Seimas ėmėsi pataisų, skirtų kovai su piratavimu

Seimas ėmėsi pataisų, skirtų kovai su piratavimu, kai viešai internete siekiant pasipelnyti paskelbiami autorių kūriniai.

„Statistika rodo, kad pagal nelegalaus turinio vartojimą Lietuva užima trečią vietą tarp visų Europos Sąjungos šalių. Šiais pakeitimais siekiama mažinti piratavimo lygį Lietuvoje, teisinį reguliavimą pritaikant skaitmeninei aplinkai“, – pristatydamas pataisas Seime antradienį sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

Baudžiamojo ir Administracinių nusižengimų kodeksų pataisos nustatytų atsakomybę už neteisėtą kūrinio padarymą viešai prieinamu internete komerciniais tikslais ir leistų Lietuvos radijo ir televizijos komisijai už kūrinių patalpinimą skaitmeninėje erdvėje taikyti administracinę atsakomybę.

„Šiuo metu susidariusi tokia problematika, kad internetas yra būtent ta vieta, kurios nepasiekia komercine prasme ir Administracinis kodeksas, ir Baudžiamasis kodeksas, siūloma nustatyti baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą kūrinio padarymą viešu internete“, – kalbėjo ministras.

Pataisoms po pateikimo pritarta bendru sutarimu, jas toliau nagrinės Seimo komitetai.

Pagal projektus, už neteisėtą kūrinio patalpinimą internete komerciniais tikslais siūloma bausti kaip ir už kitas šiuo metu kodeksuose įrašytas veikas dėl kūrinių neteisėto kopijavimo ir  t. t. – iki dvejų ar trejų metų nelaisvės, priklausomai nuo žalos dydžio.

Neteisėtas kūrinio atgaminimas, paskelbimas ar pan. pagal Administracinių nusižengimų kodeksą grėstų bauda nuo trijų šimtų iki 3 tūkst. eurų, padarytas pakartotinai – iki 4 tūkst. eurų.

Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės tarnybos 2021 metų tyrimo duomenimis, pagal nelegalaus autorių teisių turėtojų teises pažeidžiančio turinio vartojimą Lietuva užima trečią vietą Bendrijoje.

Vidutiniškai interneto vartotojas Lietuvoje prie nelegalaus turinio prisijungia apie dvylika kartų per mėnesį, kai tuo tarpu ES vidurkis siekia 5,9 karto.

2019 metais atliktas tyrimas rodė, kad vidutinis Lietuvos interneto vartotojas jungėsi prie piratinių svetainių beveik 26 kartus per mėnesį, kai ES vidurkis siekė 9,7 prisijungimų per mėnesį vienam vidutiniam vartotojui.

Lietuvos intelektinės nuosavybės apsaugos centro duomenims, per metus Lietuvos kūrėjams dėl piratavimo žalos padaroma už 360 mln. eurų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

seimunas

seimunas portretas
zjbs, nusuko patys 400k is biudzeto per 4is menesius ir tada prasiciuxino atejo tvarkos daryt durneliai

linkomanija

linkomanija portretas
paziurekit kaip linkomanija per teismus sutvarke lanva Lietuvos Antipiratinės Veiklos Asociacija. paaiskejo kad jos vadovas buvo narkomanas, ir pan ir t.t. Paieskokit senu straipsniu. Kovido afera baigesi reik ieskot vel kur bapkiu gauti eferistai valdziagyviai

kaip suprantu autoriniu teisiu ginejai nenori

kaip suprantu autoriniu teisiu ginejai nenori portretas
ka nuskurdinta ir mokesciais uzduxinta tauta lietuviska muzika klausytu....ok...neklausysim...yra rusu tauta...yra lotynu tautos...galu gale negrai ir tie zmones savo kultura for free skleidzia...
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių