Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas pritarė prezidentės veto – VTEK liks penki nariai

2014-03-13 14:08
BNS inf.
DMN nuotr.

Parlamentarai ketvirtadienį pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitei veto dėl Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sudėties - joje liks penki nariai, o ne šeši, kaip anksčiau buvo nutaręs Seimas.

Seime 54 politikams balsavus už, 11 buvus prieš ir 25 susilaikius priimtos VTEK įstatymo pataisos su D.Grybauskaitės pasiūlymu.

Paskutinę rudens sesijos dieną priimtose pataisose Seimas buvo numatęs, kad parlamento pirmininkas teikia skirti du VTEK narius iš Seimo frakcijų siūlomų kandidatų. Šiuo metu parlamento vadovas, kaip ir prezidentas, premjeras, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Seimui teikia po vieną kandidatą.

Valstybės vadovei užkliuvo, kad būtų padidintas VTEK narių skaičius ir jis taptų lyginis.

„Kolegialias institucijas paprastai sudaro nelyginis narių skaičius. Tai yra grindžiama tuo, kad esant lyginiam kolegialios institucijos skaičiui, kai tokios institucijos sprendimai priimami jos nariams balsuojant, garantuojamas objektyvesnis sprendimų priėmimas. Tai sudaro sąlygas sprendimus priimti balsų dauguma ir leidžia išvengti situacijų, kai balsuojant ar balsams pasiskirsčius po lygiai sprendimą nulemtų tokios institucijos pirmininko balsas“, - sakė prezidentės veto pristačiusi jos patarėja Rasa Svetikaitė.

Prezidentė siūlė nustatyti nelyginį, kaip ir šiuo metu, penkių komisijos narių skaičių.

VTEK prižiūri, kaip įgyvendinami Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas, Lobistinės veiklos įstatymas, tiria pranešimus, skundus ir prašymus dėl valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų galimo interesų konflikto, seka visuomenės informavimo priemonių skelbiamą informaciją apie valstybės politikų elgesį ir, jei yra pagrįstų duomenų, kad valstybės politikas padarė pažeidimą, perduoda šią informaciją ištirti atitinkamiems valstybės politikų elgesio kontrolės subjektams ir pan.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų