Seimas pradėjo rudens sesiją: laukia mūšis dėl biudžeto

Į rudens sesiją antradienį susirinkusiam Seimui pristatyta darbų programa. Dėl jos parlamentarai apsispręs kitą savaitę.

Didžiąją dalį darbotvarkės turėtų užimti kitų metų biudžetas ir su juo susiję sprendimai dėl „šešėlio“ mažinimo ar vaiko pinigų didinimo.

Tačiau į darbotvarkę  taip pat numatoma įtraukti daugelį metų stringančius klausimus dėl per apkaltą pašalinto prezidento Rolando Pakso teisių ir nelietuviškų pavardžių rašymo.

Ministrą pirmininką pavaduojantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas tikino, kad Vyriausybė sieks mažinti socialinę atskirtį.

„Vyriausybė ir toliau nuosekliai ir atsakingai siekia mažinti socialinę atskirtį, gerinti valstybės teikiamas paslaugas, spręsti šešėlinės ekonomikos, korupcijos, šeimų saugumo, orios senatvės, klimato kaitos problemas“, – teigė Ž. Vaičiūnas.

Jis pabrėžė, kad keturi įstatymo projektai paketai susiję su „šešėlio“ mažinimu transporto paslaugų ir statybų sektoriuose.  

Iš viso Vyriausybė Seimo rudens sesijoje siūlo svarstyti 144 įstatymų projektų paketus. Pusė jų jau yra pasiekę Seimą.

„Panašų kiekį projektų Vyriausybė Seimui teikė ir Seimo pavasario sesijai, tačiau per sesijos laikotarpį pavyko priimti tik kiek daugiau nei pusę, tai yra 86 įstatymo paketus“, – salė Ž. Vaičiūnas.

Vyriausybė ir toliau nuosekliai ir atsakingai siekia mažinti socialinę atskirtį, gerinti valstybės teikiamas paslaugas, spręsti šešėlinės ekonomikos, korupcijos, šeimų saugumo, orios senatvės, klimato kaitos problemas.

Jis pranešė apie būsimus siūlymus nustatyti naują studijų finansavimo modelį. 

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pranešė, kad į Seimo septintosios sesijos darbų programą įrašyta daugiau kaip 500 teisės aktų.

„2020 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymas bus vienas iš pagrindinių šioje Seimo sesijoje numatytų svarstyti įstatymo projektų“, – sakė Seimo vadovas.

V. Pranckietis išreiškė viltį, kad per šią sesiją bus priimti sprendimai dėl vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose, Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų, darbo sąlygų įstatymo ir Konstitucijos pataisos, kuria turėtų būti įgyvendintas Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimas dėl R. Pakso teisės dalyvauti rinkimuose.

„Norėčiau, kad minėti klausimai užimtų deramą vietą darbotvarkėje ir dėl jų būtų priimti galutiniai sprendimai, kad nebūtų jais spekuliuojama“, – teigė V. Pranckietis.

Pasak jo, Turto civilinio konfiskavimo projektas svarbus, siekiant kovoti su sunkiu, organizuotu, intelektualiuoju nusikalstamumu.

„Vienas iš efektyviausių ilgalaikę perspektyvą turinčių užkardymo būdų – pakirsti ekonominį nusikaltimus darančių asmenų potencialą. Projektas parengtas nustačius, kad skiriamas nepakankamas dėmesys turto tyrimui tiek kriminalinės

žvalgybos, tiek ikiteisminio tyrimo stadijoje“, – kalbėjo V. Pranckietis, pristatydamas svarbiausius būsimus Seimo darbus. 

Jis pranešė, kad parlamentarams bus pateiktos pataisos, kuriomis siūloma didinti vaistų prieinamumą mažas pajamas gaunantiems asmenims, bei vyresniems kaip 75 ar 80 metų amžiaus asmenims. 

Seimo pirmininko teigimu, Išmokų vaikams įstatymo pakeitimais numatyta padidinti universalią išmoką vaikui arba taip vadinamus vaiko pinigus iki 60 eurų, o papildomai skirti išmoką vaikams, augantiems gausiuose ir nepasiturinčiuose šeimose.

Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pakeitimais ketinama sureguliuoti virtualiųjų valiutų keityklų operatorių ir depozitinių virtualiųjų valiutų piniginių operatorių veiklą.

Rudens sesijos metu numatoma surengti 45 posėdžius.

Rudens sesija prasideda rugsėjo 10 ir baigiasi gruodžio 23 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AUGIS

AUGIS portretas
Kestai as tau isnuomuosiu 30 ha zemes ir galesi pardavineti ir pirkti butus kurtik panoresi

Kęstas

Kęstas portretas
Lietuva yra skurdi valstybė, nepaisant aukšto BVP (80 proc. nuo ES vidurkio),nes pusė Lietuvos pensininkų gyvena skurde. Kodėl? Yra daug gudruolių, nukreipiančių tą BVP į jų kišenes. Tame tarpe ūkininkai Lietuvoje gauna dyzeliną pigiau, negu rinkos kaina. Todėl jie tuo dyzelinu prekiauja ir perka butus vaikams Vilniuje. Mes ir nežinotume, jei Prezidentas G. Nausėda apie tai neužsimintų. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Pimpa

Pimpa portretas
Banditu lizdas aferistai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių