Prezidentas svarsto siūlyti suvienodinti sankcijas rusams ir baltarusiams

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį pareiškė svarstantis vetuoti Seimo šią savaitę priimtą įstatymą dėl nacionalinių sankcijų Rusijai ir Baltarusijai, kad pasiūlytų suvienodinti ribojimus abiejų šalių piliečiams.

„Jeigu vetuosime, tai vetuosime su pasiūlymais, ir labai tikėtina, kad mūsų pasiūlymai padarys šitą įstatymą dar griežtesnį“, – žurnalistams Alytuje sakė šalies vadovas.

Paklaustas, kaip teisės aktas taptų dar griežtesniu, jis atsakė: „Būtent taikant analogiškus apribojimus Baltarusijai, kaip ir Rusijai“.

Seimas antradienį priėmė įstatymą, dėl karo Ukrainoje numatantį nacionalines sankcijas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, tačiau pastariesiems jos nustatytos lengvesnės.

Už švelnesnius ribojimus baltarusiams Lietuvai padėkojo Vilniuje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, įvertinusi tai kaip paramą nuo autoritarinio Minsko režimo nukentėjusiems ir Lietuvoje prisiglaudusiems asmenims.

Jeigu vetuosime, tai vetuosime su pasiūlymais, ir labai tikėtina, kad mūsų pasiūlymai padarys šitą įstatymą dar griežtesnį.

Tuo metu G. Nausėdos teigimu, Lietuva užsienio politikoje laikosi principo, kad tiek Rusija, tiek Baltarusija yra agresorės ir yra vienodai atsakingos už baisumus Ukrainoje.

„Todėl man atrodo nenuoseklu, kuomet kalbėdami apie galimas sankcijas piliečiams, žmonėms, mes išskiriame šitas dvi valstybes ir sakome, kad vienoms reikia taikyti sankcijas 100 procentų, o kitoms reikia taikyti sankcijas ribotu mastu“, – teigė prezidentas.

„Štai šitoje vietoje mes turime savų abejonių“, – pridūrė jis.

Šalies vadovo teigimu, kol kas sudėtinga pasakyti, ar įstatymas bus, ar nebus vetuojamas.

Pagal priimtą įstatymą, nuo baltarusiai iki kitų metų gegužės negalės įvežti į Lietuvą ir iš jos išvežti ukrainietiškų grivinų, taip pat nebus priimami jų prašymai išduoti Lietuvos vizas, jeigu dėl jų netarpininkaus Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

Tuo metu Rusijos piliečiams galios daugiau sankcijų – jiems ir toliau bus taikomas individualus įleidimo į Lietuvą mechanizmas, atskirai vertinant jų galimą grėsmę nacionaliniam saugumui, viešajai tvarkai. Leidimo gyventi Lietuvoje neturintys rusai metus negalės įsigyti čia nekilnojamojo turto, taip pat nebus priimami jų prašymai suteikti leidimą laikinai gyventi čia.

Migracijos departamento duomenimis, šių metų pradžioje Lietuvoje gyveno beveik 49 tūkst. Baltarusijos piliečių. Didelė jų dalis atvyko, kad išvengtų Aliaksandro Lukašenko režimo represijų po 2020 metų masinių demonstracijų reikalaujant laisvų ir demokratinių rinkimų.

Lietuvos žvalgyba šiemet perspėjo, kad Baltarusijos tarnybos artimiausiu metu tikriausiai intensyviau išnaudos Lietuvoje augančią baltarusių diasporą žvalgybinės informacijos rinkimui. Anot jos, Baltarusijos KGB infiltruoja su tarnyba bendradarbiaujančius asmenis į nuo režimo bėgančių Baltarusijos piliečių gretas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Seniai rekejo suvienodinti

Seniai rekejo suvienodinti portretas
Ir vyti nx visus is Lietuvos priekyje su Kotletovskaja

Jonas

Jonas portretas
suaktyvinsit Rusijos ir Baltarusijos bendradarbiavimą , su tuo ir sveikinu

Algimanta

Algimanta portretas
Prezidentas teisus / mano nuomone
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių