R. Sinkevičius rinksis darbą Seime, o mandatą gavęs V. Gailius dar neskuba palikti Joniškio

Praėjusį sekmadienį vykusiuose rinkimuose į Seimą patekęs laikinasis Jonavos rajono meras, socialdemokratas Rimantas Sinkevičius apsisprendė, jog dirbs nacionalinėje politikoje – Jonavai teks ieškotis naujojo rajono vadovo. Tuo metu liberalas, Joniškio meras Vitalijus Gailius dar neskuba palikti posto savivaldybėje ir sako, jog dėl Seimo nario mandato spręs tik po antrojo rinkimų turo.

Anot R. Sinkevičiaus, jam tapus Seimo nariu, Jonavos savivaldybės tarybai teks iš naujo rinkti laikinąjį merą.

„Galvoju, kad eisiu į nacionalinę politiką, mero posto siekti neketinu. Susirinks taryba ir pagal Vietos savivaldos įstatymą paskirs naująjį laikinąjį merą“, – Eltai teigė R. Sinkevičius.

Pirmalaikiai mero rinkimai Jonavoje vyks kitų metų kovo 16 dieną. Kaip skelbta anksčiau, pirmalaikiai mero rinkimai Jonavoje rengiami buvusiam savivaldybės vadovui Mindaugui Sinkevičiui sulaukus nepalankaus teismo sprendimo. Lietuvos apeliacinis teismas paliko galioti bausmę už piktnaudžiavimą, dokumentų suklastojimą ar disponavimą suklastotu dokumentu, taip pat turto pasisavinimą nuteistam M. Sinkevičiui. Gegužės 27 dieną Kauno apygardos teismas Jonavos merui skyrė 12,5 tūkst. eurų baudą, trejiems metams atėmė galimybę dirbti valstybės institucijose. Meras savo kaltės nepripažino.

Išankstiniai Jonavos mero rinkimai kainuos apie 500 tūkst. eurų

Išankstiniai Jonavos mero rinkimai valstybei gali kainuoti apie 500 tūkst. eurų, nurodo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

„Preliminariais skaičiavimais, pirmalaikių Jonavos rajono savivaldybės mero rinkimų organizavimas gali kainuoti apie 500 tūkst. eurų“, – komentare Eltai nurodė VRK atstovė Indrė Ramanavičienė.

„Didžiausia lėšų dalis paprastai numatoma savivaldybių rinkimų komisijų bei apylinkių rinkimų komisijų darbo užmokesčio fondui, komisijų transporto, ryšio bei kanceliarinių prekių išlaidoms apmokėti, VRK informacinės sistemos pritaikymui ir palaikymui, kandidatų diskusijų laidų filmavimui ir transliavimui, biuletenių bei kitų rinkimų dokumentų spausdinimui“, – nurodė ji.

VRK pastebi, kad kaina gali keistis, jeigu kartu su Jonavos rinkimais bus organizuojamas balsavimas ir dėl kitos savivaldybės mero. Tokia galimybė egzistuoja, mat Joniškio rajono meras V, Gailius praėjusį sekmadienį vykusiuose Seimo rinkimuose buvo išrinktas į parlamentą.

„Tokiu atveju, jei kovo 16-ąją, kartu su rinkimais Jonavoje būtų rengiami kitos savivaldybės mero rinkimai, bendra kaina galėtų didėti, tačiau vienerių rinkimų kaina sumažėtų, kadangi organizuojant kelerius rinkimus vienu metu dalis paslaugų persidengia“, – teigė I. Ramanavičienė, pažymėdama, kad tol, kol nėra aišku dėl papildomų rinkimų datos, apie sąmatas kalbėti yra anksti.

V. Gailius: turėjau tikslą dalyvauti Vyriausybės formavime

Savo ruožtu V. Gailius sako apie savo ateities planus spręsiantis tik po antrojo Seimo rinkimų turo.

„Yra laikas apsispręsti, o paskutinieji taškai bus sudėlioti tada, kai įvyks antrasis rinkimų turas. O šiaip aš turėjau tikslą dalyvauti Vyriausybės formavime“, – Eltai teigė Joniškio rajono meras.

Jei Liberalų sąjūdis dalyvautų Ministrų kabineto formavime, V. Gailius akcentuoja, jog siektų vidaus reikalų ministro kėdės.

Jeigu V. Gailius taptų Seimo nariu, Joniškyje turėtų būti šaukiami pirmalaikiai mero rinkimai.

ELTA primena, kad praėjusį sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Suskaičiavus vienmandačių ir daugiamandatės rinkimų apygardos rezultatus, socialdemokratų partija jau užsitikrino 20 vietų parlamente. Dabartiniai valdantieji konservatoriai kol kas pelnė 18, o trečioje vietoje likusi R. Žemaitaičio vedama „Nemuno aušra“ – 15 mandatų. Be to, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ jau iškovojo 8 Seimo nario mandatus, tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) – 6.

Po pirmojo turo daugiausiai mandatų pelniusios LSDP lyderė Vilija Blinkevičiūtė teigė, kad valdančiąją koaliciją ketinama formuoti iš trijų partijų – socialdemokratų, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ ir „valstiečių“.

Spalio 27 dieną laukia antrasis Seimo rinkimų turas, kuriame bus renkami Seimo nariai vienmandatėse apygardose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Nuomon4

To Nuomon4 portretas
Nieko tas Gailius negerbia, tik nori tapti VRM vadų.

Nuomon4

Nuomon4 portretas
Matyt, gerb. Gailius gerbia savo rajono žmones, ir lieka eiti daug sunkesnes mero pareigas.

Kosmaras

Kosmaras portretas
Kaip galima tokius rinkti?! Zmonem stogai visai nuvaziave… Truksta zodziu…
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių