Rusijos kariniai inspektoriai baigė dalies Lietuvos karinių dalinių apžiūrą

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį apsilankę poligonuose Gaižiūnuose ir Kazlų Rūdoje, Rusijos kariniai inspektoriai baigė dvi dienas trukusį patikrinimą, kaip Lietuva laikosi susitarimų dėl ginklavimosi.

„Rusijos inspektoriai baigė patikrinimą. Jų teigimu, pirminėmis išvadomis, Lietuva nenusižengė tarptautinėms sutartims“, – BNS sakė Krašto apsaugos ministerijos atstovas spaudai Laimonas Brazaitis.

Inspektoriai taip pat lankėsi Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalione Alytuje, kur stebėjo iš Lietuvos ir Jungtinių Valstijų karių sudaryto būrio treniruotę.

Šie inspektoriai Gaižiūnų poligone lankėsi ir trečiadienį, tądien jie taip pat apžiūrėjo Šiaulių aviacijos bazę. Lietuvos karinių dalinių apžiūrą rusai atliko remdamiesi Vienos dokumento nuostatomis.

Vadovaudamasi šiomis nuostatomis ir inspekcijos metu gauta bei detaliau išanalizuota informacija, Rusija parengs ir išplatins Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) šalims ataskaitą, kurioje pateiks vertinimą, kaip Lietuva vykdo reikalavimus tarptautinių sutarčių ginkluotės kontrolės srityje. Dalis šios ataskaitos bus prieinama viešai.

Vienos dokumentas įpareigoja valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą. Valstybės taip pat įsipareigoja leisti vykdyti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų ir vizitų į karinius dalinius.

Remiantis šiuo dokumentu, kiekviena ESBO priklausanti šalis turi teisę patikrinti, ar kita šiai organizacijai priklausanti šalis nevykdo neteisėtos karinės veiklos, apie kurią būtina pranešti iš anksto, ir ar neturi nedeklaruotų karinių pajėgumų.

Kiti Rusijos ir Baltarusijos inspektoriai penktadienį taip pat atliks žvalgomąjį skrydį virš Lietuvos pagal Atviros oro erdvės sutartį.

Su rusų ir baltarusių inspektoriais kartu skris ir misijos procedūrų laikymąsi stebės šeši Lietuvos kariuomenės atstovai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių