Politologė: prezidentas sprendimą dėl veto priėmė vertindamas, kas palankiau jo reitingams

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pranešė vetuojantis valdančiųjų iniciatyva priimtas įstatymo pataisas dėl nepasiskiepijusių darbuotojų mokėjimo už COVID-19 testus iš savų lėšų. Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytoja Rima Urbonaitė įsitikinusi, kad šalies vadovas šį sprendimą priėmė vertindamas ne iniciatyvos efektyvumą, o tai, koks sprendimas palankesnis jo paties reitingams.

„Manau, daugelis tikrai puikiai suprato, kad prezidentas skaičiuos, prezidentas tikrai žiūrės ir ne tik per efektyvumo prizmę, bet galų gale ir per savo paties reitingų prizmę. Tai yra tam tikra nuolaida daroma tiems, kurie ne tik kad nenori vakcinuotis, bet dar ir siekia testuotis mūsų visų sąskaita“, – Eltai teigė R. Urbonaitė.

„Testavimasis nėra nemokama paslauga, už šią paslaugą mokame mes visi, nes nėra tokių pinigų, kurie būtų asmeniškai vieno politiko arba kito politiko“, – pridūrė ji.

Mes matome dar vieną pataikavimą tiems, kurie nepriima sprendimų, kurie yra gyvybiškai svarbūs ir jiems patiems, ir jų artimiesiems.

Politologė įsitikinusi, kad prezidento pateikti argumentai, kad mokami testai nuo COVID-19 nepasiskiepijusiems asmenims skaldo visuomenę, yra nepakankami. Ji taip pat pabrėžia, kad etapas, kai visuomenę vakcinuoti galima skatinant gyventojų sąmoningumą, taip pat jau praeityje.

„Mes matome dar vieną pataikavimą tiems, kurie nepriima sprendimų, kurie yra gyvybiškai svarbūs ir jiems patiems, ir jų artimiesiems. Tai, man atrodo, kad tie prezidento argumentai, kuriuos pateikė jis, kad čia labiau skaldantis visuomenę sprendimas ir kad čia reikia ieškoti priemonių, kurios didina sąmoningumą, jie iš esmės yra gana tušti. Todėl, kad mes puikiai suprantame, kad sąmoningumas ir jo pademonstravimas turėjo būti gerokai anksčiau“, – sakė politologė.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė. G. Bartuškos / ELTOS nuotr.

R. Urbonaitė teigia, kad šiuo metu nepasiskiepijusius asmenis paskatinti skiepytis gali tik šį pasirinkimą padarius nepatogų.

„Akivaizdu, kad dabar nelabai daug liko priemonių, kaip tuos žmones įtikinti, išskyrus tai, jog padarytume, kad jiems tai būtų nepatogu. Prezidentas nusprendė padaryti, kad ir toliau būtų patogu, ir toliau galėtų tie žmonės nejausti jokio diskomforto dėl to, kad yra nepasiskiepiję“, – pabrėžė politologė.

Prezidentas, panašu, kad pasinaudoja tokiomis situacijomis, kad dar sukurtų papildomas intrigas visiems. Tai nežinau, kam to reikia.

„Tai dabar galima tik paprašyti prezidento, kad jis ne tik tiesiog paragintų žodžiu, bet pats važinėtų po kaimus, po ligonines, poliklinikas, kitas visas įstaigas ir pats asmeniškai ragintų žmones, su jais kalbėtųsi ir dirbtų tą darbą, kuris, anot jo, gali padėti. Tai tegu tai parodo savo pavyzdžiu“, – akcentavo ji.

Politologė taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad prezidentas pranešti apie tai, kad vetuoja įstatymą, „tempė iki paskutinės minutės.“ R. Urbonaitės manymu, taip G. Nausėda naudodamasis susidariusia situacija kursto papildomas intrigas.

„Prezidentas, panašu, kad pasinaudoja tokiomis situacijomis, kad dar sukurtų papildomas intrigas visiems. Tai nežinau, kam to reikia“, – sakė ji.

ELTA primena, kad prezidentas trečiadienį vetavo įstatymo pataisas, kuriomis nepasiskiepiję darbuotojai turėtų patys susimokėti už privalomus testus nuo COVID-19.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mkarinauskiene,

Mkarinauskiene, portretas
tai reiske ,kad zmones mokiejo mokescius visa gyvenima ,o dabar susirgus negydys Tai paaiskinkit kokios teises yra seme istatymr jusu ,

Algis

Algis portretas
Politologės kvailumas aiškiai pasimatė. Manau jog iki tikros politologės jai labai toli. Ir tai ne pirmas kartas jai. Nereikia kreipti dėmesio į tokias niekines mintis.

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
> UŽ JŪSŲ PINIGUS. Zombi, o už kieno pinigus gavai eksperimentinį tirpalą į petį ? :)))
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių