Per rinkimus policija gavo beveik 200 pranešimų apie pažeidimus

Policija pranešė pradėjusi dar vieną, jau devintą ikiteisminį tyrimą dėl galimų rinkimų pažeidimų.

Trukdė pasinaudoti rinkimų teise?

Sekmadienio vakarą pradėtas tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise Marijampolės apskrityje, Kalvarijoje.

Policija pranešė, jog vykstant automobiliu į rinkimų apylinkę, dviems gyventojoms buvo pasiūlytas atlygis, jei jos balsuotų už tam tikrą partiją.

18 val. duomenimis, policija iš viso gavo 192 pranešimus apie galimus pažeidimus.

Iki 17 val. – 175 pranešimai

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl šmeižimo per rinkimus – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje meluota apie perkamus balsus Žemaičių Naumiestyje.

Kaip skelbia Policijos departamentas, sekmadienį, apie 14 val. 10 min. vienoje feisbuko paskyroje, vienoje iš grupių, buvo skleidžiama galbūt tikrovės neatitinkanti informacija.

„Facebook" paskyroje asmuo nurodė, kad vienas iš kandidatų į Šilutės rajono savivaldybės tarybą perka rinkėjų balsus Žemaičių Naumiestyje ir moka po 5 eurus.

„Pats kandidatas kreipėsi į policiją dėl paskelbtos informacijos“, – BNS sakė policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Tauragės apskrities policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl šmeižimo.

Tai jau aštuntas policijos pradėtas tyrimas per savivaldos rinkimus.

17 val. duomenimis, policija gavo 175 pranešimus apie galimus pažeidimus rinkimų metu. Daugiausia – po 50 – gauta iš Vilniaus ir Alytaus apskričių, 22 pranešimų sulaukta iš Tauragės apskrities, dar 20 pranešimų atėjo iš Kauno apskrities.

Mažiausiai pranešimų sulaukta iš Panevėžio apskrities – 2.

Rinko parašus

Klaipėdoje sekmadienį buvo gautas pranešimas, kad per Kaziuko mugę, Turgaus aikštėje, vyksta rinkiminė agitacija, joje renkami parašai už kandidatą dalyvauti prezidento rinkimuose Arvydą Juozaitį.

Policija nustatė, kad trys asmenys rinko parašus.

„Buvo pristatyti į komisariatą, jie parašė paaiškinimus, buvo nesulaikyti, paleisti“, - BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Iki balsavimo pabaigos galioja draudimas agituoti ne tik vykstančiuose savivaldos, bet ir būsimuose prezidento rinkimuose, referendumuose. VRK yra perspėjusi, kad parašai sekmadienį neturi būti renkami.

Policija skelbia, kad iki 15 val. daugiausia pranešimų dėl galimų pažeidimų gauta iš Alytaus (46), Vilniaus (45), Tauragės ir Kauno (po 16) apskričių. Daugiausiai pranešama dėl neleistinos agitacijos, galimų papirkimų, neblaivių asmenų, įtartinų automobilių ar pavėžėjimų.

„Kai kurie pranešimai vertinami, surinkus papildomų duomenų, bus sprendžiama dėl ikiteisminių tyrimų pradėjimo“, – teigia policija.

Pareigūnai toliau atlieka septynis ikiteisminius tyrimus dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise arba rinkimų dokumento suklastojimo, visi jie pradėti iki šeštadienio ryto.

Keturi tyrimai atliekami Alytaus apskrityje, du – Vilniaus apskrityje, vienas – Kauno apskrityje.

Iki 15 val. gauta pranešimų apie maždaug šimtą galimų rinkimų tvarkos pažeidimų visoje Lietuvoje, daugiausia – iš Vilniaus miesto, pranešė ir visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių