Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidento patarėja: Seimas dėl Genocido centro vadovo turėtų priimti objektyvų sprendimą

2021-03-30 07:06

Prezidentūros Švietimo, mokslo ir kultūros grupės vadovė Jolanta Karpavičienė tikisi, kad Seimas priims objektyvų sprendimą svarstant Seimo valdybos siūlymą iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) generalinio direktoriaus pareigų atleisti Ada Jakubauską.

Genocido centro vadovas Adas Jakubauskas
Genocido centro vadovas Adas Jakubauskas / M. Morkevičiaus/ELTOS nuotr.

Prezidento patarėja šiuo metu nemato pagrindo, kad Genocido centro vadovą turėtų skirti prezidentas, o ne Seimas. Ji pažymėjo, kad jau yra nusistovėjusi ir aiškiai teisiškai apibrėžta tvarka.

„Jau seniai yra nusistovėjusi ir juridiškai reglamentuota tokia tvarka, kuri apibrėžta LGGRTS įstatymo ir tos institucijos nuostatų. Neabejotina, kad Seimas, įvertinęs visas aplinkybes, turėtų priimti ir priims objektyvų sprendimą“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė prezidento patarėja.

Ji taip pat akcentavo, kad svarbu užtikrinti Genocido centro darbuotojų galimybes Lietuvos istoriją tirti objektyviai, o tam yra būtinas šios institucijos reputacijos stiprinimas.

Neabejotina, kad Seimas, įvertinęs visas aplinkybes, turėtų priimti ir priims objektyvų sprendimą.

„Nepaprastai svarbu, kad ši institucija, joje dirbantys žmonės turėtų visas sąlygas objektyviai, moksliškai vykdyti tyrimus, atskleisti skaudžias mūsų temas, ir dėl to labai aktualu tos institucijos reputaciją stiprinti tiek akademinėje bendruomenėje, tiek tarptautinėje plotmėje“,– kalbėjo J. Karpavičienė.

Seimas turėtų svarstyti ketvirtadienį

Seimas ketvirtadienį turėtų spręsti dėl Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) generalinio direktoriaus Ado Jakubausko atleidimo, teigia Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Šiandien ryte perskaitysiu Seimo valdybos adresuotą kreipimąsi Seimui dėl priimto sprendimo praėjusį penktadienį. Manyčiau, kad jau šį ketvirtadienį Seimas turėtų apsispręsti dėl šio kandidato ir turėtų įvykti atleidimo procedūra“,– antradienį, prieš Seimo rytinį posėdį, žurnalistams teigė Seimo pirmininkė.

Kartu ji atmetė prezidento Gitano Nausėdos pirmadienį BNS duotame interviu išsakytus nuogąstavimus, esą galima pastebėti tendencijas Genocido centrą prijungti prie kitos institucijos.

„Apie tai kalbos nebuvo. Valdybos sukurta darbo grupė posėdžiavo, susitiko su visomis to konflikto pusėmis, ir darbo grupės išvada buvo vienareikšmiška, kad visgi prie dabartinės vadovybės išspręsti konfliktą, užtikrinti tokį nuoseklų, konstruktyvų centro darbą yra neįmanoma“,– teigė V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad centro darbuotojai sausio pabaigoje kreipėsi į Seimo pirmininkę, susirūpinę dėl LGGRTC vadovybės veiksmų. Kreipimesi teigta, kad LGGRTC darbuotojams kelia susirūpinimą istorijos mokslo nuvertinimas, kreipiant istorinius tyrimus ideologizacijos, politizacijos linkme. Pažymėta, kad LGGRTC vadovybė skatina visuomenę užsiimti „istorijos gynyba“ ir „atminties karais“.

Darbuotojai taip pat pareiškė susirūpinimą, esą centre vyrauja įtemptas emocinis klimatas ir kad dėl vadovybės spaudimo tenka darbą palikti patyrusiems istorikams. Pasipiktinimas reikštas ir dėl LGGRTC direktoriaus A. Jakubausko, ir jau iš pareigų pasitraukusio vyresniojo patarėjo, žurnalisto, publicisto, knygų autoriaus Vidmanto Valiušaičio. Abejota dėl jo kompetencijos eiti šias pareigas. Po kilusių įtampų V. Valiušaitis pranešė pasitrauksiąs iš einamų pareigų.

A. Jakubauskas centro direktoriumi paskirtas 2020 m. birželio pabaigoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų