Premjerė: Lietuva vertina Japoniją kaip strateginę partnerę Azijoje

  • Teksto dydis:

Premjerė Ingrida Šimonytė šeštadienį susitiko su Lietuvoje viešinčiu Japonijos užsienio reikalų ministru Toshimitsu Motegi (Tošimicu Motegiu).

Susitikime aptartos šalių galimybės glaudžiau bendradarbiauti įvairiose srityse, pranešė Vyriausybė.

„Lietuva vertina Japoniją kaip strateginę partnerę Azijoje, todėl norime stiprinti dvišalį bendradarbiavimą, ypač ekonomikos, energetikos, mokslinių tyrimų ir kitose srityse“, – pranešime sakė I. Šimonytė.

Per susitikimą aptarti „Rail Baltica“, energetikos, sinchronizacijos projektai – Japonijos bendrovė „Tepco“ atlieka techninę studiją, kurios reikia Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos projektui įgyvendinti.

Ingrida Šimonytė (LRVK/Laimos Penek nuotr.)

I. Šimonytė pakvietė Japonijos kompanijas aktyviai investuoti ir dalyvauti projektuose Lietuvoje, pasinaudojant Europos Sąjungos ekonomikos žaliuoju kursu.

Po susitikimo Japonijos ambasados išplatintame pranešime teigiama, kad šalys sutiko stiprinti bendradarbiavimą medicinos ir atsinaujinančios energetikos srityse.

T. Motegi taip pat išreiškė viltį, kad Japonijos technologijų įmonės gali prisidėti prie Baltijos šalių, tarp jų ir Lietuvos, stambių infrastruktūros projektų, kaip elektros tinklų sinchronizacija su kontinentine Europa.

„Abi pusės sutarė skatinti tokį bendradarbiavimą, kuris prisideda prie Europos integracijos stiprinimo“, – rašoma ambasados pranešime.

Japonijos delegacija yra pirmoji iš už Europos ribų, į Lietuvą atvykusi po pandemijos.

Abi pusės sutarė skatinti tokį bendradarbiavimą, kuris prisideda prie Europos integracijos stiprinimo.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis šeštadienį pareiškė paramą Japonijos strateginei iniciatyvai plėsti ryšius, pavadinęs šalį svarbiausia partnere Azijoje.

Tai yra alternatyva glaudesniems santykiams su Kinija, nuo kurios Lietuva pastaruoju metu didino atstumą, baimindamasi nepageidaujamos Pekino įtakos ir stiprindama ryšius su vertybiškai artimesnėmis valstybėmis didžiausiame pasaulio žemyne.

Lietuvoje viešintis T. Motegi po susitikimo su I. Šimonyte vyks į Kauną pagerbti Antrojo pasaulinio karo metais žydus nuo Holokausto išgelbėjusio diplomato Chiunes Sugiharos (Čiunės Sugiharos) atminimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O kažkas išdūrė siauraakius su atomine elektrine.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių