Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijos ambasadorius žada paskubinti Vyriausybės ir "Gazprom" atstovų derybas

2014-01-09 10:14
BNS inf.
V. Skaraičio/BFL nuotr.

Stringant Vyriausybės ir Rusijos dujų koncerno "Gazprom" deryboms bei Lietuvai paskelbus naują iniciatyvą arbitraže aiškintis dėl dujų kainų, Rusijos ambasadorius Lietuvoje žada paskubinti aukšto lygio Vyriausybės ir "Gazprom" atstovų susitikimą.

"Aš nenoriu uzurpuoti "Gazprom" teisės derėtis. Tai yra labai specifinis klausimas. Mes jau buvome susitikę su Lietuvos energetikos ministru, kalbėjomės apie tai. Aš prisiėmiau sau įsipareigojimus pagreitinti aukšto lygio susitikimą, kuriame būtų sprendžiami šie klausimai", - ketvirtadienį Vyriausybėje po susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi žurnalistams sakė Aleksandras Udalcovas.

Jo teigimu, esama ir objektyvių priežasčių, kodėl nesusitariama.

"Aš esu įsitikinęs, kad greitu laiku derybos bus pratęstos, tikintis, kad pozityvūs ir abiem pusėms priimtini sprendimai bus rasti ir dėl kainų, ir dėl dujų tranzito", - sakė Rusijos ambasadorius.

Stringant deryboms su "Gazprom", Lietuvos Vyriausybė ieško kitų būdų, kaip sumažinti Lietuvai tiekiamų dujų kainas. Energetikos ministerija siūlo "Lietuvos dujoms" inicijuoti naują arbitražo procesą.

Premjeras Algirdas Butkevičius antradienį pareiškė, kad derybos su "Gazprom" vyksta vangokai. Jis pripažino, kad lūžio tikimasi tuomet, kai Europos Komisija (EK) baigs tyrimą dėl "Gazprom" veiklos Rytų Europoje. Po pernai rugsėjį Vilniuje įvykusio A.Butkevičiaus susitikimo su "Gazprom" prezidentu Aleksejumi Mileriu derybos toliau nepasistūmėjo.

"Gazprom" mėgina įsiūlyti naujas derybas Lietuvai "dėl viso santykių paketo" ir siekia, kad už dujų kainų nuolaidas Lietuva persvarstytų dujų sektoriaus reformos įgyvendinimo modelį, sudarytų ilgalaikę dujų tiekimo sutartį, atšauktų Stokholmo arbitražui pateiktą 5 mlrd. litų vertės ieškinį, pasirašytų tarpvalstybinį susitarimą dėl dujų tranzito į Kaliningradą.

Lietuva mano, kad "Gazprom" šaliai, kuri pirmoji iš Baltijos šalių įgyvendina ES trečiąjį energetikos paketą ir iki šių metų pabaigos ketina visiškai atskirti Rusijos koncerno iš dalies valdomų "Lietuvos dujų" veiklas, taiko diskriminacinę dujų kainą, kuri yra didžiausia ES.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų