Pereiti į pagrindinį turinį

R. Juška prašo išsiaiškinti, kas nutarė netirti diplomatų pokalbių paviešinimo

2014-01-29 11:07
BNS inf.
A. Ufarto / BFL nuotr.

Buvęs ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška parlamentinį tyrimą atliekančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) prašo išsiaiškinti, kas nusprendė, kad nereikia atlikti ikiteisminio tyrimo, kai buvo paviešinti jo ir kitų diplomatų pokalbiai telefonu.

NSGK narė konservatorė Rasa Juknevičienė pranešė pareikalavusi, kad liudyti būtų pakviestas premjeras Algirdas Butkevičius, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir užsienio reikalų viceministras Neris Germanas, nes, anot R.Juškos, jie esą žino apie pokalbių įrašymą ir neva turi "diskelį su įrašais".

"Mano pagrindinis klausimas Seimo nariams buvo, kodėl taip atsitiko, kokiais motyvais buvo vadovaujamasi, kad nebuvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kad to nepadarė pati VSD ar VRM, laukta, kol aš tai padarysiu. Prašiau Seimo narių išsiaiškinti, kas priėmė tą sprendimą - nepradėti ikiteisminio tyrimo", - trečiadienį Seime žurnalistams sakė R.Juška.

NSGK atlieka parlamentinį tyrimą dėl galimo poveikio teisėsaugos institucijoms, Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos ir kt.

R.Juška tvirtino pateikęs komitetui įrodymų, kurie, jo manymu, rodo, jog neteisėtai paskelbtų jo ir jo kolegų pokalbių įrašų originalai saugomi VSD.

"Turiu tam tikrų įtarimų, įrodymų, kuriuos ir pateikiau NSKG nariams", -tvirtino diplomatas.

Pasak jo, pats faktas, jog paviešinus pokalbius, VSD nesikreipė dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo, rodo šios institucijos vaidmenį šioje istorijoje.

Generalinė prokuratūra spalį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Lietuvos diplomatų pokalbių paviešinimo internete. Tyrimas dėl neteisėto informacijos rinkimo ir paviešinimo pradėtas R.Juškos prašymu.

NSGK pirmininko Artūro Paulausko teigimu, po diplomato liudijimo kyla daugiau klausimų, todėl reikės "rimtesnio tyrimo".

"Kitaip sakant, reikia daugiau tyrimo ir daugiau žmonių pakviesti, išsiaiškinti, ar tikrai sutampa tos aplinkybės", - po komiteto posėdžio žurnalistams sakė A.Paulauskas.

Komiteto narė R.Juknevičienė pranešė, kad R.Juška savo liudijime minėjo aukštus pareigūnus, kurie neva yra sakę žinantys apie kitus slapta įrašytus pokalbius.

"Savo liudijime jis minėjo konkrečius pareigūnus - Liną Linkevičių, Algirdą Butkevičių, kurie, jo duomenimis, pasakė, kad yra ir daugiau įrašų ir informacijų, tą patį N.Germaną, kad jis neva turi kažkokius diskelius. Tai aš ir pareikalavau, kad į artimiausius posėdžius būtų pakviesti ir N.Germanas, ir L.Linkevičius, ir A.Butkevičius, nes dabar (teiginiai - BNS) lieka tik spėliojimų fazėse. Nežinau, ar komiteto dauguma kvies, ar nekvies", - sakė komiteto narė.

Ji apgailestavo, kad diplomatų pokalbių paviešinimo istorija tiriama ne tyliai, kaip turėtų būti, o viešai ir taip kenkiant Lietuvos interesams.

"Šiandien klausiau ir to paties R.Juškos, ar šitų klausimų vėl ir vėl kėlimas, ir tokiomis prielaidomis kalbėjimas, be jokių konkrečių faktų, ar tai nėra pagalba toms pačioms jėgoms, kurios ir paviešino tuos pokalbius. Logika sako, kad valstybei būtų naudinga tyliai išsiaiškinti tuos dalykus", - tvirtino R.Juknevičienė.

Interneto svetainėje "YouTube" praėjusių metų vasarą buvo pasirodę slapta įrašyti Lietuvos diplomatų pokalbiai telefonu. Juose diplomatai dalijasi asmeninėmis pažiūromis apie Armėnijos ir Azerbaidžano konfliktą, vidaus situaciją Turkmėnijoje ir laido replikas apie valstybės vadovus. URM tąkart pokalbių paviešinimą pavadino informacine provokacija. Po šio skandalo pareigų neteko ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška ir ambasadorius Azerbaidžane Artūras Žurauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų