Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentė kreipėsi į KT dėl skandalingojo Vyriausybės nutarimo

2016-03-17 13:12
BNS inf.
V. Skaraičio / BFL nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), prašydama ištirti, ar priimant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo nebuvo pažeista Konstitucija.

„Jau keletą mėnesių besitęsiantis Vijūnėlės „dvaro“ skandalas menkina pasitikėjimą Vyriausybe. Pažadus atsakingai įvertinti situaciją lydi nauji pažadai. Jau beveik pusę metų negebama prisiimti nei politinės atsakomybės, nei aiškaus sprendimo dėl neskaidriai priimto nutarimo, kuris buvo panaudotas teisme“, – pranešime spaudai cituojama prezidentė.

„Tik toliau grimztama į išsisukinėjimų ir vis naujų neįgyvendinamų pažadų liūną. Daugiau tikėti pažadais įvertinti situaciją negalima. Tik Konstitucinis Teismas gali išsklaidyti abejones ir padėti tašką šioje istorijoje“, – teigė ji.

Prezidentūrai abejonių dėl atitikimo Konstitucijai kelia šio Vyriausybės nutarimo priėmimo procedūra.

Pasak prezidentės, teisės aktų rengimo, svarstymo ir priėmimo praktika, kai ypač skubų teisės akto priėmimą nulemia ne objektyviai būtinos aplinkybės, o pavienių suinteresuotų asmenų prašymai, negali būti pateisinama. Anot šalies vadovės, valdžios institucijos, taip pat Vyriausybė, atskiri ministrai savo įgaliojimus turi įgyvendinti vadovaudamiesi Konstitucija, teise, valstybės ir visos visuomenės, bendros tautos gerovės, o ne atskirų asmenų ar asmenų grupių interesais.

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė, kad Vyriausybė savo darbe vadovaujasi teisininkų išvadomis.

„Aš teisinėje demokratinėje šalyje vadovaujuosi specialistų rekomendacijomis ir išvadomis“, – teigė jis, paprašytas pakomentuoti prezidentės vertinimą.

A.Butkevičius tvirtino, kad Vyriausybės ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvados sutapo.

„Informacija, kuri yra pateikta, pateikta Vyriausybės teisininkų. Tai reiškia, kad turėčiau nepasitikėti teisininkais, kurie dirba ministerijose, teisininkais, kurie dirba Vyriausybėje. VTEK (...) lygiai tą patį pasakė. Aš nebežinau, kuriais teisininkais Lietuvoje tikėti“, – kalbėjo premjeras.

Jis apgailestavo, kad prieš priimant Vyriausybės nutarimą dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo nežinojo visos informacijos.

„Aš prezidentei aiškiai pasakiau: jeigu jūs vertinate, kad tai yra kokie nors teisiniai pažeidimai, aš nebijau to pripažinti, jeigu ir aš būčiau klaidą padaręs arba ministras ir ją ištaisyti. Paprašiau prezidentės: jeigu matėte prieš keletą mėnesių, kad galimi kieno nors interesai, gal jūs turite daugiau informacijos, kodėl man kaip ministrui pirmininkui nepaskambinote ir neiformavote. Tikrai būčiau tam užkirtęs kelią“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Jeigu Konstitucinis Teismas priims nagrinėti prezidentės kreipimąsi, Vyriausybės nutarimas dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo nustos galioti.

Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį savo ruožtu pavedė Aplinkos ministerijai parengti šio nutarimo panaikinimo projektą. Ministerijai taip pat pavesta parengti įstatymus dėl žemės ir miško naudojimo sąlygų, į kurias anksčiau įėjo kurortinių zonų reglamentavimas.

Pernai rudenį Vyriausybė iš savo nutarimo išbraukė visą skyrių, kuris reglamentavo šias zonas. Paaiškėjo, kad šio skirsnio panaikinimo siekė Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas, jis dėl to ne kartą skambino aplinkos ministrui Kęstučiui Trečiokui, Vyriausybės kancleriui Alminui Mačiuliui ir kitiems pareigūnams.

Tuo metu teisme vyko viešojo intereso gynimo procesas dėl Druskininkų centre ant ežero kranto statomo prabangaus gyvenamojo namo, praminto Vijūnėlės dvaru. Druskininkų savivaldybė šioms statyboms buvo davusi reikiamus leidimus, o prokuratūra siekė jas pripažinti neteisėtomis.

Druskininkų meras yra pripažinęs, kad Vyriausybės nutarimo dalies dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo bus naudingas teismo procese.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų