Regionų frakcijos prisijungimas į opozicinę koaliciją kelia vis daugiau klausimų

Seime pavasarį Mišrios Seimo narių grupės pagrindu susiformavus naujai Lietuvos regionų frakcijai, buvo neabejojama, kad ji artimiausiu metu turėtų prisijungti prie opozicinės koalicijos susitarimo, kurį šiuo metu yra sudariusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir Darbo partijos frakcijos. Tačiau iki pavasario sesijos pabaigos dėl naujos opozicinių frakcijų koalicinės sutarties politikai susitarti nesugebėjo.

Tuomet buvo aiškinama, kad koalicinė sutartis nepasirašyta, kadangi reikiamo sprendimo tuomet nebuvo priėmusi Darbo partijos taryba. Visgi „darbiečiai“ per vasarą posėdžio dėl platesnės opozicinės koalicijos taip ir nesuorganizavo, o Regionų frakcijos seniūnas Jonas Pinskus dabar jau nebėra toks tikras dėl sutarties pasirašymo. Kaip sako jis, politinė padėtis Seime nuo pavasario pasikeitė. Šiuo metu politikui kyla nemažai klausimų.

„Daug kas pasikeitė per tą laikotarpį. Vienas dalykas, neaišku, kaip ten su „valstiečiais“ bus. Neaišku, kaip „darbiečiai“, kuriems pagal sutarimą turėtų tekti opozicijos lyderis. Ar susikurs nauja (Sauliaus) Skvernelio frakcija. Tiesiog daug X-ų. Reikėtų palaukti rugsėjo 10 dienos“, – apie platesnės apimties opozicinės koalicijos sutarties pasirašymo galimybes Eltai kalbėjo J. Pinskus.

Daug kas pasikeitė per tą laikotarpį. Vienas dalykas, neaišku, kaip ten su „valstiečiais“ bus.

Vis dėlto Regionų frakcijos seniūnas pabrėžia, kad jų noro pasirašyti opozicinės koalicijos susitarimą nesumažino ir klausimai, kurie kilo dėl politinės situacijos tarp kitų politinių jėgų.

„Kaip opozicinės frakcijos mūsų nusiteikimas jungtis prie opozicinės koalicijos nepasikeitė, tiesiog žiūrime politinį lauką aplinkui“, – tikino parlamentaras.

Optimistiškai Regionų frakcijos prisijungimo į opozicinę koaliciją galimybes tebevertina ir LVŽS frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

Aušrinė Norkienė. M. Morkevičiaus/ ELTOS nuotr.

„Jau ir birželį kalbėjomės, kai susikūrė frakcija, kad tikrai kviečiame, laukiame. Manau, kad rugsėjį tikrai pakviesime dar kartą“, – mano „valstietė“.

Sprendimo tebelaukiama nuo pavasario

Kaip aiškina parlamentarė, sprendimą, kad Regionų frakcija gali jungtis prie opozicinio susitarimo, LVŽS partija priėmė dar pavasario sesijoje, tačiau iki šiol nebuvo sulaukta „darbiečių“ sprendimo.

„Iš tikrųjų mes laukiame „darbiečių“. Jie turėjo turėti tarybos posėdį, apsispręsti, ar priimti kitus partnerius. Mes (LVŽS – ELTA) buvome nusprendę, kad „regionus“ mes tikrai priimame, kviečiame į opoziciją“, – aiškino A. Norkienė.

Tuo metu Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas tikina, kad partijos taryba turėtų susirinkti rugsėjo pradžioje. Jis kartu tvirtina suprantantis opozicijos vienybės svarbą. Vis dėlto parlamentaras priduria, kad derybos dėl tam tikrų sutarties sąlygų tebevyksta.

„Mes pasisakome, kad opozicija turi vienytis. Tik sąlygas, kurias kelia Regionų partija, turime apsvarstyti partijos taryboje ir pasakyti, ar mums tos sąlygos, kurias kelia jie, tinka ir mes galime dirbti“, – sakė V. Fiodorovas.

Derybų objektas: opozicijos lyderio vaidmuo

Šiuo metu, pagal LVŽS ir Darbo partijos koalicijos sutartį, opozicijos lyderio poziciją „valstiečiai“ turėtų užimti iš viso penkiose Seimo sesijose per šią kadenciją. Tuo metu „darbiečiams“ šios pareigos atitektų likusiose trijose sesijose. Pavasario sesijoje opozicijos lyderiu buvo ekspremjeras Saulius Skvernelis, o nuo rudens šias pareigas perima vienas iš Darbo partijos frakcijos atstovų. Kas konkrečiai eis šias pareigas, partijos taryba taip pat turėtų apsispręsti rugsėjo pradžioje. Pasak V. Fiodorovo, būtent dėl to, kaip turėtų vykti opozicijos lyderio pareigų pasidalinimas, šiuo metu vyksta nemažai diskusijų.

Viktoras Fiodorovas. M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

„Dėl šito dalyko irgi yra kalbama. Diskusijų objektas būtent šitas pasiskirstymas“, – teigė parlamentaras.

Kad tarp šių trijų frakcijų yra diskutuojama, kaip reikėtų pasidalinti šiomis pareigomis, užsiminė ir A. Norkienė.

„Kadangi rugsėjį ir pats opozicijos lyderis turi keistis, pagal susitarimą tarp mūsų ir Darbo partijos frakcijos, tai manau, kad čia gali būti ir naujų koalicijos susitarimų, įjungiant Regionų frakciją“, – sakė „valstietė“, kartu patikindama, kad mano, jog visoms trims opozicinėms frakcijoms susitarti pavyks.

„Susitarimą pasirašant opozicijos lyderio klausimas yra svarbus, nes jungiamės į koaliciją tam, kad būtumėme labiau matomi, labiau girdimi. Natūralu, kad kiekviena frakcija kažkuriuo laiku nori siūlyti savo opozicijos lyderį, ir aš čia nematau nieko blogo. Galima sesijas išsidalinti proporciškai ir tikrai galime sutarti“, – tvirtino A. Norkienė, kartu pažymėdama, kad derybose šiuo klausimu „valstiečiai“ bus lankstūs.

Pirmosiomis rudens sesijos savaitėmis

Tuo metu V. Fiodorovas sako, kad didelių programinių skirtumų tarp jų ir Regionų frakcijos nėra, tačiau dėl šios politinės jėgos prisijungimo į opozicinę koaliciją išlieka kitų spręstinų klausimų.

„Opozicinėse frakcijose galima rasti sąlyčio taškų dėl programos. Tik yra techninių niuansų“, – kalbėjo Darbo partijos frakcijos seniūnas.

Pats J. Pinskus sako, kad laukia audringas politinis sezonas, o jis taip pat turi nemažai klausimų, į kuriuos tikisi atsakymų pirmosiomis rudens sesijos savaitėmis.

„Šiandien man labai daug klaustukų, kurie galės spręstis sesijos pradžioje, o tada per dvi tris savaites kontūrai turėtų pradėti ryškėti“, – aiškino Regionų frakcijos seniūnas.

„Manau, kad rugsėjo 10 d., pagal būsimą politinę situaciją, viskas gali prasidėti iš naujo“, – pridūrė J. Pinskus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KĄ GALIMA SAKYTI

KĄ GALIMA SAKYTI portretas
IŠ ŠIŲ ŽMOGYSTŲ SNUKIŲ??? NIEKŠAS, IDIOTĖ, ŠIUKŠLĖ....

o

o portretas
sitiems politmankurtams rupi ne ??? o kelia nerima visos tautos staigus gyvenimo ??? apibudinimas ir prievartos nepripazinias issirutuliojes i nekontroliuojama diktatura ir A lygio asabai absoliuciai abeingai i susidarusia padeti .========
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių