Prezidentūroje – Vokietijos pirmininkavimui ES Tarybai skirta konferencija

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį atidarė Vokietijos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai skirtą konferenciją „Kartu. Atkurkime Europą“.

Konferencijoje dalytasi įžvalgomis apie Vokietijos vaidmenį europinių ir globalių iššūkių akivaizdoje, aptarta, kaip galima paskatinti Europos žaliąjį kursą ir žaliosios ekonomikos augimą bei kokios yra Senojo žemyno kultūrinės perspektyvos kalbant apie atsparumą, tvarumą ir suverenumą.

„ES Tarybai pirmininkaujančiai Vokietijai ir Europos Komisijai tenka milžiniška atsakomybė spartinti sprendimų priėmimo procesus, kad galėtume tiek įgyvendinti ES strateginę darbotvarkę, tiek kaip galima greičiau pasinaudoti visomis atsako į pandemiją priemonėmis. Visgi svarbiausia, kaip skelbia Vokietijos pirmininkavimo šūkis, kad kelyje į atsigavimą esame ir veikiame kartu. Tik veikiant kartu galima priimti tikrai solidžius, visus iššūkius atliepiančius sprendimus", – sveikindamas Prezidento rūmuose susirinkusius konferencijos dalyvius sakė šalies vadovas.

Asmeniškai labai vertinu Vokietijos kanclerės Angelos Merkel parodytą asmeninę lyderystę ieškant Europos Sąjungai itin svarbaus kompromiso.

Pasak G. Nausėdos, tebesitęsianti COVID-19 pandemijos sukelta sveikatos ir ekonomikos krizė patvirtino, kad mūsų stiprybė – laiku priimti, koordinuoti ir bendri ES veiksmai. Valstybės vadovo teigimu, ES kartais pagrįstai kritikuojama, kad sprendimai priimami per lėtai ir pavėluotai. Tačiau parodytas valstybių narių solidarumas, solidūs ES lygmens sprendimai leido ne tik reaguoti į neatidėliotinus sveikatos sektoriaus ir verslo poreikius, bet ir užtikrinti šimtams tūkstančių ES piliečių išsaugotas darbo vietas bei saugų grįžimą namo.

Liepą po intensyvių, o kartu ir rekordiškai ilgų derybų pasiektas susitarimas dėl būsimosios Daugiametės finansinės programos ir Europos ekonomikos gaivinimo priemonės.

„Asmeniškai labai vertinu Vokietijos kanclerės Angelos Merkel parodytą asmeninę lyderystę ieškant Europos Sąjungai itin svarbaus kompromiso. Tai – svarbus žingsnis siekiant užtikrinti ūkio atsigavimą ir augimą ilguoju laikotarpiu. Kartu įgauname solidžius įrankius žaliajai ir skaitmeninei transformacijai, globalaus ES vaidmens ir efektyvios kaimynystės politikos užtikrinimui. Turime neprarasti ypatingos progos įgyvendinti ambicingą ES darbotvarkę", – teigė prezidentas.

Savo kalboje šalies vadovas išskyrė keletą esminių žingsnių, kurių būtina imtis jau artimiausiu metu: tai atsparumo didinimas, skaitmeninis ir žaliasis perėjimas, ES globalaus vaidmens stiprinimas.

Valstybės vadovas palinkėjo Vokietijai didelės sėkmės įgyvendinant ambicingą pirmininkavimo programą, kuri orientuota ne tik į ekonomikos gaivinimą, bet ir į Europos Sąjungos globalaus vaidmens stiprinimą, dėmesį socialinei sanglaudai, teisės viršenybei, ES interesus atitinkančio susitarimo su Jungtine Karalyste pasiekimui bei ES kaimynystės politikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių