Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentė: įvykiai Ukrainoje skatina permąstyti Europos politiką

2014-04-07 11:35
DMN inf.

Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Europos Sąjungos šalių parlamentų pirmininkais. Susitikime dalyvavo ir Rytų partnerystės šalių parlamentų atstovai. Susitikimo metu buvo aptartos svarbiausios ES aktualijos, laukiantys darbai ir iššūkiai. Taip pat kalbėta apie situaciją Ukrainoje ir tolesnius ES žingsnius padedant šiai šaliai stabilizuoti padėtį. Šis ES šalių parlamentų pirmininkų vizitas - baigiamasis Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginys.

„Šiandien prieš mus - daug naujų iššūkių. Europai iškilo reali grėsmė - kaimyninėje šalyje žvanga ginklai, aneksuota suverenios valstybės teritorija. Brutali agresija Kryme nubloškia Europą atgal į XX amžiaus vidurį. Tai skatina permąstyti mūsų politiką, greičiau įgyvendinti energetinius projektus, glaudžiau bendradarbiauti ekonomikos srityje", - sakė Prezidentė.

Pasak Prezidentės, ypač svarbu, kad Rusijos agresijos prieš Ukrainą akivaizdoje Europa būtų solidari ir toliau koordinuotų savo veiksmus. Jeigu Rusija ir toliau tęs savo destruktyvią politiką, spaudimas turi būti didinamas.

Prezidentė pabrėžė, kad dabartinėje situacijoje ES turi peržvelgti savo politiką, ypač energetikos srityje. Energetinis saugumas yra svarbesnis nei bet kada anksčiau. Todėl būtina kuo greičiau sukurti ES vidaus energetikos rinką ir panaikinti kai kurių ES šalių narių energetinę izoliaciją. Lietuva, siekdama šių tikslų, žengė konkrečius žingsnius - metų pabaigoje Klaipėdoje pradės veikti suskystintų gamtinių dujų terminalas, statomos elektros jungtys su Lenkija ir Švedija.

Susitikime taip pat buvo aptarti svarbiausi Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pasiekimai. Vienas iš jų - pažanga kuriant bankų sąjungą. Ši sąjunga - istorinis žingsnis stiprios ir labiau integruotos Europos link.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų