Ragina greičiau spręsti dėl vairuotojo teisių pripažinimo tapatybei patvirtinti

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas siūlo greičiau apsispręsti, ar jau nuo kitų metų pripažinti vairuotojo pažymėjimą tinkamu dokumentu asmens tapatybei patvirtinti.

Šis sprendimas būtų labai svarbus trečiųjų šalių piliečiams – jie galėtų atsidaryti sąskaitą banke ir taip įsitvirtinti Lietuvoje. Pataisų šalininkai sako, kad tai paskatintų investicijas į Lietuvą. 

Komitetas trečiadienį pritarė parlamentaro Andriaus Palionio parengtoms Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pataisoms. Jos numato, kad trečiosios šalies piliečio vairuotojo pažymėjimas turėtų atitikti 2006 metų gruodžio Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą.

Jei vairuotojo pažymėjime nebus nurodyta žmogaus pilietybė, finansų įstaigos ir kitos įmonės privalės pareikalauti jo pilietybės įrodymo. 

Lietuvos banko Finansų rinkos priežiūros tarnybos direktorė Jekaterina Govina teigė, kad centrinis bankas pritaria pataisoms. 

Jos neatveria vartų rizikos atsiradimui, sudėti geri saugikliai.

„Jos neatveria vartų rizikos atsiradimui, sudėti geri saugikliai“, – komitete teigė J. Govina.

„Mes ne griežtiname, o lengviname sąlygas“, – sakė komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.  

Pakeitimų priėmimas anksčiau buvo siejamas su „Brexit'u“, o jį atidėjus, Seimas priimti pataisų nebeskubėjo. Jų iniciatoriai piktinosi, kad taip nesudaromos sąlygos Lietuvoje investuoti ir pradėti veiklą fintech įmonėms, kurios naujų dairosi buveikinių ES dėl „Brexit'o“, o vėliau – dėl situacijos Baltarusijoje.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba pataisų priėmimui pradžioje priešinosi, aiškindama, kad neturėtų nei specialistų, nei programinės įrangos situacijai stebėti ir analizuoti.

Vairuotojo pažymėjimas laikomas tinkamu asmens tapatybei nustatyti ir sąskaitą banke atsidaryti Didžiojoje Britanijoje, Estijoje, Danijoje, Islandijoje, Švedijoje, Čekijoje, Maltoje.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių