„Rzeczpospolita“: Lenkijos prezidentas G. Nausėdą laiko asmeniniu sąjungininku

Antrajai kadencijai perrinktas Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) Lietuvą laiko strategine partnere, o šalies vadovą Gitaną Nausėdą –  asmeniniu sąjungininku, sako dienraščio „Rzeczpospolita“ užsienio naujienų redaktorius.

Jerzy Haszczynskis (Ježis Haščinskis) BNS sakė, kad Lenkija ir Lietuva toliau glaudžiai bendradarbiaus, siekdamos atremti Rusijos vykdomą istorijos perrašymo politiką ir stiprindamos NATO buvimą regione.

Apžvalgininko teigimu, Lenkija dėkinga Lietuvai už jos paramą ginče su Briuseliu dėl teisinių reformų.

„Lietuva yra ir bus labai svarbi šalis prezidentui A. Dudai. Partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) politinėje programoje Lietuva vadinama strategine partnere – ji minima kaip trečia svarbiausia šalis Europoje ir antra Europos Sąjungoje, Lietuvą lenkia tik Jungtinė Karalystė ir Vokietija“, – teigė J. Haszczynskis.

Lietuva yra ir bus labai svarbi šalis prezidentui A. Dudai.

Jis atkreipė dėmesį, kad „Įstatymas ir teisingumas“ paskelbė, jog lenkų mažuma, netiesiogiai – lenkų mažumos partija, turėtų atlikti „strateginę partnerystę stiprinančio veiksnio vaidmenį“.

„Manau, kad prezidentas A. Duda laiko prezidentą G. Nausėdą asmeniniu sąjungininku. G. Nausėda parodė kelis svarbius gestus, jis boikotavo Aušvico koncentracijos stovyklos išlaisvinimo metinėmis skirtą renginį, kuris vyko Jeruzalėje ir kuriame Vladimiras Putinas buvo pagrindinis svečias“, – pažymėjo „Rzeczpospolita“ redaktorius.

Jo teigimu, abu prezidentai ir toliau turėtų daug dėmesio skirti kovai su apgaulinga Rusijos pozicija istorijos ir saugumo klausimais bei siekdami JAV ir Vakarų Europos karių buvimo rytiniame NATO sparne.

Pasak J. Haszczynskio, Varšuva yra dėkinga Vilniui dėl lietuvių pozicijos ginče su Briuseliu, kuris grasina sankcijomis dėl teisinės valstybės principų pažeidimo.

„Sauliaus Skvernelio Vyriausybė pirmoji po Viktoro Orbano vadovaujamos Vengrijos pareiškė, kad nėra pasirengusi pritarti siūlymui nubausti Lenkiją pagal ES sutarties 7-ą straipsnį. Lietuvos pavyzdžiu pasekė kitos šalys, ir dar nėra reikiamos keturių penktadalių daugumos, kad būtų pradėta sankcijų procedūra. „Įstatymas ir teisingumas“ ir A. Duda neabejotinai dėkingi Lietuvai“, – teigė jis.

Sekmadienį vykusį prezidento rinkimų antrąjį ratą valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ palaikomas A. Duda laimėjo surinkęs 51,21 proc. balsų. Jis antrajame ture varžėsi su liberaliu Varšuvos meru Rafalu Trzaskowskiu (Rafalu Tšaskovskiu) iš opozicinės partijos „Pilietinė platforma“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Labai teisingą šūkį lenkai buvo iškėlę stadione prieš rungtynes su Lietuvos komanda: ,,Lietuviškas mužike, klaupkis prieš lenkų poną". Ir klaupiasi. Kažkas.

...........

........... portretas
tai kates ir suns sajunga .... nebent abu bus jankio iskastruoti , tuomet visiems viskas pofik...Tapkiu Adamsa turejom tas is lenkyno snukio neistraukdavo, lenkai diktavo ka veikt ir ka daryt .... lietuva y dugna vaziavo lenkas lobo.....dabar antra priekvaisy is svedisko banko istrauke ...tas jau tapo lenku prezidento asmeniniu liakojum ...kujines nesioja y miegamajy......

puiku

puiku portretas
Taip ir turi būti ,Lietuvai Lenkija svarbiausia kaimynė ,nekalbant apie mūsų bendrą istoriją .Lenkija didelė ir stipri ,o mūsų priešai -bendri .Pagaliau turime prezidentą ,kuris aukščiausios prabos politikas ir diplomatas (pagal tarptautinius standartus).,tik ne pagal LT standartus .Jau matėme ,varlės šokinėjimą prieš dalgį.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių