Premjeras: Baltarusijos grasinimai dėl sankcijų neturi jokio pagrindo

Baltarusijos grasinimai įvesti sankcijas Baltijos šalims neturi jokio pagrindo, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Aišku, tai yra šalies reikalas, jeigu jie mato pagrindą taikyti nors vienam Lietuvos politikui ar pareigūnui kažkokias sankcijas, tai jų apsisprendimo reikalas yra. Šiandien aš nematau jokio pagrindo tą daryti“, – trečiadienį spaudos konferencijoje teigė S. Skvernelis.

Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus trečiadienį pareiškė, kad kaimyninė šalis parengė atsakomąsias sankcijas Lietuvai, Latvijai ir Estijai ir patvirtino „juodąjį“ sąrašą, kuriame esantiems asmenims bus uždrausta atvykti.

Jis pažymėjo, kad kalbama apie asmenis, „kurie tikrai uoliai bandė kištis į Baltarusijos valstybės vidaus reikalus, paskelbė atitinkamų nepriimtinų politinių pareiškimų ir pateikė konkrečių pasiūlymų dėl finansinės paramos valdžios oponentams“.

Aišku, tai yra šalies reikalas, jeigu jie mato pagrindą taikyti nors vienam Lietuvos politikui ar pareigūnui kažkokias sankcijas, tai jų apsisprendimo reikalas yra.

„Tai mums visiškai nepriimtina, mes tai interpretuojame kaip kišimąsi į mūsų valstybės vidaus reikalus“, – sakė baltarusių diplomatijos vadovas. Konkrečių pavardžių jis neįvardijo.

V. Makejus sakė, kad jei kitos šalys įves sankcijas Baltarusijai, Minskas atsakydamas „taip pat imsis atitinkamų adekvačių sprendimų“. Baltarusių užsienio reikalų ministras taip pat užsiminė, kad sankcijų sulaukusiems asmenims iš Baltijos šalių bus uždrausta įvažiuoti ir į Rusiją.

Be kita ko, autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka antradienį pareiškė, kad tikisi susitarti su Rusija dėl baltarusiškų krovinių tranzito nukreipimo nuo Baltijos šalių į Rusijos uostus.

Pasak S. Skvernelio, į tokius grasinimus Lietuva žiūri „pakankamai rimtai“, tačiau pabrėžia, kad tai – ekonomiškai nepagrįstas sprendimas, padarysiantis daugiau žalos pačiai Baltarusijai.

„Turime ruoštis, ieškoti būdų, kaip galėtume diversifikuoti rizikas, susijusias su tokiu sprendimu. Tikiuosi, kad mūsų kaimynams užteks sveiko proto ir prie viso to, kas ten vyksta dabar, nedaryti dar ir ekonominės žalos savo valstybei, savo piliečiams, savo žmonėms dėl politinių sprendimų“, – kalbėjo premjeras.

Baltijos šalys šią savaitę paskelbė sankcijas Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai ir dar 29 režimo atstovams, kuriuos laiko atsakingais už rinkimų klastojimą ir smurtą prieš taikius demonstrantus. Jiems penkerius metus uždrausta atvykti į Lietuvą, Latviją ir Estiją.

Europos Sąjunga taip pat rengia sankcijų sąrašą. BNS žiniomis, derinamame sąraše dabar yra 17 asmenų, bet jame nėra A. Lukašenkos. Pagal ES sankcijas šiems žmonėms ne tik būtų draudžiama atvykti į bendrijos šalis, bet ir būtų įšaldomas jų turtas.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

turėtume s u v o k t i , kad

turėtume  s u v o k t i , kad portretas
ko gero, tiek Baltarusijos ,tiek ir Lietuvos s a n k c i j ų "pagrindimas" VIENODAI neobjektyvus, dėl kurių nukentės--TIK abiejų šalių gyventojai, kaip taisyklė SANKCIJŲ i n i c i a t o r i a i , ĮŽIEBĘ k i b i r k š t į tarp kaimyninių valstybių GYVENTOJŲ --lieka "švarūs".

Anonimas

Anonimas portretas
Greičiausiai tas pagrindas greit išslys ponui premjerui .....

geras

geras portretas
nuo kada ,,vakarams,, parupo ,,pagrindas,,???
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių