Premjerė optimistiška: galima tikėtis, jog karantinas nebebus pratęstas

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad šiuo metu epidemiologinė situacija leidžia tikėtis, jog karantinas nebebus pratęstas, tačiau pabrėžė, kad rekomendacijas dėl jo dar turi pateikti Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija (VESK).

„VESK įvertins situaciją. (...) Viena vertus, dabar atrodo, kad tam būtinybės neturėtų būti, nors, kaip ir minėjau, vis tiek sargumas turi išlikti, nes turime dar nepakankamai daug žmonių, kurie yra pasiskiepiję, kad galėtume jaustis ramūs dėl mutacijų, kurios naujai atsiradusios plinta“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, jei kitos savaitės pradžioje VESK nuspręs, kad karantino tęsti nebereikia, atskiros nuostatos ar rekomendacijos bus perkeliamos į kitus teisės aktus.

Kalbėdama apie mutacijas, premjerė teigė, kad mutavęs koronavirusas sparčiai plinta Jungtinėje Karalystėje, su kuria Lietuvą sieja „glaudūs asmeniniai ryšiai“.

Turime dar nepakankamai daug žmonių, kurie yra pasiskiepiję, kad galėtume jaustis ramūs dėl mutacijų, kurios naujai atsiradusios plinta.

„Turbūt yra labai daug šeimų, kurios turi išvykusių giminaičių, kurie galbūt norėtų parvykti ar patys norėtų nuvykti apsilankyti. Nėra neegzistuojančios rizikos, todėl to saugumo vis tiek reikės laikytis, ar karantino režimas bus, ar nebus“, – aiškino ji.

Galimybių pasas nebeteks prasmės

I. Šimonytė taip pat teigė, kad nutraukus karantiną galimybių pasas greičiausiai nebeteks prasmės.

„Tai nereiškia, kad visi turėtų laukti karantino pabaigos ir nuspręsti nesiskiepyti. Nes jei situacija epidemiologinė pablogės, reikės grįžti su visais epidemiologiniais apribojimais ir visais galimybių pasais“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Ji pridūrė, kad „erdvės plisti mutacijoms tarp nepasiskiepijusių žmonių yra daug“, todėl ragino žmones vakcinuotis, jog ši erdvė neužsipildytų ir nereiktų grįžti prie apribojimų.

Remiantis Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje mažiausiai vieną skiepą nuo koronaviruso yra gavę 42,6 proc. žmonių.

Šiuo metu Lietuvoje deklaruoti 54 tūkst. 804 sergantieji, tačiau statistiškai skaičiuojama, kad sirgti turėtų 3321 asmuo. Šalies ligoninėse gydoma 316 COVID-19 pacientų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gripą pervadino į karūną ir terorizuodami pasaulį plauną milijardus...

4

4 portretas
Po 5 metu ir toliau taip pat sirgs tais COVIDais, bet niekas jau nekreips dėmesį į tą dalyką

Jo

Jo portretas
Jau melas is jos saikos lupu taip tryksta kad jau beveik niekas ir netik ka ji sapalioja amerikoje istisos valstijos naikina visus apribojimus ir matyt jau melo kojos trumpos ir lietuvoje
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių