Priekaištauja švietimo ministrui: dangstomos realios problemos

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad dabartinis švietimo, sporto ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius, nors ir yra ilgiausiai dirbęs šioje srityje ministras, tačiau stokoja politinės valios imtis griežtesnių priemonių, suvaldyti švietimo sektoriaus krizę. Tokia padėtis švietime, sako G. Landsbergis, yra jo atsakomybė.

„Mes turime ministrą, kuris yra ilgiausiai buvęs ministru iš visų švietimo ministrų Lietuvos istorijoje prie visų Vyriausybių ir didele dalimi atsakomybė jam tenka nemenka, už tai, kur šiandien yra Lietuvos švietimas, dėl to, kad jei jis anksčiau nieko nepadarė, tai nemanau, kad jis dabar ką nors padarys“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė konservatorių lyderis.

Prošvaisčių, kad situacija švietime gėrėtų nesimato, teigia G. Landsbergis.

„Reikia pradėti traukti švietimą iš tos duobės, kurioje dabar jis yra. Jokių pokyčių realiai nėra atsitikę per paskutinius trejus metus ir aš nematau absoliučiai jokių priežasčių, kodėl kas nors turėtų keistis“, – kalbėjo TS-LKD pirmininkas.

Jo manymu, A. Monkevičius švietimo ir mokslo sritį išmano, tačiau stokoja valios ją pakeisti, o kalbos apie planuojamą valandinio apmokėjimo pedagogams pakėlimą situacijos nepakeis.

Tu kelk tą valandinį atlyginimą kiek nori, jiems reali alga didės labai minimaliai, jeigu jiems paprasčiausiai trūksta valandų.

„Aš labai smagių žinių Lietuvos mokytojams, deja, neturiu. Manau, kad visos tos kalbos ir dėl valandinio atlyginimo, jos yra tokia uždanga, užmesti maršką ant realių problemų. Mes galime pakelti valandinį atlyginimą  5 proc., 15 proc., tačiau jeigu 75 proc. Lietuvos mokytojų neturi, nesurenka viso etato, dirba pavalandžiui, (...) tai tu kelk tą valandinį atlyginimą kiek nori, jiems reali alga didės labai minimaliai, jeigu jiems paprasčiausiai trūksta valandų“, – sakė G. Landsbergis.

Švietimo krizės suvaldymas, jo teigimu, yra sudėtingas klausimas, reikalaujantis kompleksinio visų politinių jėgų susitarimo. Tai inicijuoti, sako konservatorius, turėtų prezidentas Gitanas Nausėda.

„Galima susitarti ir palaikyčiau susitarimą. (...) Kas galėtų dabar pradėti tą dalyką daryti, tai yra prezidentas (...) – kviestis politines partijas, sodintis prie stalo ir ieškoti bendro galimo vardiklio, kuomet sutartume labai sudėtingais klausimais dėl mokyklų tinklo, mokytojų rengimo, dėl programų... Norint, kad tai būtų ne dar vienas popierius, o realus sutarimas ta prasme, kad atėjus laikui įstatymą priimtume, Seimas balsuotų bemaž vieningai, tai yra labai sudėtingas darbas, bet aš tikiu, kad jį galima padaryti“, – kalbėjo G. Landsbergis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Markas

Markas portretas
Tas, kuriam labiausiai rūpi ...

pats anukelis su masiuliais ,steponavyciais ir

pats  anukelis su  masiuliais ,steponavyciais  ir  portretas
konservatlybersosiniais degeneratais darke visa svietimo sistema ...snuky perkreipe ...ir viskuo apkaltino arciausiai prisedusy zmogely

Jūsų chirurgas

Jūsų chirurgas portretas
Ach - ministre, gaištamas veltui brangus laikas, kad ta Jūsų kontora ir Jūs pagaliau suprastumėt, kad švietimui pipiec. Ar tuo turim užsiimti - įrodinėti besmegeniams, kad jau visai blogai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių