. Landsbergis pareiškė, jog Berlynas svarsto galimybę iš sankcijų išbraukti „Belavia“.

„Net nemėgino nustatyti, ar tai tiesa, nesusisiekė su atsakingais Vokietijos pareigūnais. Koks nors apžvalgininkas gali tokį gandą išmesti, bet užsienio reikalų ministras turi atsakomybę, jei kalba tokia tema, apie tokį svarbų sąjungininką, bent minimaliai patikrinti“, – kalbėjo jis.

Pasak politologo, Lietuva, nors ir gali turėti savo nuomonę, neturėtų jos reikšti kasdien ir dar tokiu perdėtu būdu. Esą jei Lietuva nori turėti įtaką pasauliui, ji turi pradėti juodą, neįdomų darbą, pavyzdžiui, derinti pozicijas su Estija, Latvija, kad Baltijos šalys kalbėtų kartu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jauno broilerio lietuvio apsinarkasinusio zydsaudzio snukis.

irute

irute portretas
Yra tokia patarle,drauga laikyk arti o priesa dar arciau,kam reikia astrint padeti,gal geriau eilini karta patylet,garsiai sneka kremliaus agentai,vienas is ju gabriukas

Anonimas

Anonimas portretas
G LANSBERGIUKAS KAIP IR SENELIS JAU DABAR TURĖTU SU TOKIA PAT APSAUGA VAŽYNĖTI NES TIEK BLOGIO TAUTAI PRIDARĖ KAD SENI PAVIJO
VISI KOMENTARAI 77

Galerijos

Daugiau straipsnių