Prezidentūra neatmeta, kad Lietuvoje gali pasikartoti Lenkijos scenarijus

Prezidento vyriausiasis patarėjas Darius Kuliešius neatmeta, kad Lietuvoje gali pasikartoti šiuo metu Lenkijoje vykstantis scenarijus, kai į šalies teritoriją iš Baltarusijos migrantai bando patekti didelėmis grupėmis.

„(Lenkijos scenarijaus pasikartojimo Lietuvoje – ELTA) šansas tikrai yra, nes turime didelį migrantų skaičių Baltarusijos teritorijoje. Jie visi nėra prie Lenkijos sienos, tai dalis nuosekliai bando nelegaliai kirsti Lietuvos pasienį ir nelegalių bandymų kirsti sieną skaičius daugėja. Nuo spalio mėnesio jis nuolatos dvigubėja“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė D. Kuliešius.

Prezidentūros Nacionalinio saugumo grupės vadovas pabrėžė, kad Lietuvos pareigūnai dar prieš įvykius Lenkijoje padidino pajėgumus pasienyje.

„Mūsų atsakingos institucijos, mūsų pareigūnai jau gerokai prieš vakar dienos įvykius yra padidinę savo parengtį ir pasiruošę tokiems scenarijams“, – tikino jis.

Prezidento patarėjas mano, kad Aliaksandro Lukašenkos režimui nepavykus tokiais veiksmais pasiekti savo tikslų Lenkijoje, kitu taikiniu būtų pasirinkta būtent Lietuva arba Latvija.

„Vakar dienos scenarijus reikalavo gan didelių logistinių ir organizacinių priemonių iš Baltarusijos valdžios pareigūnų, tai turbūt negali to padaryti kiekvieną dieną ir nuolatos. Aš prognozuočiau, kad tiesiog tai yra testavimas. Realizuotas vienas iš pasirinktų scenarijų, kuris tęsis netrumpą laiką prie pasirinktos vietos Lenkijoje ir bus visokiausiais būdais bandoma didinti įtampą ne tik Lenkijoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje“, – aiškino jis.

Mūsų atsakingos institucijos, mūsų pareigūnai jau gerokai prieš vakar dienos įvykius yra padidinę savo parengtį ir pasiruošę tokiems scenarijams.

„Būtent pagal šitą scenarijų, jeigu jis nesirealizuoja, nepasiekia tų tikslų, kurių šiandien režimas nori pasiekti, tada bus aktyvuojami kiti, papildomi, scenarijai“, – mano D. Kuliešius.

ELTA primena, kad Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas pirmadienį teigė, kad iš Baltarusijos Lenkijos sienos link galėjo judėti iki 5 tūkst. migrantų. VSAT vado teigimu, migrantai rinkosi Kuznicos-Bruzgų kontrolės punkto prieigose.

Reaguojant į įvykius Lenkijoje, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė užsiminė, kad bus siūloma įvesti nepaprastąją padėtį pasienio savivaldybėse. Pasak jos, toks žingsnis būtų kaip reakcija į sudėtingą situaciją Lenkijos pasienyje su Baltarusija.

Prezidentūra: Lenkijai iš mūsų reikia ne pajėgų, o solidarumo

Prezidento patarėjas D. Kuliešius sako, kad prezidentas Gitanas Nausėda pokalbio su Lenkijos vadovu Andzejumi Duda metu pasiūlė Lenkijai pagalbą tvarkantis su pirmadienį prasidėjusiu migrantų antplūdžiu kaimyninės valstybės pasienyje.

Prezidento vyriausiojo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais teigimu, G. Nausėda pirmadienį su A. Duda bendravo dukart, visgi kol kas Lenkija Lietuvos pagalbos tvarkantis su tūkstantiniu migrantų antplūdžiu neprašo.

„Prezidentas iš savo pusės pasiūlė, jei būtų reikalinga pagalba, ją suteikti. Šiandien Lenkijos pusė tikrai yra pajėgi savo turimais resursais ir priemonėmis su dabartiniu antplūdžiu susitvarkyti ir saugoti savo sienas“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė D. Kuliešius.

Prezidentas iš savo pusės pasiūlė, jei būtų reikalinga pagalba, ją suteikti.

Pasak jo, visai Europos Sąjungai dabar svarbiausia pareikšti solidarumą Lenkijai, kadangi Baltarusijos organizuojami veiksmai nukreipti ne į vieną valstybę, o į visą Bendriją.

„Ko reikia labiausiai – solidarumo ir kalbėjimo vieningai, kad tai nėra ataka prieš vieną šalį Lenkiją, o ataka prieš visą ES. (...) vakar – Lenkija, šiandien gali būti Lietuva. Bet iš principo taikinys yra ES ir jos vienybė. (…) Būtina veikti kartu, būti solidariems ir bandyti gauti palaikymą iš ES valstybių daugumos“, – sakė D. Kuliešius.

Pirmadienį Lenkijos pasieniečiai susidūrė su ligi šiol didžiausiu migrantų bandymu neteisėtai kirsti šalies sieną su Baltarusija. Kaip skelbė Lenkijos pareigūnai, iš Baltarusijos teritorijos šalies link pajudėjo šimtai migrantų, pasiryžusių jėga prasiveržti pro sieną. Vėliau jie mėgino šturmuoti pasienį ir patekti į Lenkijos teritoriją, tačiau juos sustabdė Lenkijos pasieniečiai ir kariuomenė. Vakare migrantai pasienyje įkūrė stovyklą, naktį incidentų užfiksuota nebuvo.

Šiuo metu pasienio ruože Palenkės vaivadijoje, kurios teritorijoje vyko masinis mėginimas patekti į Lenkiją, sutelkta daugiau nei 10 tūkst. karių ir 8 tūkst. pasieniečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budelis

Budelis  portretas
Kada ES baigs toleruoti ta “ juodaji amara” ir uzkardins parazitu patekima i Europa?!

Mikaldov

Mikaldov portretas
Negalima metyti zmoniu ir gyvunu ypatingai vargstanciu

Nejuokink

Nejuokink portretas
Lietuva laaaaaabai smarkiai silpnesnė už lenkiją, ne vien dėl finansų ir kad mažai žmonių, bet ir kad vietiniai pareigūnai tarnauja užsieniui, veikia prieš mūsų valstybę. Gatvės pilnos nig*rių jau dabar ir šliundros juos pačios importavo. Pasienio išsigimėliai joms- laukiami svečiai.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių