S. Malinauskas apžvelgė rinkimų rezultatus: yra netikėtumų

  • Teksto dydis:

Populiarus tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas apžvelgė rinkimų situaciją LNK reportaže.

– Pirmi rinkimai po trejų metų. Ką galima pasakyti?

– Šiaip, jeigu žiūrėtume labai plačiai, tai didelių sensacijų nėra, nes socialdemokratai yra ypatingai stiprūs regionuose, jie laimėjo. Konservatoriai liko antri, su tam tikrais pliusais ir minusais. Mes matome Laisvės partijos situaciją, kai panašu, kad dingsta tribūnos, kur galima išvis užsikabinti ir kalbėti.

Sakyčiau, kad labiausiai pralaimėjo sociologinių tyrimų bendrovės, nes yra netikėtumų. Netikėtumai ir Vilniuje, ir mažesniuose miestuose, apie juos galima kalbėti.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Buvo įdomu, kaip pasiseks naujoms politinėms jėgoms. Pirmiausia, žinoma, Saulius Skvernelis ir jo politinė partija. Čia irgi, matyt, jam kilo netikėtumų. Pavyzdžiui, kalbėta apie didelius miestus, tai kai partija pagal kai kurių tyrimų duomenis yra populiariausia Lietuvoje, bet didžiuosiuose miestuose neperkopia 4 proc., matyt, irgi yra apie ką pagalvoti. Tokie įspūdžiai.

– Socialdemokratai, buvo galima tikėtis tokio triumfo per pirmąjį turą?

– Kažkada mes kalbėjomės, nepamenu, kurioje tiksliai laidoje, kas bus po savivaldos rinkimų. Sakau, kad bus trys dalykai: mes pasakysime, kad socialdemokratai laimi. Todėl, kad regionuose jie visą laiką stiprūs. Nepamirškime, kad trečdalis merų yra iš esmės perrinkti be konkurencijos ir labai didelė dalis merų, kurie eina į antrą turą, tie, kurie buvo, turi pranašumą, bent jau po pirmo turo balsavimo. Šiuo atveju galime sakyti, kad čia stiprūs socialdemokratai.

Nėra to prakeiksmo, kad jeigu tu esi valdantysis tuo metu, tarkime, turi premjerą, tai tau kerštauja.

Kalbant apie kitus du dalykus, tokios partijos kaip demokratai, kurie daug kur keliasi, bet iš esmės tris ar šešis merus jei turės, tai jau bus labai labai gerai. Tuomet kilo klausimas kaip seksis valdantiesiems. Matome, kad sekasi nei gerai, nei blogai. Turės mažiau merų, bet galbūt kai kur turės svarbesnėse savivaldybėse, pavyzdžiui, Vilniaus, pozicijose. Nėra to prakeiksmo, kad jeigu tu esi valdantysis tuo metu, tarkime, turi premjerą, tai tau kerštauja. Rusijos agresija prisidėjo.

– Buvo galima tikėtis blogesnio konservatorių rezultato? Turint omenyje Kristijono Bartoševičiaus skandalą ir dabartinius skandalus, taip ar ne?

– Galima buvo tikėtis blogesnio, bet yra tokių netikėtumų. Alytaus rajonas, ponas V. Grubliauskas, visą laiką atrodė kaip tas žmogus, primenantis V. Matijošaitį, kuris visą laiką valdys tvirta ranka. Dabar, pasirodo, jam reikės pakovoti antrame ture. Turėjome poną G. Gegužinską, Pasvalyje ilgiausiai valdantį merą. Pačiam teko kažkada būti savivaldybėje, kai dirbau Vyriausybėje ir bendrauti su juo. Matosi, kad žmogus buvo visiškai užtikrintas valdymu iki gyvenimo pabaigos.

Dabar jis, kiek pamenu, turi antrą turą. Reikės pasižiūrėti, kaip atrodo tas balsavimas, kai turi vieną oponentą, vieną konkurentą. Na ir iš kitos pusės turime Vilnių, kur buvo sakoma, kad A. Zuokas pasirodys labai tvirtai. Matome, kad V. Benkunskas šluoja viską. Šitoje vietoje konservatoriai gali rasti ir blogų, ir gerų dalykų.

– Ką galima pasakyti apie socialdemokratų lyderius? Jie turi du labai aiškius politikus regionuose: Mindaugas Sinkevičius, Nerijus Cesiulis. Jie laimėjo didele persvara pirmame ture, jie, atrodo, galėtų dalyvauti ir nacionalinėje politikoje. Ar tai bus naujieji socdemų lyderiai?

– Norėjau sakyti, kad žymiai įdomiau yra žiūrėti santykių dinamiką. Ponia Blinkevičiūtė ir ponas Sinkevičius, kai jie ateina į spaudos konferenciją, tai labai panašu, kad ponia V. Blinkevičiūtė yra tikroji lyderė ir partijos pirmininkė, nes ji linkusi daugiau palinksėti. Net tai, kad susikabino su S. Skverneliu, Mindaugas Sinkevičius yra buvęs jo ministras, bet, matyt, ir S. Skvernelis jaučia jam konkurenciją, buvo apsižodžiavimas. Dažniausiai tai yra būdinga lyderiams. Šiaip jau M. Sinkevičius, tai, kaip jis komunikuoja „nušlavėm“, „laimėjom“, „geriausi rezultatai“ ir t.t. Pats su 70 proc. praėjęs Jonavoje pirmame ture. Panašu, kad socdemai turi kuo džiaugtis. Kaip kalba ponas N. Cesiulis, atrodo, kad jie konkurencijos nejaučia.

– Ką galima pasakyti apie Sauliaus Skvernelio partiją? Tai pirmi S. Skvernelio rinkimai be R. Karbauskio. Geras rezultatas, blogas rezultatas?

– Aš visą laiką sakau, kad kai kurie dalykai neįvertinami. Vienas meras laimėjo iš karto, bet Neringoje. Ten balsuoti atėjo 2,5 tūkst. žmonių. Ponas Darius Jasaitis laimėjo surinkęs 1350 balsų. Tai lyginant su V. Benkunsku, kuris nelaimėjo, bet už jį balsavo 70 tūkst. vilniečių, tai nepalyginama.

Lazdijai, Šilutė, Neringa, galbūt dar keletas savivaldybių, galvojant apie Seimo rinkimus, prezidento rinkimus, Europos Parlamento rinkimus, tie rezultatai turėtų priversti rimčiau padirbėti, bent jau didžiuosiuose miestuose.

– Ar R. Karbauskis vis dar yra lyderis regionuose, jis turi savo žemes, savo rinkėjų ratą, net Šiaulių rajone, kur galėjo būti intriga, jos ten nebuvo?

– Taip, Šiaulių rajonas, istorinės Naisių žemės ir valstiečių atstovas, bet man įdomesnis kitas klausimas: dabar ponas R. Karbauskis kandidatavo į Šiaulių tarybą ir yra išrinktas, jis turėjo galimybę Seime dirbti, atsisakė mandato, ar jis atsisakys dabar mandato ar dirbs toliau? Kartais tai pradeda panašėti į humorą, kai tik tai paaiškėjo pirmi rezultatai, kurie nebuvo labai įspūdingi valstiečiams, reikia pripažinti, kad bendrai rezultatai valstiečiams nėra įspūdingi, jis sakė: nesvarbu rezultatai, mes raginam, kad daug žmonių ateitų balsuoti, dėl to čia mūsų pasiekimas. Tai žmogus, kuris visą laiką randa kažkokią ambiciją, kad jie yra teisūs ir jie laimėjo. Beje, teisybės dėlei reikia pasakyti – valstiečių pasirodymas nėra prastas. S. Skvernelis nenušlavė R. Karbauskio.

– S. Skvernelis dalijasi tokį patį palaikymą kaip ir Liberalų sąjūdis. O Liberalų sąjūdžiui sekasi ar nesiseka?

– Prisimenu Liberalų sąjūdį dar nuo E. Masiulo, R. Šimačiaus laikų. Tai buvo miesto partija, dabar tai visiškai į regionus pasislinkusi partija. Vilniuje neperžengta jokių procentų, nebus nieko. Galima pasidžiaugti, kad galbūt skaičius didėja, bet ta pati logika: didžiuosiuose miestuose pralaimi, mažuosiuose pasiimi šiek tiek daugiau – bus sunku per Seimo rinkimus.

– Kas laukia Laisvės partijos, kokia ateitis?

– Aš manau, kad šiuo metu lieka tik du ministrų postai, kurie gali iš tikrųjų komunikuoti. Vilniuje tikėtas pralaimėjimas, Elektrėnuose labai abejoju, ar yra šansų laimėti. Vilniuje partija liks po konservatorių šešėliu, o kai pasibaigs rinkimai ir nebeliks ministrų postų, klausimas dėl partijos išlikimo apskritai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PASTABA!!!!!!!!

PASTABA!!!!!!!! portretas
Alytaus rajono meras yra A.Vrubliauskas.Labai geras meras.Balsuosime uz ji ir toliau. P S .Kadangi pavardes panasios tai cia yra klaidingai paskelbta Klaipedos mero p.Grubliausko pavarde.

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Kokio žemo lygio tie ale ''politologai'' arba tie , kur rašinėja ant TINKLO , liaudis renka už darbus , o šitie visi ,kuria savo sąmokslo teorijas , paisalioja , lyg tai būrų neišsipagirioja .

Ona

Ona portretas
Nustok,šmeižti,labai protingą vaidini,ką sugebėtum darbais padaryti? o kritikuoto atsisėdus labai lengva Gėda !
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių