Prezidentūra: G. Nausėdos vizito į Sakartvelą nerengsime „ant karštųjų“

Prezidentūra toliau negaili kritikos Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkui Žygimantui Pavilioniui, kuris, šalies vadovo nuomone, savo vizitu į Sakartvelą padarė žalą Lietuvos, kaip mediatorės, įvaizdžiui.

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė sako, kad tikimasi šį „Lietuvai nedėkingą epizodą“ užglaistyti, o pats G. Nausėda neatmeta savo vizito į Sakartvelą galimybės. Tačiau, pažymi A. Skaisgirytė, nenorima to daryti „ant karštųjų“.

„Jo misija buvo lyg ir tarpininkavimo, tačiau išėjo taip, kad jis gana aiškiai užėmė paramos vienai politinei jėgai poziciją. Žinoma, tai nepadėjo tarpininkavimo misijai. Be to, valdančioji Sakartvelo partija labai jautriai suragavo į tokį kišimąsi į tai, ką Sakartvelas laiko savo vidaus reikalu. Tai tikrai nepadėjo išspręsti problemos“, – LRT radijui teigė A. Skaisgirytė, pažymėdama, kad pačią Ž. Pavilionio sukurtą situaciją laiko nedėkinga Lietuvai.

„Manome, kad pavyks šią labai nedėkingą Lietuvai epizodą kažkaip – nenoriu sakyti užglaistyti – bet taip yra“, – sakė prezidento patarėja.

Manome, kad pavyks šią labai nedėkingą Lietuvai epizodą kažkaip – nenoriu sakyti užglaistyti – bet taip yra.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas kritikos susilaukė, kai viešėdamas Sakartvele ir dalyvaudamas opozicinėms jėgomis surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė, kad Sakartvelo opozicijos lyderio Nikanoro Melijos suėmimas galėtų sukelti tarptautinį atsaką ir galimas sankcijas. Tai sukėlė Sakartvelo paskirtojo premjero Iraklio Garibašvilio pasipiktinimą. Jis  Ž. Pavilionio teiginius pavadino nepriimtinais ir įžeidžiamais.

A. Skaisgirytės teigimu, prezidentas mano, kad tai, ar Ž. Pavilionis turėtų toliau vadovauti Seimo užsienio reikalų komitetui turėtų įvertinti parlamentas.

„Pono Pavilionio misiją svarstė Seimo valdyba, prezidentas mano, kad Seimo valdyba ir turi įvertinti jo galimybes“, – pažymėjo patarėja.

Prezidento vizito į Sakartvelą nerengs „ant karštųjų“  

Trečiadienį Ž. Pavilionis teigė manąs, kad prezidentas G. Nausėda turėtų vykti į Sakartvelą ir prisidėti stabilizuojant politinę padėtį Pietų Kaukazo valstybėje.

A. Skaisgirytė LRT radijui tikino, kad tokios idėjos G. Nausėda niekada neatmetė. Tiesiog, akcentavo ji, prezidentas į situaciją žvelgia strategiškai ir vykti į Sakartvelą „ant karštųjų“ neskuba.

„Prezidentas niekada neatmetė tarpininkavimo misijos. Iš tikrųjų galvojama apie galimą jo vizitą į Sakartvelą. Nenorime to daryti „ant karštųjų“, kadangi prezidentas mato strategiškiau, kaip būtinybę Sakartvelą išlaikyti eurointegraciniame kelyje. Sakartvelo santykis su didžiąja kaimyne (Rusija – ELTA) – tos problemos yra tikrosios, kurias reikia padėti Sakartvelui spręsti“, – sakė A. Skaisgirytė.

Prezidentas niekada neatmetė tarpininkavimo misijos. Iš tikrųjų galvojama apie galimą jo vizitą į Sakartvelą. Nenorime to daryti „ant karštųjų“.

Po URK pirmininko diplomatinio vizito į Sakartvelą, kurį jau anksčiau Prezidentūra buvo įvardinusi kaip nesėkmingą, Ž. Pavilionis trečiadienį aiškinosi Seimo valdybai. Jis po posėdžio žurnalistams sakė manąs, kad Prezidentūros kritiškas jo vizito rezultatų įvertinimas, ko gero, yra informacinės atakos padarinys.

„Labai gaila, kad mūsų institucijos, ir aukščiausio lygio, tampa informacinių atakų aukomis“, – teigė Ž. Pavilionis ir vėliau pažymėjo manąs, kad G. Nausėda turėtų rodyti lyderystę ir vykti į Sakartvelą spręsti ten kilusios politinės krizės.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pareiškė, kad Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Žygimanto Pavilionio vizitas į Sakartvelą padarė žalą Lietuvos, kaip tarpininkės, įvaizdžiui.

„Kiekvienas medijavimas turi duoti naudą, o ne žalą. Šiandien dėl pono Žygimanto Pavilionio vizito aš, deja, esu priverstas konstatuoti, kad buvo padaryta žala ir kad galimai buvo padaryta žala mūsų, kaip mediatorių, įvaizdžiui Sakartvele“, – po Estijos ir Lietuvos prezidentų susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje sakė prezidentas G. Nausėda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

EILINĮ KARTĄ PRAJUOKINO...

EILINĮ KARTĄ PRAJUOKINO... portretas
"Ant karštųjų" Nausėda nesikiš į Gruziją...O "ant šaltųjų"?...Tik juokas ima, kai mūsų klounai (kitaip juos nepavadinsi) jau 30 metų kišasi ten, kur visiškai ne jų nosiai. Nei pagal statusą, nei pagal savo galimybes ką nors pakeisti. Suprasčiau, jeigu Lietuvoje būtų bent minimali tvarka, teisingumas, demokratija...

jonas

jonas portretas
Tutime dabar šaldiklių min. 80° C. Atvėskite.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių