Prezidentas: susiskaldymą Seime lėmė beatodairiški valdančiųjų veiksmai

  • Teksto dydis:

Susiskaldymą Seime lėmė beatodairiški valdančiųjų veiksmai, teigia prezidentas Gitanas Nausėda, ragindamas parlamento vadovybę skubiai ieškoti išeities.

Taip Prezidentūra komentavo situaciją, kai valdantiesiems trečiadienį surengus nenumatytą posėdį, kad būtų baigtas balsavimas dėl interpeliacijos, ketvirtadienio rytą susirinkę opozicinių frakcijų seniūnai nutarė posėdžiauti atskirai.

„Šioje sudėtingoje geopolitinėje situacijoje Lietuvai kaip niekada reikalinga vienybė ir gebėjimas įsiklausyti. Deja, buldozerio principai politikoje ir beatodairiškas valdančiosios daugumos siekis „nugalėti“ oponentus bet kokiomis priemonėmis suskaldė Seimą ir atvedė į situaciją, kurios nesame matę jau keletą dešimtmečių“, – teigiama BNS prezidento atstovo Rido Jasiuliono atsiųstame komentare.

Buldozerio principai politikoje ir beatodairiškas valdančiosios daugumos siekis „nugalėti“ oponentus bet kokiomis priemonėmis suskaldė Seimą ir atvedė į situaciją, kurios nesame matę jau keletą dešimtmečių.

„Prezidentas kviečia Seimo vadovybę skubiai ieškoti sprendimų, kurie užtikrintų sklandų teisėkūros procesą ir neskaldytų nei parlamento, nei visuomenės“, – teigiama jame.

Konfliktą tarp valdančiųjų ir opozicijos įžiebė žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko interpeliacijos svarstymas.

Išklausę Graikijos prezidentės kalbą plenarinėje posėdžių salėje opozicijos atstovai ketvirtadienį pareiškė, kad su jais nesiskaitoma ir paliko salę.

Opozicijos inicijuotą interpeliaciją žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui Seimas svarstė antradienį. Likus balsavimui, ar pritarti ministro atsakymams į klausimus, opozicijos iniciatyva padaryta pertrauka iki kito posėdžio, tikintis pakeisti politinių jėgų pusiausvyrą per balsavimą ketvirtadienį.

Valdantieji, reaguodami į tai, trečiadienio rytą sušaukė nenumatytą posėdį ir pritarė K. Navicko atsakymams. Protestuodama prieš tai opozicija jau trečiadienį nedalyvavo Seimo posėdyje.

Konservatoriai netruko sureaguoti į kritiką

Prezidentūrai sukritikavus valdančiuosius dėl „buldozeriško“ ir „beatodairiško“ siekio nugalėti oponentus, netruko sureaguoti ir didžiausią frakciją Seime turinčios konservatorių partijos lyderiai. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė stebisi tokiais Prezidentūros pareiškimais ir apgailestauja, kad prezidentas, pasak jos, „turi selektyvią klausą“.

„Apgailestauju, kad prezidentas vis dėlto turi selektyvią klausą ir kviečia įsiklausyti tik į opozicijos argumentus. Užuot laikęsis priešrinkiminių nuostatų vienyti ir rasti bendrą kalbą su visomis politinėmis jėgomis, šalies vadovas, nuolat nepagrįstai kritikuodamas daugumą, yra pasirinkęs būti opozicijos lyderiu. Tiek prezidentas, tiek pozicija ar opozicija turi atstovauti įvairių rinkėjų pozicijoms Lietuvoje, todėl norėtųsi tikėti, kad prezidentas netęs skaldymo politikos, o telks visuomenę ir politikus žiūrėti į valstybės gyvenimą brandžiai ir atsakingai karinių iššūkių kontekste“, – Eltai teigė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Apgailestauju, kad prezidentas vis dėlto turi selektyvią klausą ir kviečia įsiklausyti tik į opozicijos argumentus.

Prezidentūra valdančiuosius sukritikavo komentuodama neįprastą situaciją parlamente, kada opozicija, pasipiktinusi valdančiųjų sprendimais, paskelbė boikotuosianti Seimo posėdžius.

Valdantieji tvirtina, kad oponentų įtūžį lėmęs sprendimas dėl Seimo vicepirmininkų buvo padarytas, nes opozicija pati anksčiau pareiškė boikotuosianti Seimo darbą dėl nepavykusios interpeliacijos žemės ūkio ministrui.

Savo ruožtu opozicija piktinosi tuo, kad valdantieji nesutiko su antradienio posėdžio metu paprašyta pertrauka dėl žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko interpeliacijos klausimo. Jos opozicija paprašė siekdama sau norima linkme pakeisti balsų pusiausvyrą Seime ir atleisti neįtinkantį ministrą. Tačiau valdantieji trečiadienio rytą sušaukė neeilinį Seimo posėdį. Šį posėdį opozicija boikotavo, o valdantieji balsuodami pritarė K. Navicko atsakymams.

Valdančiųjų lyderiai sutartinai tvirtina, kad paskelbusi boikotą Seimo posėdžiams ir keldama sąlygas dėl grįžimo į normalų darbą, opozicija elgiasi nederamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai konservatorių CHUNTOS kgebisto OŽIO

tai konservatorių CHUNTOS kgebisto OŽIO portretas
nusikalstamų veiksmų t ę s i n y s, nuo Lietuvos valstybingumo p r i p a ž i n i m o, kaip p a b ė g u s i ą Lietuvą sugrąžinti į RUSIJOS glėbį.--Ir dar, keistai s u t a p o , jog spaudoje šiandieną pasirodė RUSIJOS politikų a k i b r o k š t a s , jog JALCINAS neteisėtai Lietuvai p r i p a ž i n o VALSTYBINGUMĄ .--Tai dar kartą parodo , jog k g e b i s t a s V. LANDSBERGIS buvo i n p l a n t u o t a s į Lietuvos SĄJŪDĮ - rusijos specialių tarnybų, kuris, savo veiksmais a l i n d a m a s Lietuvą --- iki ŠIOLEI galimai veikia jų naudai.

Marius

Marius  portretas
Aukstas ir grazus kaip visalaik gelbeja tik savo kaili.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių