Prezidentas Regionų forume: Lietuvos sėkmės matas – tolygus augimas

  • Teksto dydis:

Lietuvos ateitį didele dalimi lems tai, kaip į viršų stiebsis jos regionai, atidarydamas tradicinį, jau trečiąjį, Regionų forumą, sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

Antradienį vykstančio Regionų forumo viena pagrindinių temų – savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimas.

Sveikindamas į renginį susirinkusius visų Lietuvos savivaldybių ir šalies centrinės valdžios atstovus, savivaldos ekspertus, prezidentas pažymėjo, kad Lietuva išties sėkminga gerovės valstybe taps tik remdamasi visų savo žmonių talentais ir gebėjimais.

„Tik augdama tolygiai, ji išvengs žymios gyventojų dalies socialinės atskirties ir skurdo“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas grįžo prie pernai pasirašyto politinių partijų susitarimo didinti savivaldybių finansinį savarankiškumą ir paskatino savivaldybes ir centrinę valdžią pasiekti kompromisą, kuris leistų tuo pat metu ir užtikrinti fiskalinę drausmę, ir didinti mokestines bei kitas savivaldos pajamas, plėsti investicinius pajėgumus.

Tik augdama tolygiai, ji išvengs žymios gyventojų dalies socialinės atskirties ir skurdo.

„Išskirtinio dydžio Europos Sąjungos investicijos, skirtos iš pagrindų keisti šalies socialinį ir ekonominį paveikslą, yra mūsų visų raktas į sėkmę. Jei dalies savivaldybių galimybes juo pasinaudoti apsunkina dabartinis teisinis reguliavimas, toks reguliavimas nėra tinkamas ir turi būti keičiamas“, – sakė prezidentas.

Šalies vadovas taip pat išskyrė savivaldos vaidmenį siekiant klimato kaitos suvaldymo tikslų, žalio ir tvaraus Lietuvos ekonomikos augimo. Kaip gerąjį pavyzdį šalies vadovas pateikė trumpąsias maisto grandines. Pasak prezidento, ši priemonė gali prisidėti prie žaliosios regionų transformacijos, kaimo gyvybingumo didinimo, bendruomenių įgalinimo ir visuomenės aprūpinimo sveiku maistu.

G. Nausėda taip pat atkreipė dėmesį į transporto išmetamų teršalų problemą ir pabrėžė, kad, įsipareigoję iki 2050 metų sukurti klimatui neutralią ekonomiką, privalome jau dabar plėtoti viešojo transporto sistemas, kurios būtų žalios ir tenkintų gyventojų poreikius.

Prezidentas dar kartą pabrėžė, kad savivaldybės turi būti tinkamai įgalintos stiprinti savo savarankiškumą ir atsakomybę tiek finansavimo, tiek žemės valdymo srityse.

„Nereikia bijoti decentralizacijos – turime apsčiai erdvės efektyvesnei valdymo pusiausvyrai rasti“, – sakė prezidentas.

Regionų forumo pirmojoje dalyje sveikinimo žodžius taip pat tarė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Prezidento inicijuotas Regionų forumas organizuojamas kartu su Vidaus reikalų ministerija ir Lietuvos savivaldybių asociacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Prezidentas kalba apie tauta is kurios atimta teise rinktis teise kvepuoti be kaukiu greitai bus atimtas ir vanduo u kuri privaleaim susimoketi o gal be galimybiu pasi ir gerti nepamirskit u ka preIdentui buvo uzdetas azuolo vainikas kas ji uzdejo ir uz ka

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Vyt lauk
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių