SADM: daugiau gaminių ir paslaugų turės būti pritaikyta neįgaliesiems

  • Teksto dydis:

Seimui teikiamas svarstyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtas projektas, pagal kurį kompiuteriai, bankomatai, išmanieji telefonai ir kiti gaminiai bei paslaugos turės būti pritaikyti žmonėms su negalia.

Anot ministerijos pranešimo, įvairūs gaminiai, transporto, banko, telefonijos, informacijos teikimo ir kitos paslaugos turės atitikti specialius prieinamumo reikalavimus, o tai sudarys galimybę gaminiais ir paslaugomis naudotis daugiau vartotojų, ypač žmonėms su negalia, kurie to ankščiau padaryti negalėjo.

Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė SADM parengtam Gaminių ir paslaugų prieinamumo reikalavimų įstatymo projektui. Juo į Lietuvos teisę bus perkeliama Europos Sąjungos direktyva, įsigaliosianti nuo 2025 metų birželio 28 dienos.

Anot ministerijos, šiuo metu nėra suderinti prieinamumo reikalavimai tam tikriems gaminiams ir tam tikroms paslaugoms, dėl to ES vidaus rinka neveikia sklandžiai, yra kliūčių laisvam gaminių ir paslaugų judėjimui. Taip pat nesudaromos vienodos sąlygos asmenims su negalia gauti naudą iš gaminių ir paslaugų, nes ne visais atvejais jie yra prieinami.

Siekiant panaikinti kliūtis laisvam gaminių ir paslaugų judėjimui ES vidaus rinkoje, 2019 metais priimta Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl gaminių ir paslaugų prieinamumo reikalavimų.

Nuo 2025 metų įsigaliosianti prieinamumo direktyva bus taikoma kompiuteriams ir operacinėms sistemoms, mokėjimo ir savitarnos terminalams, pavyzdžiui, bankomatams, bilietų pardavimo automatams, taip pat išmaniesiems telefonams ir kitai įrangai, naudojamai elektroninių ryšių paslaugoms, televizijos įrangai, elektroninėms skaityklėms.

Ji bus taikoma ir telefonijos paslaugoms, audiovizualinės žiniasklaidos paslaugoms, oro, autobusų, geležinkelių ir vandens transporto paslaugoms, pavyzdžiui, interneto svetainėms, nešiojamaisiais prietaisais teikiamoms paslaugoms, elektroniniams bilietams ir informacijos teikimui, taip pat banko paslaugoms, elektroninėms knygoms, elektroninės prekybos paslaugoms, atsakymams į skubios pagalbos pranešimus numeriu 112.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bent

Bent portretas
Įvažiavimus ir bordiūrus sutvarkykite, kad būtų galima važiuoti. Dabar dažniau tai padaryta tik dėl akių.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių