Prezidentas siūlo plėsti viešojo transporto nuolaidas senjorams, vaikams ir šeimoms

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlo suteikti 50 proc. nuolaidas viešojo transporto keleiviams vos sulaukus pensinio amžiaus, plėsti lengvatas vaikams, ketvirtadienį pranešė Prezidentūra.

G. Nausėda teikia viešai konsultacijai Transporto lengvatų įstatymo pakeitimo įstatymo projektą kartu su jį lydinčiais trimis įstatymų projektais. Suinteresuotos šalys kviečiamos per savaitę pateikti savo pasiūlymus, kurie bus apsvarstyti.

Pasak Prezidentūros, siūlomais teisės aktų projektais būtų pagerinamos pensinio amžiaus asmenų, vaikų, šeimų su vaikais galimybės naudotis viešuoju transportu, taip siekiama padidinti socialinį teisingumą ir pagerinti pažeidžiamų visuomenės grupių galimybes naudotis viešuoju transportu, didinti jų judumą.

Įstatymo projektu siūloma suteikti teisę įsigyti važiavimo viešuoju keleiviniu transportu bilietą su 50 proc. nuolaida visiems sulaukusiems pensinio amžiaus asmenims iki 80 metų, o ne nuo 70-ies, kaip yra dabar. Nuo 80 metų liktų ta pati galiojanti 80 proc. nuolaida.

Prezidentas taip pat siūlo tobulinti lengvatų vaikams sistemą. Šiuo metu Transporto lengvatų įstatyme kiekvienam suaugusiajam suteikiama teisė nemokamai vežtis viešuoju transportu du vaikus iki 7 metų, jeigu jie neužima papildomos vietos. Visiems vyresniems vaikams teisė į nuolaidas važiuoti viešuoju keleiviniu transportu suteikiama, jei jie yra mokiniai arba vyksta į ugdymo įstaigas ar iš jų.

G. Nausėda siūlo suteikti visiems vaikams iki 7 metų teisę važiuoti nemokamai, leidžiant jiems užimti atskirą vietą, o visiems vaikams nuo 8 metų – teisę įsigyti važiavimo vietinio miesto (priemiesčio) susisiekimo maršrutais bilietą su 80 proc. nuolaida ir su 50 proc. nuolaida visu kitu viešuoju keleiviniu transportu.

Kaip skelbia Prezidentūra, dabartinė sistema nėra tolygi ir nepakankamai socialiai teisinga vaikų, kaip labiausiai socialiai ir ekonomiškai pažeidžiamos visuomenės grupės, atžvilgiu, nes susidaro situacija, kad vaikai naudotis viešuoju transportu turi prastesnes sąlygas nei studentai.

Be to, įstatymu norima didinti keliavimo viešuoju transportu patrauklumą šeimoms, todėl siūloma suteikti teisę įsigyti vienkartinį arba terminuotą vardinį važiavimo viešuoju keleiviniu transportu bilietą su 50 proc. nuolaida tėvams arba globėjams (rūpintojams), važiuojantiems kartu su vaikais savaitgalių ir švenčių dienomis.

Taip pat siūloma suteikti 80 proc. nuolaidą bilietui važiavimo viešuoju keleiviniu transportu nepriklausomai nuo amžiaus visiems pasipriešinimo 1940–1990 metais okupacijoms dalyviams – kariams savanoriams ir laisvės kovų dalyviams, nuo 1939–1990 metų okupacijų nukentėjusiems asmenims – politiniams kaliniams ir tremtiniams, buvusiems getų, koncentracijos ar kitokio tipo prievartinių stovyklų kaliniams, Lietuvos nepriklausomybės gynėjams, nukentėjusiems nuo 1991 metų sausio 11–13 dienomis ir po to vykdytos SSRS agresijos.

Pasiūlymus įstatymų projektams kviečiama teikti iki gegužės 25 dienos, patobulintus teisės aktus ketinama teikti Seimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PATRIOTAI

PATRIOTAI portretas
APKALTA KOMUNISTUI GITANUI NAUSEDAI

Valė

Valė portretas
P.s.klaida:skaityti" oriomis pensijomis".

Valė

Valė portretas
Senjoras -viduriniu amžių Vakarų Europoje-stambus žemvaldys, turėjęs savo valdžioje tenykščius gyventojus, grupės vasalų valdovas. Antraštė klaidina.Prezidentas kalba apie lengvatas vargšams pensininkams.Tik prezidentas pamiršta,kad kaimuose jau seniai autobusų nėra.Lengvata galima pasinaudoti tik sapnuose.Galimai, galėtų pasirūpinti progomis pensijomis. Tada nereikėtų demonstruoti,kaip nešama senoliams lėkštė sriubos.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių