Prezidentūra: kone kas pusmetį sulaikomi neblaivūs teisėjai rodo sistemines bėdas

Kone kas pusmetį sulaikomi neblaivūs teisėjai rodo sistemines problemas teismuose, sako prezidento Gitano Nausėdos patarėja Jūratė Šovienė.

LRT radijui ketvirtadienį kalbėdama apie prie vairo neblaivų įkliuvusį Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėją Arvydą Daugėlą, ji pabrėžė, kad tai yra „absoliučiai nesuderinama su teisėjo pareigomis“, o neblaivus asmuo prie vairo „tampa potencialia žudymo mašina“.

„Sakyčiau, tai užtraukia gėdą ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų“, – teigė patarėja.

Anot jos, kas pusmetį Lietuvoje sulaikomas vienas promilių turintis teisėjas.

Sakyčiau, tai užtraukia gėdą ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.

„Jeigu pas pusę metų Lietuvoje vienas teisėjas yra atsitiktinai pagaunamas girtas ar pagiriotas, kyla klausimas, ar tai, dėl ko pagaunamas, nėra sistema. Dėl ko taip vyksta – ar dėl įtampos teisėjo darbe, o gal dėl kolektyvo abejingumo etikos principų pažeidimams, o gal dėl vadovo nenorėjimo matyti, kas vyksta jo kolektyve?“ – svarstė J. Šovienė.

„Mano nuomone, pagautas nuo alkoholio apsvaigęs teisėjas yra labai rimtas signalas teismų ir kitų institucijų vadovams, ir jie turi imtis priemonių, kad žmonės, kurie yra linkę piktnaudžiauti alkoholiu, jiems būtų arba suteikta reikalinga pagalba, arba jie susitvarkytų, arba, jei nesusitvarko, paliktų savo pareigas. Tokie asmenys negali būti dangstomi“, – tvirtino patarėja.

Ji prisiminė prieš metus įvykusį atvejį, kai prie vairo neblaivus buvo sulaikytas Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Mindaugas Striaukas. Tuomet prezidentas negavo Teisėjų tarybos pritarimo atleisti teisėją, todėl atnaujino jo įgaliojimus.

J. Šovienė sakė, kad prezidentas A. Daugėlos ir kitus tokius atvejus vertina griežtai bei šįkart tikisi principingo sprendimo iš Teisėjų tarybos.

„Prezidentas šiuos klausimus vertina labai principingai ir jam priimant sprendimus dėl inicijavimo atleisti girtus teisėjus ar kitų jo skiriamų pareigūnų, promilių kiekis įtakos neturi. Tai mes ir iš Teisėjų tarybos, ir iš teisėjų bendruomenės tikimės principingo sprendimo ir tikimės, kad vis dėlto buvo pasimokyta iš Striauko atvejo“, – sakė patarėja.

A. Daugėla neblaivus prie vairo policijai įkliuvo Kauno rajone antradienį, apie tai pranešė LRT naujienų portalas ir vėliau tai patvirtino Teisėjų taryba. LRT portalo duomenimis, A. Daugėlai nustatytas 1,82 promilės girtumas.

G. Nausėda trečiadienį dekretu kreipėsi patarimo į Teisėjų tarybą dėl A. Daugėlos atleidimo.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pranešė, kad bylos, kuriose šis teisėjas paskirtas kolegijos nariu, bus nagrinėjamos iš naujo, delegavus kitą kolegijos narį, dėl vairavimo išgėrus Kauno apygardos prokuratūrai pavesta atlikti ikiteisminį tyrimą.

Teisėjų taryba A. Daugėlos atleidimo klausimą svarstys neeiliniame nuotoliniame posėdyje birželio 7 dieną.

Pagal Konstituciją ir Teismų įstatymą prezidentas priima dekretą kreiptis į Teisėjų tarybą dėl patarimo atleisti teisėją iš pareigų pažeminus teisėjo vardą. Teisėjo įgaliojimai sustabdomi, kol bus priimtas sprendimas dėl teisėjo atleidimo iš pareigų.

LAT teisėjus skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių