R. Karbauskis neabejoja, kad LVŽS sąrašas peržengs septynių procentų kartelę

Pasibaigus balsavimui Seimo rinkimuose, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad galutines išvadas bus galima daryti tik po antrojo turo. Tačiau politikas neabejoja, kad jungtinis europarlamentaro Aurelijaus Verygos vedamas „valstiečių“ sąrašas peržengs 7 procentų kartelę.

„Noriu pasveikinti žmonės su tuo, kad rinkimai vyko. Aktyvumas gerokai didesnis nei prieš ketverius metus. Tai tam tikra demokratijos šventė. Akivaizdu, kad pokytis įvyks. Tai yra svarbiausia “, – Eltai sekmadienį teigė R. Karbauskis.

„Kažkokių prognozių nedarėme, dirbome iki paskutinės minutės. Tačiau abejonių nėra. Jeigu taip atsitiktų, (kad sąrašas neperžengtų 7 proc. kartelės – ELTA), tai tokiu atveju aš iš viso nieko nesuprantu politikoje. Akivaizdu, kad tokios problemos neturėtume turėti, tačiau viską nulems antras turas. Po pirmo turo tik galėsime skaičiuoti, kiek kuri partija turi potencialo antrame ture“, – sakė jis.

Džiaugiasi didesniu rinkėjų aktyvumu

R. Karbauskiui antrino ir LVŽS sąrašą vedantis A. Veryga. Pasak jo, kol kas rinkimų rezultatus nuspėti yra sudėtinga, tačiau jungtiniam sąrašui taikomą 7 proc. kartelę partija peržengti turėtų.

„Neturime abejonių, tačiau, kaip sako, neperšokęs griovio nesakyk „op“. Viskas, kas buvo galima, jau yra padaryta. (...) Lūkestis visada būna pats geriausias – visi nori laimėti, gauti kuo daugiau vietų Seime. Kaip bus – pamatysime, – žurnalistams rinkiminiame LVŽS štabe teigė A. Veryga, džiaugdamasis dideliu rinkėjų aktyvumu.

„Šioje spektro pusėje yra daug varžovų, matysime, kaip tie balsai skaidysis, tačiau bet kokiu atveju didesnis rinkėjų aktyvumas mums yra naudingas“, – aiškino jis.

EP mandato A. Veryga atsisakys, jei galės formuoti daugumą

Paklaustas, kokiu atveju LVŽS sąrašą vedantis A. Veryga atsisakytų europarlamentaro mandato, R. Karbauskis tikino, kad tai priklausys nuo partijos rezultato.

„Jeigu jis galės formuoti Vyriausybę ir pretenduoti į premjero poziciją, jis to mandato tikrai atsisakys. Nieko nežadame keisti“, – tikino „valstiečių“ lyderis.

Sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, išreikšti savo pilietinę valią prie balsadėžių atėjo 52,06 proc. Lietuvos rinkėjų. Išankstiniame balsavime dalyvavo 11,75 proc. piliečių, o rinkimų dieną balsavo 40,31 proc.

Prieš ketverius metus, 2020 m., rinkėjų aktyvumas siekė 47,16 proc.

Dėl 141 Seimo nario mandato rungiasi 14 partijų ir viena koalicija. 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse apygardose. Jeigu nė vienas kandidatas nesurinks penktadalio visų vienmandatės apygardos rinkėjų balsų, spalio 27 d. bus rengiamas antrasis Seimo rinkimų turas.

Dar 70 atstovų parlamente piliečiai išrenka pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje. Politinės jėgos gaus mandatus, jeigu surenka ne mažiau kaip 5 proc. balsų. Tiesa, koalicijoms ši kartelė siekia 7 proc. – mažiausiai tiek balsų, kad gautų vietų Seime, turės surinkti Taikos koalicija bei jungtinį sąrašą sudarę „valstiečiai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių