Apžvalgininkas: valstiečių ketinimai kovoti su alkoholizmu primena R. Kadyrovą

  • Teksto dydis:

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ketinimai pradėti drastišką kovą su alkoholizmu policiniais metodais primena Čečėnijos diktatoriaus Ramzano Kadyrovo žodžius, kad narkomanus reikia „šaudyti vietoje, ir problema išspręsta“, LRT RADIJUI sako politikos apžvalgininkas Ramūnas Bogdanas.

„Programoje LVŽS kalba apie profesionalų vyriausybę, bet jie savo etikete „pasistatė“ policininką, tad didysis jų profesionalas ir yra policininkas – ponas Skvernelis. Todėl programoje pastebiu daug policinių nuostatų“, – kalba R. Bogdanas.

Vienas svarbiausių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) programos teiginių, kad bus siekiama mažinti alkoholio prieinamumą ir tabako patrauklumą. LVŽS žada ne tik didinti akcizus, bet ir alkoholio prekybą perkelti į valstybinį alkoholio prekybos monopolio tinklą.

Ekonomisto Žygimanto Maurico nuomone, šis tikslas yra gana ambicingas ir radikalus, bet bent jau artimiausiu metu vargu ar Lietuvoje pavyks jį įgyvendinti. Vis dėlto kad valstybinis monopolis gali būti efektyvus, priduria Ž. Mauricas, rodo Norvegijos pavyzdys: „Daug turistų važiuoja į Norvegiją nusipirkti pigaus alkoholio. Brangus alkoholis Norvegijoje yra pigiausias visoje ES, nes valstybinis monopolis tiek efektyvus, kad sugeba nusiderėti kainas, todėl  alkoholis pigesnis nei Prancūzijoje ar Ispanijoje, kur yra gaminamas.“

Tačiau, pabrėžia ekonomistas, būtina sąlyga alkoholio monopoliui – itin žemas arba praktiškai neegzistuojantis korupcijos lygis. Taigi Lietuvoje šis pasiūlymas, nors ir įgyvendinamas, šiek tiek ankstyvas, bent jau per šią kadenciją.

Politikos apžvalgininkas R. Bogdanas svarsto, ar apskritai alkoholio vartojimo problemą galima spręsti tokiomis drastiškomis priemonėmis. „Programoje LVŽS kalba apie profesionalų vyriausybę, bet jie savo etikete „pasistatė“ policininką, tad didysis jų profesionalas ir yra policininkas – ponas Skvernelis. Todėl programoje aš pastebiu daug policinių nuostatų“, – kalba R. Bogdanas.

Pavyzdžiui, sako jis, kovodami prieš alkoholizmą LVŽS įves netikruosius pirkėjus, kurie provokuos neteisėtai parduoti alkoholį, ir tada gaudys: „Atrodytų, viskas labai gražu, bet ką tai kuria? Kuria tai, kad valdžios institucijos ne konsultuos verslą, ne padės jam saugiai jaustis, bet gaudys jį. Ir visi sėdės ir drebės – gaudys ar negaudys.“

Politikos apžvalgininko nuomone, tokios drastiškos kovos su alkoholizmu policiniais metodais primena Čečėnijos diktatoriaus Ramzano Kadyrovo žodžius, kaip kovoti su narkomanais, – t. y. „šaudyti vietoje, ir problema išspręsta“.

Anot Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktoriaus Ramūno Vilpišausko, priemonės, kurių LVŽS ketina imtis sveikatos apsaugos srityje ar dėl alkoholio politikos, kertasi su tuo, kas programoje kalbama apie verslą.

„Pavyzdžiui, biurokratijos mažinimas, kaštų naudos analizės metodai, poveikio vertinimas – visa tai reiškia, kad bet koks reguliavimas, jų nuomone, turi būti proporcingas, nesukurti neigiamų šalutinių pasekmių, kurios būtų didesnės už gaunamą naudą. Kitaip sakant, reikia remtis įrodymais, kas ne kartą kartojama irgi programoje, ir gero reguliavimo principais, – primena profesorius. – Bet kaip tai dera su tokiomis drastiškomis idėjomis dėl ribojimų specifinėse srityse, yra klausimas. Ir, mano nuomone, tokių nesuderinamumų gana daug.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentatorius

komentatorius portretas
vien i ta roza paziurejus ... pasitikejimo nekelia

RINKEJAS

RINKEJAS portretas
Gerbiu profesorių Aurelijų Veryga kuris labai noriai nuolat deklaruoja,kad lietuviai labai daug naudoja alkoholio. Pažiūrekite statistika, kiek zmoniu žusta nekaltu, suluošinami vairuotoju kurie zusta pacioje jaunysteje nuo girto vairuotojo ar vairuotojo apsvaigusio nuo narkotiku. Kiek islieja asaru mamos,žmonos, vaikai netekę artimųjų, kurie zuvo visai nekaltai, A.Veryga daznai motyvuoja, kad reikia mazinti ir uždrausti alkoholio reklama, tai butu labai gerai, ir mugiu ir svenciu metu nebutu ir alaus. Mes rinkejai tikime ,kad išrinktas i Seimą A. Veryga tikrai kovos su alkoholio gamintojų monopolija.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių