R. Žemaitaitis iš partijos trauksis tik dėl vienos priežasties

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis prakalbo apie iniciatyvą, „tvarkiečių“ frakcijos subyrėjimo metu atsiradusias ir valdančiąją daugumą ardančias problemas spręsti gruodžio mėnesį – iškart po „Tvarkos ir teisingumo“ kongreso. Politikas viliasi dar kelis mėnesius išlaikyti esamą padėtį, kai, nepaisant „tvarkiečių“ frakcijos suirimo fakto, liktų galioti koalicijos sutartis su partija „Tvarka ir teisingumas“, o mišrioje Seimo narių grupėje likęs Remigijus Žemaitaitis, nepaisant jo buvusių kolegų reiškiamų pageidavimų, toliau liktų Seimo vicepirmininko pareigose.

R. Karbauskio strategija paprasta – palaukti, kol paaiškės, ar „Tvarkai ir teisingumui“ ir toliau vadovaus be frakcijos paliktas ir Seimo „tvarkiečių“ kritikuojamas R. Žemaitaitis. Jei pastarasis trauktųsi ar būtų pašalintas iš partijos pirmininko pareigų – situacija susitvarkytų pati.

R. Žemaitaitis teigia įžvelgiantis tokioje strategijoje logiką, tačiau kartu pabrėžia, kad pats trauktis, net ir po barnių su įtakingais „tvarkiečiais“, nežada. Politiko teigimu, yra tik viena priežastis, galinti lemti savanorišką jo traukimąsi iš einamų „Tvarkos ir teisingumo“ vadovo pareigų – jei jo vedama partija ir toliau liktų su tuo pačiu pavadinimu.

„Tvarkiečių“ lyderis Eltai sakė, kad vyksiančio partijos kongreso metu pats iniciatyvos pasitikrinti, ar partiečiai jį vis dar nori matyti pirmininko pareigose, nerodys.

„Kol kas aš dar vaikštau, esu gyvas, tad tikrintis dar nėra reikalo. Bet jeigu iškils toks klausimas (pasitikėjimo pirmininku. – ELTA), tai tikrai drąsiai bus galima jį kelti kongreso, kuris vyks gruodžio mėnesį, darbotvarkėje“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Jo teigimu, šiuo metu jis gali užtikrinti tik tai, kad, jei „tvarkiečiai“ nesutiks pakeisti partijos pavadinimo, – jis neabejotinai trauksis ne tik iš pirmininko posto, bet iš partijos apskritai.

„Jeigu nesulaukiu kongrese pritarimo dėl partijos pavadinimo keitimo ir dėl partijos atsinaujinimo, tą pačią dieną atsistatydinsiu“, – tikino R. Žemaitaitis, pridurdamas, kad antradienį frakciją sugriovę „tvarkiečiai“ galutinai diskreditavo korupcijos byloje minimos partijos vardą.

„Po šio antradienio įvykių, jeigu taryba ir kongresas nenorės keistis ir nenorės suvokti, kad šį („Tvarkos ir teisingumo“. – ELTA) pavadinimą galutinai sumovė mūsų kolegos antradienį, tai aš sunkiai suvokiu, kad per ateinančius Seimo rinkimus mes galime kažką padaryti. Tam aš esu ir naują partijos pavadinimą – „Vieninga Lietuva – Suvereni Lietuva“ – užregistravęs“, – kalbėjo R. Žemaitaitis, pridurdamas, kad apie tokią galimybę trauktis iš pirmininko pareigų užsiminė ir R. Karbauskiui.

R. Žemaitaitis teigė, kad esamą situaciją aptardamas su „valstiečių“ lyderiu supratęs, kad R. Karbauskis laikosi koalicinės sutarties sąlygų ir jam šiuo metu priklausančio Seimo vicepirmininko posto nespaudžia perleisti naujai įkurtai frakcijai „Lietuvos gerovei“.

„Ramūnas laikosi sutarties, ir Ramūnas laikosi tvarkos. Tai gerbtinas dalykas, nes mes vadovaujamės tam tikrais teisiniais dalykais. Yra susitarimas, tai vienas dalykas, galiausiai yra procedūros ir jų reikia laikytis“, – kalbėjo R. Žemaitaitis. Jo teigimu, iš vicepirmininko posto jis pasitrauktų, jei nebebūtų susaistytas su pasirašyta koalicine sutartimi.

„Jeigu kažkas keičiasi, tą pačią dieną atsisakau posto. Tačiau šiandien dienai reikia vadovautis esamomis žaidimo taisyklėmis“, – apibendrino R. Žemaitaitis.

Ketvirtadienį Seime iš sugriuvusios frakcijos „Tvarka ir teisingumas (Suvereni Lietuva)“, „socialdarbiečių“ frakcijos ir Mišrios Seimo narių grupės pasitraukę politikai įregistravo naują frakciją, kuriai suteikė pavadinimą „Lietuvos gerovei“. Frakcijos seniūnu tapo „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius.

Pastarasis tik paskelbus apie frakcijos darbo pradžią deklaravo, kad R. Žemaitaitis, subyrėjus „tvarkiečių“ frakcijai, turėtų trauktis iš užimamo Seimo vicepirmininko posto. Naujos frakcijos steigimą pabrėžtinai lydėjęs kalbomis, kad į jokius postus nėra taikomasi, ketvirtadienį V. Kamblevičius teigė, kad galimybę užimti Seimo vicepirmininko kėdę frakcija svarstytų.

„Yra tokia patarlė – duoda imk“, – žurnalistams ketvirtadienį Seime sakė V. Kamblevičius. Politiko teigimu, kol kas derybos dėl galimybės frakcijai „Lietuvos gerovei“ užimti Seimo vicepirmininko postą nevyksta, tačiau, pabrėžė jis, tokia perspektyva būtų svarstoma.

V. Kamblevičiaus teigimu, R. Žemaitaitis turėtų pats trauktis iš Seimo vicepirmininko pareigų, nes, tvirtino politikas, tą patį daryti jis ragino Seimo vadovą Viktorą Pranckietį.

„Po jo pareiškimų, kuriuos jis eskalavo apie gerbiamą Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, tai akivaizdu, kad jam atėjo laikas... jis turi padaryti pats, ką deklaravo ir ką nurodinėjo Pranckiečiui“, – kalbėjo V. Kamblevičius. 

Naują frakciją sudaro 7 nariai: V. Kamblevičius, iš „socialdarbiečių“ pasitraukęs ekspremjeras Algirdas Butkevičius, „tvarkiečių“ frakcijai priklausę Juozas Imbrasas, Ona Valiukevičiūtė, Algimantas Dumbrava, Kęstutis Bartkevičius bei Mišriai Seimo narių grupei priklausęs Rimas Andrikis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užuojauta Žemaitaičiui

Užuojauta Žemaitaičiui portretas
Nekažinkas tau dabar..

juk

juk portretas
seniai aisku kad tai 1 socdemonu P ovisos kitos tik jos filjalai vaidinantys /kova/ kuri tapo buktai tikra o sefai tik ir laukia kada pacios 1 kita sunaikins ir isleto vel bus prie valdlovio nors praktiskai ir sedi ir esantiems nurodo ka daryti kad neperlenkt /lazdos/ juk is to aisku kad tai grupe uzsilikusiu ir paliktu sovietmecio mastymo zmoniu kuriems siandien svarbiau savo gerove ka ir daro be saiko ir ribu juk tai buve komuniagos kaip kitaip......

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Jeigu iš jūsų juokiasi, nenusiminkite: ir toliau dovanokite žmonėms džiaugsmą
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių