R. Karbauskis sveikina sprendimą dėl partnerystės, bet nepatiko T. Tomilino elgesys

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sveikina Seimo sprendimą nepritarti valdančiųjų siūlomam Partnerystės įstatymui.

Tuo pačiu „valstiečių“ lyderis žada „šnekėtis“ partijoje apie jos nario Tomo Tomilino elgesį, kuomet šis palaikė valdančiųjų projektą.

„Apgavystė, kurią bandė padaryti valdantieji, pakišdami įstatymo projektą, kuriame praktiškai nuplagijuotas iš Konstitucijos šeimos apibrėžimas, išskyrus žodį „šeima“, tai paprasčiausiai tas nepraėjo“, – BNS antradienį sakė R. Karbauskis.

„Aš labai dėl to džiaugiuosi, kad padėjome vieną labai aiškų tašką“, – pridūrė jis.

Valdančiųjų siūlytą projektą antradienį palaikė trys „valstiečių“ frakcijos nariai – Lukas Savickas, Rūta Miliūtė ir Tomas Tomilinas.

Apie pastarojo elgesį R. Karbauskis žada „šnekėtis“ partijoje.

Aš labai dėl to džiaugiuosi, kad padėjome vieną labai aiškų tašką.

„Du yra ne mūsų sąjungos nariai, tad mes jų negalime priversti balsuoti ne pagal savo įsitikinimus – kiekvienas Seimo narys turi laisvą mandatą, bet partijos nariai turi dar ir įsipareigojimus rinkėjams“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

„T. Tomilinas yra tas žmogus, kuris šiandien balsuodamas pažeidė partijos vertybines nuostatas ir mes apie tai šnekėsimės. Paprasčiausiai jis elgiasi taip, kaip nedera elgtis LVŽS nariui“, – kalbėjo jis.

Už valdančiųjų siūlomą Partnerystės įstatymo projektą po pateikimo balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo 58, septyni susilaikė. Nepritarus po patiekimo, kitu balsavimu projektas grąžintas iniciatoriams tobulinti.

R. Karbauskis sako, kad prie šio projekto tobulinimo didžiausia opozicinė jėga parlamente neprisidės „jokiais atvejais“ ir stengsis, kad būtų palaimintas jų siūlomas turtinių santykių reguliavimas.

„Neprisidėtume jokiais atvejais. Mes turime kitą projektą, jis yra svarstymo stadijoje ir greitai pasieks Seimo salę, jame šnekame apie žmonių, gyvenančių kartu, turtinius santykius. Nepriklausomai nuo lyties (...) Dabar yra mūsų įstatymo projektas, kuriame mes šnekame apie turtinius santykius, jis ruoštas dar praeitoje kadencijoje ir jis eina toliau. Tikriausiai Seime tikrai pakaks balsų, kad būtų galima sutvarkyti žmonių turtinius santykius, kad nekiltų problemų žmonėms, kurie gyvena kartu ir turi kažkokius turtinius santykius“, – sakė R. Karbauskis.

„Neprivalau priimti vienos tiesos“

Valdančiųjų Partnerystės įstatymo projektą palaikęs vienintelis „valstiečių“ partijos narys T. Tomilinas sako besidžiaugiantis, kad R. Karbauskis žada šnekėtis partijos viduje.

Jis teigė pasigendąs kalbėjimosi būtent iš partijos pirmininko. T. Tomilinas taip pat sakė, kad neprivalo priimti „vienos tiesos“.

„Aš tai džiaugiuosi, kad partijos pirmininkas žada šnekėtis partijoje, ko mes daugybę metų pasigendame. Kai jis savo nuomonę iškelia aukščiau kitų ir diskusijai skiria minimalų laiką, tai ne aš vienas tuo skundžiuosi“, – BNS teigė parlamentaras.

„Laikausi visų vertybinių pozicijų, tiesiog neprivalau vienos tiesos priimti ir paklusti visada, kai iš principo yra grėsmė pagrindinėm ir mūsų šalies bazinėm vertybėms kaip žmogaus teisės“, – tęsė jis.

Kai jis savo nuomonę iškelia aukščiau kitų ir diskusijai skiria minimalų laiką, tai ne aš vienas tuo skundžiuosi.

„Partijos pirmininkas turėtų pagalvoti ir suprasti, kokiame kontekste esame. Kokiame geopolitiniame kontekste esame“, – pridūrė politikas.

Jis teigė nesvarstantis pasitraukti nei iš frakcijos, nei iš partijos.

Tuo metu projektą palaikę partijai nepriklausą „valstiečių“ frakcijos nariai Lukas Savickas ir Rūta Miliūtė sakė, kad jo tikslas – teisingas, tačiau valdantieji privalo imtis lyderystės ir ieškoti galimybių tartis su opozicija, nes čia yra balsų, kurie telkia, o ne skaldo.

„Kompromisas neturi palikti dviprasmiškų ir konstitucinį santuokos įteisinimą atitinkančių nuostatų, kurios ateityje paliktų galimybę teismų keliu toliau plėsti partnerystės institutą. Tik pasiekus kompromisą su Seimo opozicijos atstovais ir pakoregavus projektą būtų galima vėl diskutuoti apie Partnerystės projekto pateikimą“, – pranešime teigė L. Savickas.

„Moderni demokratinė valstybė turi užtikrinti savo piliečių teises, todėl negalime vengti normatyvinių terminų (meilė, ištikimybės ryšiai) tos pačios lyties partneriams. O jeigu įstatymo projekte yra kažkokių spragų, kuriomis vėliau būtų galima pasinaudoti, privalome jau dabar jas atrasti ir pakeisti“, – jame sakė R. Miliūtė.

Valdantieji ir kai kurie opozicijos atstovai antradienį atmestu projektu siūlė, kad Partnerystės įstatymas įsigaliotų nuo 2022 metų sausio 1 dienos.

Projektą kartu su Liberalų sąjūdžio vadove Viktorija Čmilyte-Nielsen pateikė Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis, premjerė Ingrida Šimonytė, Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Sysas, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė, taip pat Žmogaus teisių komiteto vadovas, Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius ir šio komiteto narys konservatorius Andrius Navickas.

Lietuvoje partnerystė nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Keli ankstesni liberalių politikų bandymai šalyje įteisinti civilinę partnerystę Seime nepasiekdavo priėmimo stadijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JONAS

JONAS portretas
GER KARBAUSKI AR JUMS NEATRODO KAD TOMYLINUI NE VIETA JUSU PARTIJOJE MAN GEDA KAD BALSAVAU UŽ PARTIJA KURI PRIGLAUDE GEJUS

natalija

natalija portretas
Tomilinai apie kokias tiesas kalbi apgavai valstiečiu rinkėjus kodel nepasakei kag esi gėjus TU ŽMOGAU SUTEPEI PARTIJOS VARDA APGAVAI MUS RINKĖJUS IR TIKRAI ŠIS REIKALAS TURI BUTI IŠSPRESTAS NES KITAIP VALSTIEČIAI NETEKS DAUG RINKĖJU tauta bunda o tu žmogau esi ligotas raskevičiaus profisionalaus gėjaus kompanijonas ir tikrai niekas savo nuomonės dėl taves nekeis sinkevičius ir skvernelis tai du neaiškus kurie tave palaikė bet nesupranta kad patys apsišiko iki ausu

nuomonė

nuomonė portretas
Tomilinai, tu išdavei rinkėjus
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių