Premjerė kartoja: rengiamas planas sumažinti gyventojų išlaidas dėl išaugusių kainų

Opozicijai pateikus pluoštą pataisų, kuriomis siūloma taikyti įvairias pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas, premjerė sako, kad visus siūlymus Vyriausybė įvertins ir balandį paskelbs planą, kaip sumažinti gyventojų išlaidas dėl išaugusių energijos, komunalinių paslaugų ir kitų kainų.

„Seimas veikiausiai po pateikimo pritars. Vyriausybė susirinks visus šituos pasiūlymus savo įvertinimui. Dabar Vyriausybė jokių skubotų sprendimų nei siūlys, nei darys, o kažkur balandžio mėnesį pateiks savo matymą, kokios priemonės, mūsų vertinimu, galėtų geriausiai amortizuoti finansinę naštą“, – antradienį Seime sakė žurnalistams sakė I. Šimonytė. 

Praėjusią savaitę ji sakė, kad balandį Seimui bus pateiktas patikslinto 2022-ųjų biudžeto projektas, o jame atsispindės priemonės, kuriomis Vyriausybė siūlys sušvelninti sparčiai augančių energetikos ir kitų kainų poveikį gyventojams.

Premjerė neatmetė, kad reikės papildomų sprendimų tiek didinant žmonių pajamas, tiek mokant kompensacijas už komunalines paslaugas, įskaitant galbūt elektrą bei dujas. Be to, anot jos, jau galvojama, kaip bus pasitinkamas būsimas šildymo sezonas.

Opozicija yra pateikusi apie 10 siūlymų PVM lengvatas taikyti maistui, kurui, taip pat necentralizuotam šildymui elektra, dujomis ar malkomis.   

Seimas antradienį planavo svarstyti Vyriausybės inicijuojamą Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą, kuria siūloma 9 proc. lengvatinį PVM šildymui gyventojams laikinai kompensuoti iš valstybės biudžeto, tačiau klausimas išbrauktas iš plenarinio posėdžio darbotvarkės. Jį numatoma svarstyti ketvirtadienį, o priimti tikimasi kitą antradienį.

Kai kurie parlamentarai priekaištauja, kad paramos gyventojai gali ir nepajusti, nes ji bus labai maža. Be to, pasak jų, ši priemonė būtų diskriminacinė, nes negaliotų besišildantiems elektra, dujomis arba malkomis. Seimas visus siūlymus dar vertins.

Pataisos, be kita ko, sulaukė ir Seimo teisininkų kritikos, kad lengvata siūloma tik centralizuotam šildymui ignoruojant kitus apsišildymo būdus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Euro perkamoji galia jau susilygino su brežnevinio Rublio. Apie Chruščiovinį jau seniai pamiršta.

Alis...

Alis... portretas
mažiausias pajamas turintiems gyventojams padėti reikia Vyriausybei suteikti įgaliojimus, kad Ji galėtų tai padaryti kad ir iš skolintų lėšų... didėjant kainoms, reikia verkiant didinti pinigų kiekį, cirkuliuojantį rinkoje...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių