Premjerė ragina žmones skiepytis: situacijos gerėjimas Lietuvoje sustojo

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Lietuvos Vyriausybėje nesvarstoma sekti Latvijos pavyzdžiu, kuri priėmė sprendimą leisti darbdaviams atleisti darbuotojus, iki rugsėjo 15 dienos negavusius COVID-19 sertifikato.

Pasak I. Šimonytės, Latvijos kolegas priimti tokį sprendimą, ko gero, verčia kiek blogesnė situacija skiepijant gyventojus. Kita vertus, akcentuoja ji, skiepijimo tempai reikšmingai sustojo ir Lietuvoje, o tai, norint išvengti dar vieno karantino, nėra geras ženklas, teigia I. Šimonytė.

„Latvijoje žmonių procentas, kurie yra paskiepyti bent vienu skiepu arba dviem skiepais, yra daugiau nei 10 procentinių punktų mažesnis nei Lietuvoje. Toks skirtumas buvo nuo pat pradžių ir jis yra gana reikšmingas“, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Norėčiau dar kartą pabandyti apeliuoti į Lietuvos žmones ir paraginti naudotis proga ir skiepytis. Man labai gaila, bet manau, kad turėsime pagrindo konstatuoti, kad situacijos gerėjimas sustojo“, – teigė premjerė.

Siūlys plėsti privalomai testuojamų darbuotojų sąrašą

Komentuodama Latvijos vyriausybės priimtą sprendimą, I. Šimonytė informavo, kad jos vadovaujamas Ministrų Kabinetas siūlys plėsti profesijų sąrašą, kuris turi būti privalomai reguliariai testuojamas.

Man labai gaila, bet manau, kad turėsime pagrindo konstatuoti, kad situacijos gerėjimas sustojo.

„Vyriausybė siūlys profesijų sąrašą, kuris yra privalomai reguliariai testuojamas, todėl, kad tik palaikydami aukštas testavimo apimtis mes galėsime užčiuopti tas tendencijas pakankamai anksti, kad nebūtų taip, kaip praėjusiais metais, kai atvejų skaičius labai nukrito, o paskui labai staigiai pakilo“, – sakė I. Šimonytė.

„Privalomas testavimas pagal dabar galiojantį užkrečiamųjų ligų įstatymą galėtų būti pradžioje tam tikras sprendimas. Bet labai nesinorėtų eiti prie kažkokių kitų sprendimų“, – pridūrė premjerė.

Pildys trečiosioms šalims donuojamų vakcinų kiekius

I. Šimonytė tvirtina, kad artimiausiu metu Lietuva pradės didinti vakcinų, aukojamų trečiosioms šalims, kiekius. Tačiau tam, pasak jos, yra reikalinga sutartis ne tik su paramą gaunančia valstybe, bet ir su pačiu vakcinos gamintoju.

„Aš manau, kad Lietuva tikrai pildys savo donavimo kiekius“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje teigė I. Šimonytė.

Visgi ministrė pirmininkė pažymėjo, kad tam, jog trečiosioms šalims būtų galima padovanoti vakcinų, būtina trišalė sutartis, į kurią būtų įtrauktas ir pats gamintojas.

„Didesnė problema yra ta, kad mes negalime skirti tuo būdu, kad iš savo sandėlio atiduodame į lėktuvą ir partija išvažiuoja. Turi būti susitarimas su gamintoju, kadangi tai yra ir teisinės atsakomybės už produkto kokybę klausimas“, – aiškino premjerė.

Pasak jos, kol kas tokia sutartis yra pasirašyta tik su „Astra Zeneca“ kompanija. Visgi šio gamintojų skiepų šiuo metu esą dar reikia ir pačioje Lietuvoje revakcinuojant pirmąją dozę jau gavusius asmenis.

„Kol kas vienintelis gamintojas, su kuriuo toks procesas yra pabaigtas iki galo – „Astra Zeneca“, ir manau, kad jau artimu metu galėsime ir fiziškai skirti konkretų kiekį iš tų įsipareigojimų, kuriuos jau esame priėmę, bet tam mes turime ir fiziškai turėti pačios vakcinos. Mums tos vakcinos dar reikia žmonių perskiepijimui antra doze“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Pasak premjerės, nuo liepos mėnesio antrosios pusės jau bus galima skirti didesnius vakcinų paramos kiekius trečiosioms šalims, tačiau dovanojamų skiepų skaičiaus patikslinti ministrė pirmininkė kol kas negalėjo, nes su „AstraZeneca“ pagamintų vakcinų stabiliu tiekimu, laikantis numatyti grafiko, jos teigimu, neretai kildavo tam tikrų nesklandumų.

„Manau, kad nuo liepos antros pusės visi kiekiai iš tos vakcinos, kuriuos mes gausime, tų vakcinų donuoti mes galėsime daugiau, o kokius kiekius gausime, kol kas pasakyti negalime, nes to nepasako gamintojas, su kurio tiekimo planais nuo pat pradžių turime visokiausių, pasakysiu mandagiai, iššūkių“, – sakė I. Šimonytė.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Lietuva Taivanui padovanojo 20 tūkst. „Vaxzevria“ vakcinos dozių, kurios šalį turėtų pasiekti iki rugsėjo pabaigos. Toks Lietuvos sprendimas susilaukė itin pozityvių taivaniečių reakcijų ir padėkų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

pensininkė

pensininkė portretas
pirma suskiepyk nelegalus, o paskui kabinėkitės prie mūsų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių